Home / Politic / Medicii rezidenți își pot efectua pregătirea de specialitate și în spitale neclinice!

Medicii rezidenți își pot efectua pregătirea de specialitate și în spitale neclinice!

Distribuie

Spitalele neclinice pot deveni centre de formare pentru medicii rezidenți, după ce Camera Deputaților a adoptat miercuri, 12 decembrie, propunerea UDMR.

Prevederea este avantajoasă atât pentru pacienți, cât și pentru medici: pe de o parte, pacienţii se pot aştepta la o îmbunătățire a serviciilor medicale în spitalele neclinice, deoarece un spital desemnat să pregătească rezidenţi va fi şi mai bine echipat.

„Prezența unui astfel de spital în localitate va spori și încrederea pacienţilor. Pe de altă parte, medicii rezidenți vor fi mai dispuși, astfel, să își planifice un viitor pe meleagurile natale, unde la rândul lor pot participa la formarea generațiilor următoare de medici specialiști și, de ce nu, pot avea speranța unei cariere didactice”, a  precizat deputatul UDMR Vass Levente, inițiatorul amendamentului.

Dr. Vass Levente, specialist al UDMR în domeniul sănătății, a subliniat faptul că această prevedere va fi valabilă nu doar pentru spitalele neclinice, ci și pentru cabinetele medicilor de familie și ambulatoriile de specialitate. El a mai adăugat că descentralizarea formării rezidenților este necesară deoarece, din cauza lipsei de personal medical, în ultimii 15-20 de ani am fost constrânși să creştem numărul rezidenților, dar în centrele universitare, astăzi, nu există suficiente blocuri operatorii, paturi disponibile, pentru ca toți rezidenții aflați în formare să poată asimila detaliile practice, atât de importante, ale profesiei.

”Soluția pentru această situație ne-am asumat-o în programul nostru electoral, prin urmare acum am reușit să stabilim și cadrul legal pentru ca spitalele neclinice să fie incluse în rețeaua de formare a medicilor rezidenți. În practică, aceasta va funcționa în așa fel încât universitățile de medicină, dar si facultățile de medicină vor putea propune Ministerului Sănătății lista cu spitalele și secțiile pe care le consideră adecvate pentru a deveni centre de pregătire pentru rezidenți. După ce ministerul de resort aprobă lista acestor unități medicale, procesul poate demara”, a explicat dr. Vass Levente.

Amendamentul propus de UDMR completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede suplimentarea numărului de rezidenți și posibilitatea redistribuirii locurilor, proiect votat, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Legea este în așteptare la promulgare.

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.