Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia din Târgu Mureș, la început de drum Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 375 Vizualizări

Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia din Târgu Mureș, la început de drum

În perioada 13-14 decembrie, Universitatea de Arte din Târgu Mureș a organizat Conferința Internațională de Studii Teatrale, ediția a XIX-a, cu tema „Teatru și istorie – actualitatea trecutului”, în cadrul căreia o parte dintre activități s-au derulat la nou-înființatul Institut de Cercetări Teatrale și Multimedia, cu sediul pe Str. Mihai Eminescu nr. 9 din Târgu Mureș.
Prof. univ. dr. habil. Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte din Târgu Mureș ne-a răspuns la trei întrebări în care a oferit informații referitoare la misiunea institutului.

Rep.: A fost lansat de curând Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia. Ce își propune acesta prin activitatea pe care o va desfășura?
Sorin Crișan: Institutul de Cercetări Teatrale și Multimedia aparține de Universitatea de Arte din Târgu Mureș și vine cumva în completarea activităților de cercetare și de creație artistică ale instituției-gazdă. În cadrul Institutului vor fi derulate programe de cercetare a istoriei teatrului românesc și maghiar, cu precădere din spațiul Transilvaniei, și în special a județului Mureș. Vom derula proiecte de indexare, digitizare și arhivare a documentelor care privesc viața teatrală din trecutul Transilvaniei. Se vor derula proiecte și programe internaționale de cercetare pe diferite segmente artistice, nu neapărat din arealul istoriei artei de care vorbim, ci și din celelalte zone teatrale, cum ar fi relația teatrului cu societatea, impactul documentului în viața artistică etc. Avem multe planuri, să vedem acum câte dintre ele se vor consolida. La început de drum îți faci o serie de planuri și proiecte. Unele se realizează, altele cad pe drum.

Rep.: Există vreun proiect care este prioritatea numărul unu?
S.C.: Prioritatea numărul unu a Institutului este realizarea unei istorii a teatrului românesc și maghiar din Transilvania. Sper că vor fi două volume, în urma unei cercetări care vreau să fie laborioasă, de adunare a cât mai multor detalii în ceea ce privește tema enunțată.

Rep.: Ați încheiat vreun parteneriat sau o formă de colaborare cu alte instituții?
S.C.: Suntem în pragul de a încheia câteva parteneriate și colaborări. Institutul a fost lansat „la apă” la 1 octombrie, deci urmează ca în viitor să și parafăm câteva contracte de colaborare. Vom vedea care sunt cele viabile.

A consemnat Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE