Share

Home / Cultură / FOTO: Icoane cu valoare inestimabilă, expuse în Palatul Administrativ din Târgu-Mureş

FOTO: Icoane cu valoare inestimabilă, expuse în Palatul Administrativ din Târgu-Mureş

Holul inferior al Palatului Administrativ din Târgu-Mureş găzduieşte, începând din data de 29 noiembrie, o triplă expoziţie dedicată Cenetenarului Marii Uniri din 1918.

Cele trei expoziţii conţin documente inedite despre mureşenii care au participat la Primul Război Mondial, costume populare din arealul mureşean şi icoane din patrimoniul naţional.

Dintre icoanele expuse amintim: „Naşterea Domnului” de Marcu Vlaşcovici Zugravu (Băiţa, 1750-1755), „Sf. Arhanghel Mihail” de Porfirie Zugravu (Sub Pădure, 1824), „Înălţarea Domnului” de Ştenţei Condrad (Filea, 1833), „Iisus Hristos Învăţătorul” de Popa Gheorghe din Şerbeni (Jabeniţa, 1875), „Maica Domnului” de Toader Zugravu (Icland, 1755) şi „Sf. Ier. Nicolae” de Marcu Vlaşcovici Zugravu (Sântandrei, 1752).

“Una dintre expoziţii face parte dintr-un proiect al Arhivelor Judeţene Mureş, e vorba despre documente istorice care privesc participarea cetăţenilor din judeţul Mureş la Primul Război Mondial. Sunt documente de o însemnătate istorică deosebită. De asemenea, este şi o expoziţie de costume populare organizată de Ansamblul Artistic Profesionist “Mureşul”, este vorba despre costume populare române şi maghiare din judeţul Mureş, Cea de-a treia expoziţie este organizată de Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureş şi constă în icoane care reprezintă sfinţi din portofoliul ortodox”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Alexandru Cîmpeanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş.

Text şi foto: Alex TOTH

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Şoferii ISU Mureş, cursuri de îndemânare cu profesioniştii în cursele de maşini

Conducătorii de pe autospecialele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Horea” al judeţului Mureş au …

Share
Share