Share

Home / Cultură / Didactica. Alfabetul latin

Didactica. Alfabetul latin

Limba română are 34 de sunete-tip, pe care le-am amintit în definirea fonemului (22 de consoane, 7 vocale, 4 semivocale şi un sunet afonizat – i şoptit). Acestor sunete le coincid 31 de litere.

Trecerea de la ortografierea chirilică (sec. al IXI-lea) la alfabetul latin a însemnat recunoaşterea unanimă a latinităţii limbii noastre.

Se pot stabili multe asemănări cu celelalte limbi romanice. Din latinescul mano, prin evoluţie, avem în română cuvântul mână, în spaniolă mano. Fiind o limbă etimologică, în franceză grupul ai (main) redă sunetul e (un e deschis).

Sistemul vocalic românesc cuprinde vocalele a, ă, i, î, e, o, u. Diferenţele grafice (î, â; i, y) precum şi transcrierea fonetică le vom prezenta în tabletele care urmează.

Clarificarea sunetelor s-a realizat având în vedere aspectul fonematic.

Modificări se produc şi în fonetică, precum şi în celelalte compartimente ale limbii. Apoi rostirea (pronunţarea), vorbirea presupune limbajul oral; desigur că aspectul scris este mult mai riguros.

Vorbirea are diferitele forme de manifestare: vorbirea directă, vorbirea directă legată, vorbirea indirectă, vorbirea indirectă liberă. Nu ne vom referi la aceste tipuri de vorbire. Scrierea constă în utilizarea unui sistem de semne (litere – grafeme; din fr. grapheme).

În sistemul legilor interne ale limbii (dacă ne referim doar la vocale), acelaşi sunet poate fi transcris prin litere diferite: î în poziţie iniţială (înainte), în poziţie finală (a doborî), în interiorul cuvintelor derivate cu prefixe de la un cuvânt care începe cu î (neîntrecut) sau în interiorul unui cuvânt compus în care al doilea element de compunere începe cu î (bineînţeles). Se foloseşte grafemul â în poziţia medială (mână), în unele sufixe gerunziale (angajând, agreând, creând).

Scrierea cu î în poziţie medială este admisă şi în numele proprii de familie, după dorinţa purtătorilor lor, de exemplu: George Topîrceanu.

Prof.  gr. I Cornelia TOŞA

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Spectacol la Ansamblul Artistic Profesionist”Mureşul”

Ansamblul artistic profesionist “Mureşul”, vă invită joi, 27 februarie, de la ora 18.00, la spectacolul …

Share
Share