Final de campanie împotriva violenței în familie Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 567 Vizualizări

Final de campanie împotriva violenței în familie

Acțiunea numită „16 zile de activism împotriva violenţei în familie” s-a desfășurat  în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, sub sloganul “Reacționeză! Tu faci diferența!”.

Campania împotriva indiferenței la violența domestică a inclus copii, tineri, profesionști și autorități publice, acțiunile fiind organizate de o echipă intersectorială locală pentru prevenirea, combaterea violenţei și exploatării copilului şi pentru prevenirea violenței în familie, cu implicarea a numeroși susținători, precum Voluntarex, Asociația Animact, Biblioteca Județeană Mureș, Cafeneaua 112, artistul Vizi Imre și mulți alții.

Concurs de mesaje antiviolenţă

Printre acțiunile din acest an s-a numărat și un concurs de mesaje antiviolență, a precizat la întâlnirea de bilanț directorul executiv al Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii, Elena Micheu.

”Am adunat, în 16 zile, 816 mesaje, ori asta înseamnă că tot atâtea persoane s-au gândit la violență și să pună în cuvinte ceea ce simt. Însă și acum e semnificativ faptul că mesajele ne parvin în continuare! Dincolo de aceste mesaje, am lucrat în campanie cu două universități, cu 22 de școli, cu grădinițe, au fost implicați foarte mulți voluntari și, ca noutate în acest an, am avut susținători foarte mulți artiști”, a spus Elena Micheu, care a constatat, cu satisfacție, că s-au implicat peste 45.000 de persoane din comunitatea mureșeană.

Amploarea fenomenului se menține

În ce privește fenomenul violenței domestic, aceasta a început să fie monitorizat, abia de 5 ani, a declarat Natalia Dulău, sociolog la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş.

Violența în familie este un fenomen, o problematică alarmantă. În acest an în primele 11 luni au fost sesizate 1.004 de fapte de violență în familie. Poliția este prima verigă sesizată,  dar din fericire județul Mureș beneficiază de un adăpost, care după părerea noastră este, totuși, subdimensionat – vorbim la ora actuală de o capacitate de 18 locuri”, a afirmat Natalia Dulău.

La rândul său, directorul adjunct al DGASPC Mureș, Elida Deak, a observat că numărul de sesizări pe problematica violenței familiale se menține ridicat, pe primele 9 luni ale anului fiind înregistrate peste 800 de cazuri.

”Am avut 818 sesizări, majoritatea, de 763 de copii, neglijarea copiilor în familie. De asemenea, am înregistrat 19 cazuri de abuz sexual la copii, exploatare prin muncă, 15 cazuri, abuz vizic 5 copii și abuz emotional, un copil. Predomină vârsta afectată, de 3-6 ani. Dintre aceste sesizări am fost nevoiți să preluăm 54 de copii prin măsură de protecție special”, a afirmat Elida Deak.

Printre concluziile participanților la Campania celor ”16 Zile de Activism împotriva violenței” se numără menținerea presiunii, pe factorii decidenți, inclusiv Guvern și Parlament. Asta deoarece la nivel național s-a observat că mai există 10 județe fără niciun fel de structuri organizatorice specializate pe violența domestică, modelul mureșean de bune practici fiind necesar de replicat.

Campania celor 16 Zile de Activism împotriva violenței se desfășoară în înteaga lume, fiind inițiată la nivel mondial de Women’s Global Leadership Institute în 1991. Pentru deschiderea acestui eveniment a fost aleasă data de 25 noiembrie, respective Ziua Internaţională de Luptă împotriva Violenței asupra Femeii, iar pentru încheiere, data de 10 decembrie, Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, spre a se realiza o legătură simbolică şi pentru a evidenţia faptul că asemenea acte de violenţă reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.

V. OANCEA

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE