Home / Slider / Taxa auto 2019 va fi plătită de toţi proprietarii de maşini

Taxa auto 2019 va fi plătită de toţi proprietarii de maşini

Distribuie

Proprietarii de autoturisme vor plăti, începând din 2019, anual, o taxă de poluare care va fi calculată în funcție de vechimea mașinii, norma de poluare, dar și capacitata cilindrică.

Viitoarea taxă pe care proprietarii de autovehicule înmatriculate în România o vor plăti se va aplica nu doar autovehiculelor mai vechi de zece ani, ci tututor mașinilor poluante și va avea mai multe componente, care nu vor intra concomitent în vigoare la 1 ianuarie 2019, a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, informează a1.ro.

Aceasta se referă la taxă ca la o „contribuție„ pe care cetățenii o plătesc în baza principiului conform căruia poluatorul plătește.

„Așa cum am spus de nenumărate ori, nu este vorba de o taxă de poluare, sau timbru de mediu sau o altă denumire care să includă cuvântul taxă.

În schimb, am susținut și susțin în continuare că poluatorul plătește și nu numai în cazul emisiilor de CO2, și în cazul deșeurilor și în celellate cazuri, cel care poluează trebuie să plătească.

În interiorul grupului de lucru din care fac parte specialiști ai Ministerului Mediului, Administrației Fondului de Mediu, ai RAR-ului, Ministerului Transporturilor, Finanțelor (…) s-a încercat să se găsească o formă finală consultând cei doi producători de autovehicule din România și cei care în decursul anilor au reușit să ne îndrume fiind specialiști în domeniu și care la ora actuală au diverse firme de consultanță, astfel încât să nu găsim o formă a unei eventuale contribuții pe care cetățeanul ar trebui să o plătească atunci când emisiile de CO 2 ar trebui depășite, când cilindreea folosită la autovehicul are o anumită capacitate care poate s producă emisii și norma de poluare.

Forma finală se apropie. Ne dorim ca pentru a putea să fie implementată această contribuție să aibă loc și faza de informare a cetățenilor, și poate includerea în acest program a unei perioade de grație pentru acomodare,

Informare și acomodare înseamnă și să poată da posibilitatea cetățenilor să poată, într-un timp mai scurt sau mai lung, să ia o decizie cu propriul autovehicul care este mai vechi e zece ani și care poluează. În felul acesta le dăm posibilitate să își achiziționeze un autovehicul nepoluant„ a spus Grațiela Gavrilescu.

Potrivit reprezentanților din Ministerul Mediului, cuantumul taxei crește odată cu vechimea mașinii, cu tipul de combustibil și capacitatea cilindrică, astfel încât românii să nu mai fie deloc tentați să țină autoturismele diesel mai vechi de 10 ani, cu motor mare.

Peste acest prag, probabil, taxa anuală de poluare va fi considerabilă, se așteaptă analiștii, care avansează inclusiv sume de peste 1.000 lei pentru mașinile foarte poluante (non-euro).

De asemenea, cel mai probabil, noua taxă va fi plătită anual, urmând a fi inclusă în impozitului datorat pentru mijloacele de transport.

(Redacţia)

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

1 comentariu

  1. Trebuie luate masuri foarte drastice impotriva poluatorilor de orice fel.Sanctiuni drastice si pentru derbedeii lacomi de la administratiile locale ,sanatate si mediu deoarece ei sunt responsabili direct pentru sanatatea populatiei.Primesc leafa ca sa administreze corect viata comunitatii conform standardelor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.