Share

Home / Administratie / Dezbatere despre Ziua Constituţiei

Dezbatere despre Ziua Constituţiei

Instituția Prefectului Județul Mureș, în colaborare cu Universitatea de Medicină, Știință și Tehnologie (UMFST) din Târgu-Mureș a organizat vineri, 7 decembrie, cu ocazia Zilei Constituției, o dezbatere referitoare la istoria, importanța și viitorul legii fundamentale a Statului Român.

La eveniment au participat profesori universitari și studenți, cei cărora li s-a adresat în primul rând dezbaterea, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

”Am dorit ca, împreună cu UMFST, să organizăm această dezbatere pe problemele legate de importanța Constituției și principiile pe care le reglementează Constituția într-o unitate de învățământ, pentru a avea o participare importantă din partea tinerilor. Generațiile viitoare trebuie să cunoască principiile constituționale și faptul că, prin legea fundamentală, se consacră principiile pe baza cărora funcționează un stat, drepturile, libertățile dar și îndatoririle pe care un cetățean le are față de statul său”, a declarat Mircea Dușa, prefectul judeţului Mureş.

Scurt istoric

Prima Constituţie a României a fost adoptată în 1866 și a fost modificată în 1879, după dobândirea Independenţei.

După proclamarea Regatului în 1884, legea fundamentală a fost din nou modificată. În 1916 a început o revizuire importantă, care s-a finalizat în 1917, când s-a acordat votul universal.

Din 1923, România a avut o nouă Constituţie, care s-a modificat în 1938. Aceasta a fost suspendată între anii ’40-’44, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

În 1948, 1952 şi 1965 au urmat alte trei Constituţii.

Unele modificări au avut o importanță fundamentală pentru istorie: în 1884, se proclama Independenţa şi Regatul, iar în 1974, se instituia funcţia de preşedinte al ţării.

Actuala Constituţie a României a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin Referendumul naţional în 8 decembrie 1991.

Noua Constituţie a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233, din 21 noiembrie 1991.

Constituţia adoptată în 1991 a fost modificată şi completată prin Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/2003.

Aceasta a fost aprobată prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003 şi a intrat în vigoare la 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 3 din 22 octombrie 2003, pentru confirmarea rezultatului referendumului naţional din 18-19 octombrie 2003, privind Legea de revizuire a Constituţiei României.

În România, Ziua Constituţiei a fost instituită prin Legea nr. 120 din 8 decembrie 1995, și se marchează în fiecare an, în data de 8 decembrie.

(Redacţia)

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Delegație germană, în vizită la Sighișoara

Primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, a primit, zilele trecute, la sediul instituției, vizita unei delegații …

Share
Share