FOTO. Johann Strauss Ensemble și Russell McGregor au vrăjit din nou publicul târgumureșean Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 398 Vizualizări

FOTO. Johann Strauss Ensemble și Russell McGregor au vrăjit din nou publicul târgumureșean

Pentru al patrulea an la rând, AllCris Events aduce la Târgu Mureș Johann Strauss Ensemble alături de carismaticul violonist-dirijor Russell McGregor. Evenimentul s-a impus deja ca o tradiție muzicală a lunii decembrie, iar biletele se epuizează fulgerător încă din octombrie, când sunt puse în vânzare. Formația reînvie la fiecare apariție magia Crăciunului în stil vienez și transformă Sala Mare a Palatului Culturii într-un epicentru al bunului gust, al calității și rafinamentului muzical. De asemenea, este a doua oară când ansamblul susține Concertul Interactiv pentru Copii, pentru a împărtăși experiența muzicii clasice și familiilor cu copii mici. Acest eveniment a avut loc mai devreme, în cursul aceleiași zile, tot la Palatul Culturii.

Revenind la concertul de gală, cei 18 muzicieni, alături de Russell McGregor, au interpretat un program atent selecționat, cuprins din valsuri, polci, colinde și un marș semnate de Josef Strauss, Eduard Strauss, Johann Strauss (tatăl) și Johan Strauss (fiul). Faptul că ansamblul e de dimensiune medie contribuie la caracterul intim și cald specific concertelor acestuia, la evenimente în care muzica nu copleșește publicul prin multitudinea de instrumente și de straturi sonore, ci se insinuează ca un vis în timpanele și sufletele lor, cucerește simțurile prin învăluire, seduce catifelat și discret, lăsând în același timp ascultătorilor răgazul de a asimila muzica și de a o depozita apoi în niște trainice sertare ale memoriei.

 

Interpretarea celor de la Johann Strauss Ensemble are marele merit de a fi în același timp accesibilă și sofisticată, de a reuni atât exigențele unei muzici de înaltă ținută cu exuberanța unor acorduri create să bucure sufletul, să ridice starea de spirit și să reconecteze publicul la esența inefabilă a Sărbătorilor de iarnă, care e din ce în ce mai deteriorată de ritmul extrem de alert care domină societatea de azi.

Abilitățile înnăscute de moderator ale lui Russell McGregor sunt reconfirmate la fiecare apariție a sa pe scenă. Violonistul-dirijor, care s-a alăturat formației în 2004 și continuă tradiția lui Strauss din secolul al XIX-lea, practicând stilul Stehgeiger, adică dirijează orchestra din poziția de prim-violonist, este și un maestru de ceremonii înzestrat. Vocea sa caldă, percutantă și jovială completează perfect muzica, între melodii, aducând un plus de degajare, dezinhibare și, nu în ultimul rând, umor. Dacă muzica clasică este frecvent asociată unui stil sobru și scorțos, Russell McGregor repară această percepție eronată printr-o atitudine informală și cuceritoare. Nu se dă în lături nici de la a-și trata publicul cu bomboane de ciocolată, pe care le aruncă, cu o detentă remarcabilă, la balcoane, și rezervă mereu câte o surpriză plăcută audienței. Muzicianul i-a întrebat pe cei prezenți în sală cine își aniversează ziua de naștere, iar când o doamnă din ultimul rând a ridicat timidă mâna, Russell McGregor s-a dus personal la sărbătorită și i-a făcut cadou o cutie de bomboane de ciocolată, în aplauzele audienței.

A fost, de asemenea, memorabilă intervenția soliștilor vocali Balla Emőke și George Bocheș de la Liceul Vocațional de Artă Târgu Mureș, avându-i ca profesori pe Madaras Ildikó și Marian Someșan. Și-au dat concursul și dansatorii juniori Fekete Renáta și Szőts Dávid de la Dance Art Club (tripli campioni maghiari la categoria de 12-13 ani, antrenați de Vaszi Réka și Fodor Csanád).

Deși Russell McGregor a anunțat ultima melodie, Valsul Delirien de Josef Strauss, prin aplauzele sale susținute, publicul a mobilizat orchestra înapoi pe scenă pentru mai multe bis-uri care au fost primite cu același entuziasm.

Inevitabilul final al concertului a adus cu sine, pe lângă încununarea unei seri frumoase, și două mari regrete: că recitalul s-a scurs așa de rapid și că mai este atât de mult până la cel din 2019.

Organizatorii doresc să le mulțumească sponsorilor, fără sprijinul cărora realizarea evenimentului nu ar fi fost posibilă: Aquaserv, Cis Gaz, Caparol, Daw Bența, Romur, Puiul de Crăiești, Mirdatod, Irum, Mavi, Azomureș, Mercedes-Benz, Hirschmann, Herlitz, Hotel Privo și 112 Coffee+Co.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE