Perspective de colaborare pentru dezvoltarea medicinei viitorului la Târgu-Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 297 Vizualizări

Perspective de colaborare pentru dezvoltarea medicinei viitorului la Târgu-Mureș

Dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare în domeniul medicinei la Târgu-Mureș este un deziderat care se dorește a fi atins odată cu înființarea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu-Mureș, aici existând personalul calificat necesar. Prin îmbinarea experienței echipei de cercetători în medicină și experienței echipei de informaticieni sau specialiști în diferite tehnologii de la fosta Universitate ”Petru Maior” vor putea fi create proiecte prin care să fie accesate fonduri europene destinate transferului tehnologic sau fonduri destinate pentru eHealth sau mHealth.

Colaborare pentru proiecte viitoare

Cu ocazia Zilelor UMFST, Comisia de Cercetare Științifică a Senatului UMFST Târgu-Mureș a organizat o manifestare comună a colectivelor de cercetători ale celor două universități care au fuzionat recent, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și Universitatea ”Petru Maior” din Târgu-Mureș, în vederea identificării unor oportunități de colaborare pentru realizarea de proiecte ambițioase în domenii de viitor.

Temele abordate au inclus noi aplicații ale informaticii medicale, inteligență artificială în medicină, medicină digitală, noi tehnologii medicale. ”Care a fost motorul acestei inițiative de a crea o conferință dedicată medicinei viitorului? Prin prisma experienței mari pe care o avem în evaluări și monitorizări de proiecte la nivel european suntem aliniați cu trendul, cunoaștem foarte bine trendul de dezvoltare la nivel European, direcția în care ne menținem. (…) Scopul întâlnirii de astăzi a fost să ne prezentăm reciproc, să prezentăm ceea ce noi avem la dispoziție și resursele noastre și ce putem să facem în domeniul medical, totodată cu prezentarea colegilor de la “Petru Maior”, cu ce pot ei să facă cu aplicabilitate din punct de vedere al tehnologiilor, a informaticii aplicate în medicină, a modelelor de cost eficiență, iar toate acestea să ducă la dezvoltarea de punți de colaborare între cele două colective pentru a nu pierde oportunitățile lansate recent de finanțare care exact spre asta se duc, spre noi tehnologii și spre informatică aplicată în medicină”, a precizat, în deschiderea conferinței, prof. dr. Theodora Benedek, președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Tîrgu-Mureș și expert al Comisiei Europene.

Apel către tânăra generație pentru a fi deschiși la nou

Noile domenii ce urmează să fie dezvoltate în medicină se adresează cu preponderență și tinerei generații de medici și studenți, prof. dr. Benedek Imre, întemeietorul Școlii de Cardiologie Intervențională de la Tîrgu-Mureș, îndrumând tânăra generație să prezinte deschidere spre ceea ce este nou, afirmând, totodată, că la vremea sa a visat și și-a dorit să facă mai multe pentru sistemul medical românesc și cu multă ambiție a reușit. ”Eu când am început activitatea tot ceea ce am învățat era science fiction. Acum este prezentul și îl stăpânesc. Am în spatele meu un colectiv minunat, mai multe generații, profesori, profesori asociați, asistenți, oameni de știință, și studenți. Am studenți care s-au dus în America și au prezentat lucrarea pe care au făcut-o la noi, pe baza ideilor noastre. Acesta este viitorul, viitorul vostru, să îl primiți, să îl preluați și să duceți mai departe renumele centrului medical Tîrgu-Mureș”, s-a adresat studenților și tinerilor medici din public prof. dr. Benedek Imre.

În  cadrul conferinței au fost prezentate și oportunitățile de finanțare prin Programul Operațional Regional, de către Dan Zbuchea, Expert Programe ADR Centru, dar și alte ”programe operaționale, finanțări pentru domeniile medicină și în perspectivă medicina informatică”.

Priorități de dezvoltare pentru noi finanțări

Sănătatea este una dintre prioritățile programului Horizon 2020 al Comisiei Europene, prioritățile de dezvoltare pentru următoarea perioadă fiind Digital transformation in Health and Care și Trusted Big Data solutions and Cybersecurity for Health and Care, reprezentând domenii pentru care se deschid competiții pentru finanțare de anul viitor.

”În aprilie 2019 vom avea competiții în cadrul programului sănătate Horizon 2020 pentru Big Data, pentru inteligența artificial, pentru monitorizarea statusului cardiac și calității vieții, avem competiții pentru inovarea digitală în sănătate, pentru implementarea pe scară largă, pentru identificarea pentru scaling up și identificarea produselor medicinale, studii pe medicina personalizată pe scară largă și pentru platforme de servicii în domeniul de healthy ageing. Toate acestea sunt finanțări de milioane de euro pe proiect, competiții care au un buget foarte semnificativ și la care am putea participa dacă nu ca și coordonator, pentru că rata de succes ca și coordonator din România este extrem de mică, dar atunci măcar ca și parteneri în consorții de cercetare”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek.

Posibilitatea realizării unor proiecte de cercetare în comun este posibilă, din perspectiva specialiștilor în informatică, deoarece ”UMFST dispune de un ecosistem de competențe diverse (medici, ingineri, informaticieni, juriști, economiști) rar întâlnit  în instituțiile din toată lumea”, a precizat Béla Genge, director al Departamentului de Informatică al UMFST Târgu-Mureș.

Aplicații ale tehnologiilor de 3D printing în imagistica medicală sau modelarea computerizată cu elemente finite în tratamentul piciorului strâmb congenital sunt exemple de bună practică privind colaborarea dintre medici și informaticieni pentru dezvoltarea de noi tehnologii medicale, care au fost prezentate în cadrul conferinței.

Arina TOTH

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE