Share

Home / Administratie / Distincție remarcabilă pentru primarul comunei Gănești. Balog Elemér, “Premiul de Excelență” pentru susținerea mediului rural românesc

Distincție remarcabilă pentru primarul comunei Gănești. Balog Elemér, “Premiul de Excelență” pentru susținerea mediului rural românesc

Prestigioasa distincție i-a fost decernată primarului comunei Gănești, Balog Elemér, cu prilejul împlinirii a 18 ani de la înființarea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) – Zona 7 Centru. Evenimentul a avut loc pe data de 4 decembrie 2018, în municipiul Alba Iulia. Recunoașterea meritelor edilului şef al comunei Gănești reprezintă rodul strădaniei personale și a echipei pe care o conduce, în dezvoltarea și implementarea unor proiecte bine gândite, axate pe principalele domenii de interes local.

Reporter: Domnule primar Balog Elemér, cât de mult înseamnă pentru dumneavoastră, pe plan profesional, distincția recent acordată?

Balog Elemér, primarul comunei Găneşti: Împreună cu echipa din subordine, salariații primăriei locale, susținuți fiind și de întreg Consiliul Local al Comunei Gănești, am reușit în cursul acestui an să achităm plata parțială a investițiilor locale aflate în implementare, de aproape 7 milioane de lei, bani proveniți în cea mai mare parte din fonduri europene, dar și din resurse proprii. Ca rod al strădaniilor depuse, realizările noastre au fost remarcate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR – n.r.), care în cadrul Galei Centenare de decernare a premiilor, prin directorul general AFIR, domnul Adrian Ionuț Chesnoiu, în fața tuturor reprezentanților celor şapte județe din cadrul Zonei 7 Centru, mi-a înmânat “Premiul de Excelență” pentru susținerea mediului rural românesc. Această distincție remarcabilă nu face decât să ne întărească convingerea că dacă se vrea se poate și nu vom precupeți nici un efort pentru finalizarea acestor obiective. Acest semn de apreciere a eforturilor depuse constituie o motivație în plus pentru realizarea obiectivelor viitoare, aflate, de asemenea, în faze avansate de implementare.

Rep.: Suntem la finele anului 2018. Ce contracte aveți în derulare, pe ce proiecte?

B.E.: Dacă vorbim de proiecte finalizate sau aflate încă în stadiu de derulare în anul curent, vreau să menționez  că unele dintre aceste contracte au fost semnate în 2016, iar restul în anul 2017. Finanțările proiectelor provin în mare parte din fonduri europene, fiind accesate prin diverse programe: o parte prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, o altă parte prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Pentru proiectul de canalizare menajeră în comună, spre exemplu, finanțarea a fost asigurată prin Administrația Fondului pentru Mediu”. Trebuie să amintesc că unele dintre proiecte au fost realizate prin investiții de la bugetul local al comunei.

Rep.:  Pentru început, ne puteți oferi câteva detalii legate de proiectul privind canalizarea menajeră în comună?

B.E.: În luna martie 2018 am reușit să finalizăm recepția la rețeaua de canalizare. Lungimea totală a rețelei este de 24 de kilometri, plus 13 stații de pompare. Începând cu luna mai a anului 2018, am început racordările. Până în prezent sunt deja racordate circa 190 de gospodării. Sperăm ca până la finele anului 2019 să fie racordate circa 600-700 de locuințe. Operatorul regional al rețelei este Aquaserv Târnăveni, lucrările de canalizare fiind executate de firma Geiger. Plățile efectuate în 2018 pentru acest proiect se ridică la suma de 1.256.735 lei plus TVA.

Vreau să subliniez aici un aspect important. Având în vedere că, în paralel cu lucrările la rețeaua de canalizare, s-a desfășurat și proiectul de reabilitare a drumurilor din comuna Gănești, pe străzile pe care s-au efectuat lucrări de asfaltare în acest an, am reușit – înaintea asfaltării – să ducem racordurile de canalizare până la limita de proprietate. Am făcut acest lucru tocmai în ideea de a nu afecta ulterior partea de asfaltare.

 

Rep.: Cel mai amplu proiect îl constituie reabilitarea și modernizarea străzilor în localitățile Gănești, Seuca și DC 79 din comuna Gănești, pentru care în anul 2018 s-au efectuat plăți în valoare de 4.147.112 lei.

B.E.: Proiectul este în curs de derulare, fiind finanțat din fonduri europene. Prin acest proiect am reușit să asfaltez 19 străzi, în lungime totală de 7,4 kilometri. Pentru o proporție de 70-80% din numărul de străzi asfaltate s-au efectuat și șanțurile laterale. Având în vedere că ne apropiem de perioada de iarnă, am întrerupt deocamdată aici lucrările și vom continua la începutul primăverii, imediat ce vremea ne va permite. Preconizez că în circa două luni de zile o să fie finalizată și partea de executare a șanțurilor aferente străzilor asfaltate. Lucrările de asfaltare s-au realizat de către societatea SC Prenis SRL din Blaj.

Aici voi aminti și de proiectul de îmbunătățire a infrastructurii rutiere în Comuna Gănești, care se desfășoară prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Fiindcă la reabilitarea drumurilor – ca valoare – nu am putut să ne încadrăm cu asfaltarea tuturor străzilor, au rămas de asfaltat 3,4 kilometri. Din suprafața rămasă am reușit în această toamnă, cu mari eforturi, să mai acoperim aproximativ 1,2 kilometri de șosea. De curând am fost la București, am depus documentația necesară și urmează ca lucrările pe care le-am efectuat acum, în toamnă, să fie plătite. Și la acest proiect vom relua activitatea în primăvară. Pot să vă spun de acum că anul viitor, în 2019, vor fi asfaltate toate străzile din comună.

Rep.: Ați achiziționat, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, un utilaj de întreținere a domeniului public din comună…

B.E.: Achiziția buldoexcavatorului, în valoare de 353.037 de lei, s-a materializat cu ajutorul Asociației GAL Podișul Târnavelor. Fiind primii pe lista cu proiecte eligibile, am primit ca bonus și o lamă de zăpadă multifuncțională. Comuna avea nevoie de acest utilaj pentru curățirea drumurilor, având în vedere că avem deja aproape 16 kilometri de asfalt.

Rep.: În ceea ce privește educația, ați demarat investiții și în acest sector. Aveți în derulare un proiect de reabilitare și modernizare al grădiniței din Comuna Gănești, accesat prin fonduri europene.

B.E.: Da, să vă ofer câteva detalii despre proiect. Lucrările la grădiniță sunt executate de firma Energoplus care, conform contractului, trebuie să-și onoreze obligațiile asumate până la data de 1 septembrie 2019. În momentul de față exteriorul clădirii este pus la punct sută la sută. Mai avem mici lucrări în interior, plus dotările, chestiuni de detaliu, care se vor rezolva în perioada imediat următoare.

Proiectul de funcționare prevede înscrierea a 60 de copii, care vor fi împărțiți în trei grupe a câte 20 de copii. Grădinița va avea un regim de funcționare cu program prelungit, până la ora 17.00, astfel încât părinții aflați la serviciu au siguranța că ”micuții” lor se află sub supravegherea unui personal calificat. Copii vor putea servi masa la grădiniță – micul dejun, prânzul și două gustări – instituția beneficiind de un spațiu utilat corespunzător pentru pregătirea mesei copiilor. După deschidera grădiniței, odată cu pornirea programului concret, bineînteles că și primăria va da un sprijin pentru copii, pentru ca sumele de acoperit lunar să nu fie atât de mari, astfel încât părinții să poată acoperi aceste costuri. Și aici, proiectul este finanțat prin fonduri europene, în acest an fiind acoperite plăți pentru lucrări în valoare de 737.094 de lei.

Rep.: Urmează să demarați, în anul 2019, un alt proiect educațional, referitor la extinderea și reabilitarea Școlii Gimnaziale „Fogarasi Samuel” Gănești.

B.E.: Este un proiect foarte important pentru mine, care va fi accesat prin fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR), tot de la Alba Iulia. Proiectul este eligibil și ne suntem pe lista de așteptare, dar ne aflăm deocamdată pe poziția a șaptea. Fondurile necesare vor suplimentate și accesate de pe o altă axă, dar în mod sigur o să prindem și acest proiect, care se va ridica la o valoare de aproximativ 900.000 de euro și va fi finanțat în totalitate din fonduri europene. În cadrul proiectului vom realiza încălzirea centrală a școlii – fiindcă până în prezent încălzirea s-a făcut separat în fiecare clasă. Se vor construi încă patru săli, plus un alt grup sanitar la etaj. Investiția cuprinde și realizarea a şase laboratoare performante – informatică, chimie-fizică, biologie etc., echipate și dotate conform standardelor actuale.

Rep.: Să rămânem aproape de școala generală, lângă care ați amenajat un teren de sport sintetic, iluminat. Montajul gazonului sintetic pentru terenul menționat se numără printre proiectele bifate tot în acest an.

B.E.: Investiția legată de furnizarea și montarea gazonului sintetic pentru terenul de sport, pentru care s-a achitat suma de 76.314 de lei, s-a realizat exclusiv din fonduri provenite de la bugetul local. A fost schimbat covorul sintetic, au fost schimbate plasele, deci practic a fost efectuată reabilitarea terenului.

Bineînțeles, aici trebuie menționat că toate proiectele desfășurate prin investiții din bugetul local au fost aprobate, înainte să fie demarate, prin Consiliul Local.

Rep.: Referitor la proiectele desfășurate prin investiții din bugetul local. Cel mai important proiect din această categorie îl reprezintă reabilitarea, proiectarea și modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Gănești?

B.E.: Anul trecut am reușit finalizarea lucrărilor de proiectare și reabilitare a sistemului de iluminat public în toată comuna. Pot să vă spun că la ora actuală avem pe toți stâlpii din comună becuri cu led, inclusiv în satul Sub Pădure. Noul sistem de iluminat este funcțional în toate cele patru sate ale comunei. Lucrările au fost contractate, firesc, în urma unei licitații. Investiția este prevăzută pentru o perioadă de patru ani și în fiecare an plătim o sumă stabilită prin contact. Anul acesta, spre exemplu, am achitat suma de 88.753 lei plus TVA.

Rep.: Dacă v-ați creionat un buget pentru anul viitor, spre ce proiecte doriți să vă îndreptați atenția și ce așteptări aveți de la următorul buget?

B.E.: În primul rând vreau să-mi termin proiectele care sunt în implementare sau spre final. Dacă vorbim despre proiecte noi, pe fonduri europene, pot să amintesc modernizare căminelor culturale din localitățile Gănești și Seuca, unde proictele vor demara în aprilie – mai 2019. Pot să vă spun că legat de de aceste proiecte am contractul semnat și am primit și o parte de bani, în avans, pentru lucrări. Valoarea reabilitării celor două cămine se cifrează la suma de 500.000 de euro. O altă inițiativă, o reprezintă demararea proiectării unui nou sediu administrativ al comunei. Sediul actual va cuprinde un centru de informare și o bibliotecă. Vizavi de bugetul de anul viitor vă pot spune că dacă o să am bugetul din acest an, din 2018, eu o să fiu mulțumit. De când sunt la primărie, ca primar, bugetul l-am conceput în așa fel încât circa 55-60% din fonduri, în funcție de an, să fie axate pe investiții.

Rep.: Fiindcă ne aflăm în perioada sărbătorilor, doriți să ne spuneți ce surprize ați pregătit pentru locuitorii comunei cu ocazia sărbătorilor?

B.E.: An de an ne-am gândit și la copiii și la oamenii din comună. În data de 2 decembrie, a avut loc deschiderea Târgului de Crăciun, inițiat de Consiliul local al Comunei Gănești, împreună cu Restaurantul Butoiul Sasului. Ca de fiecare dată, la deschidere au participat coruri de copii și de adulți, formații de dansuri. Restaurantul Butoiul Sasului a împărțit pachete cu cadouri tuturor copiilor. De asemenea, toți cei prezenți au beneficiat de o masă caldă și de un pahar cu ceai sau un pahar cu vin. Târgul de Crăciun este la a 3-a ediție, se desfășoară în fiecare duminică din luna decembrie și a devenit deja o tradiție pentru comuna noastră. De asemenea, în data de 5 decembrie – personal și, bineînțeles cu consilierii – am împărțit 305 pachete, de Moș Nicolae, pentru toți copiii din grădinița și școala din comuna Gănești.

Rep.: La final, doriți să transmiteți un gând de sărbători locuitorilor comunei și celorlalți semeni?

B.E.: Ca și în fiecare an, de când am devenit primar, le-am sugerat oamenilor să dea dovadă de răbdare și repet și astăzi, că dacă o să aibă răbdare oamenii, atunci și în anii care urmează comuna Gănești o să prospere și o să ofere locuitorilor cele mai bune condiții de existență. Totodată, le transmit sărbători fericite, un Crăciun fericit, liniștit și în anul care urmează multă, multă sănătate, prosperitate și realizări pentru toată lumea.

A consemnat Ioan SANDOR

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Armin van Buuren a compus imnul oficial UNTOLD 2019

În lumea muzicii dance și dincolo de ea sunt extrem de puține conexiunile atât de …

Share
Share