Share

Home / Recomadări zi de zi / Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Stînceni!

Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Stînceni!

Centenarul Marii Uniri sărbătorit la Stînceni, …….in data de 8 decembrie 2018

Marea Unire a fost, în primul rând, un act de voință națională la care au participat și românii de pe valea Mureșului Superior, de la Subcetate până la Stânceni. Documentele istorice atestă că mulți gospodari din zonă au mers pe jos până la Alba-Iulia pe un frig cumplit pentru a fi părtași la marele eveniment. La Sărmaș și Stânceni a avut loc o rememorare a evenimentelor de acum 100 de ani, printr-un proiect al Asociației Mureșul Superior realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și primăria Stînceni.

Simpozionul aniversar a fost susținut de primarul comunei Stânceni Dinu Ciobotă, prof. dr. Dorel Marc de la Muzeul etnografic din Tîrgu-Mureș, prof. Radu Roșca și prof. dr. Costel Cristian Lazăr, directorul centrului Cultural din Toplița. O expoziție de foto-documentara despre participarea românilor din regiune în primul război mondial și la Marea Adunare de la Alba Iulia și lansare cărții “Toplita și Marea Unire .…” a profesorului Costel Cristian Lazăr au întregit evenimetul desfăurat la sfârșitul săptămînii la Sărmaș și Stânceni.  “Am făcut o cercetare minuțioasă și dificilă, mai ales în arhivele militare despre evenimentele premergătoare Marii Uniri în această zonă. Am extras și liste ale participanților la evenimentele premergătoare Unirii și la marea adunare de la Alba Iulia pentru a vedea și cei care ne-au urmărit astăzi ce au făcut străbunicii lor în urmă cu 100 de ani”, ne-a mărturist prof, dr. Dorel Marc . “ Cartea pe care am lansat-o acum se referă la aspecte mai puțin cunoscute și cercetate de istorici,  despre participarea românilor din așa zisul ținut secuiesc la Marea Unire, o zonă în care românii au fost considerați minoritari și unde au fost de multe ori margimalizați ”, a spus prof. dr. Costel Cristian Lazăr, la lansarea cărții Toplița și marea Unire.     

Simpozionul a fost urmat de un concert de muzica populară cu interpreti de seamă ai cântecului popular patriotic și tineri interpreti care apreciază folclorul autentic: Ciprian și Mihaela Istrate, Ansamblul Artistic Profesionist Muresul, Ana Ilca Muresan, Ioan Dordoi, ,Ioan Cristia Taran, Ina Todoran, Ovidiu Furnea și Ansamblul Flori de pe Mures, din Stînceni.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Cristian Chirteş (PNL): “România este unica noastră ancoră”

Preşedintele PNL Mureş, senatorul Cristian Chirteş, a declarat duminică, 26 mai, după exercitarea dreptului de …

Share
Share