Home / Business / Fayora Imobiliare – Previziunile pieței pentru 2019

Fayora Imobiliare – Previziunile pieței pentru 2019

Distribuie

Care este situația actuală a pieței imobiliare și ce urmează, în perspectiva noilor reglementări privitoare la creditare, am aflat de la Raul Truța, managerul agenției mureșene Fayora Imobiliare. Analiza  acestuia ne oferă o imagine de ansamblu asupra pieței de locuințe.

În urma analizei efectuate și luând în calcul statisticile și rapoartele imobiliare, putem afirma că anul 2018 s-a caracterizat prin stabilizarea și maturizarea pieței imobiliare, atât la nivel național cât și la nivel local.

În acest context, am asistat la un ritm de creștere moderată a prețurilor în 2018, pe piața rezidențială, cu o creștere medie de 1,1% de la un trimestru la altul, precum și cu o creștere de 5,6% (raportat la aceleași trimestre din 2017), conform datelor oferite de partenerii de la Imobiliare.ro.

La capitolul previziuni pentru 2019, estimarea noastră împreună cu a partenerilor noștri imobiliari este că piața va continua să se stabilizeze. Evoluția pieței imobiliare în anul 2019 va fi influențată de anumiți factori esențiali, la care vom face referire în cele ce urmează:

Modificarea condițiilor de creditare impuse de BNR

Potrivit noilor reglementări ale BNR, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% pentru cele în valută. Limita la creditele ipotecare în lei crește până la 45% în cazul celor care cumpără pentru prima dată o locuință.

Din perspectiva BNR, aceste decizii au fost adoptate pentru simplificarea accesului la credite a persoanelor fizice și unificarea pragurilor pentru întreaga piață bancară, prin dispariția unor criterii subiective, cum ar fi coșul de consum, care variază de la o bancă la alta.

Noul regulament BNR urmărește consolidarea creșterii sustenabile a creditării și protejarea populației cu venituri sub valorile medii, având, de asemenea, și unele facilități, cum ar fi: reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe și reducerea birocrației bancare pentru acordarea unui credit.

Luând în calcul faptul că media gradului de îndatorare la bănci, la nivelul anului 2018, se situează la 47% pentru creditele ipotecare (față de noua limită de creditare de 45%, pentru cei care cumpără prima dată o locuință) precum și estimările celor implicaţi în piața imobiliară, considerăm că noile reglementări vor avea relevanță pentru piață, dar este puțin probabil să asistăm la o modificare generalizată a prețurilor, strict din cauza regulamentului nou al BNR.

Dinamica indicelui ROBOR

Evoluția indicatorului ROBOR influențează în mod direct caracteristicile și tendințele pieței imobiliare. Ceea ce este de remarcat, și oarecum liniștitor, e faptul că acest indice, în funcție de care se calculează costul creditelor, nu are întotdeauna un trend crescător, ba mai mult, asistăm la o stagnare și chiar o scădere a acestuia, către pragul de 3% (de la o valoare atinsă de 3,31% ROBOR la trei luni și de 3,49% ROBOR la șase luni).

Cererea și oferta existentă pe piața rezidențială

Raportul dintre cerere și oferta de locuințe influențează în mod direct evoluția prețurilor, datele pe ultimele luni arătând o stabilizare a celor doi indicatori.

În ceea ce privește cererea de locuințe, atât în Târgu-Mureș, ca de altfel în cele mai importante reședințe de județ, asistăm în continuare la o creștere moderată. Faptul că cererea de proprietăți rezidențiale (apartamente și case) se situează încă pe un trend crescător, o demonstrează și numărul mare de proiecte imobiliare existente la nivelul orașului Târgu-Mureș și împrejurimi, aflate în diverse stadii de execuție.

Avantajele colaborării cu o agenție imobiliară profesionistă

În actualul context al pieței imobiliare, atât în ceea ce privește achiziția, dar și închirierea unei proprietăți rezidențiale sau de business, există tot mai multe persoane sau corporații care aleg să colaboreze cu agențiile imobiliare.

Unul dintre motivele principale în această decizie este diversitatea proprietăților imobiliare aflate în portofoliul agențiilor și, în consecință, posibilitatea clientului de a alege în conformitate cu specificațiile și nevoile pe care le are.

Intermedierea imobiliară presupune mai multe etape, de la oferirea de informații la prezentarea și vizionarea proprietăților, la încheierea și finalizarea tranzacției la notar sau, în cazul închirierii, prin semnarea contractului de închiriere între părți. Pe tot parcursul acestor etape, agențiile imobiliare cu un grad crescut de profesionalism oferă consiliere și asistență efectivă ambelor părți implicate.

În ceea ce privește negocierea diferitelor aspecte între potențialii clienți și ofertanți, rolul agenției imobiliare este de a armoniza și de a găsi elementul comun care să ducă la un grad crescut de satisfacție și, într-un final, la încheierea tranzacției imobiliare.

Căutarea unei locuințe sau a unui imobil pe cont propriu necesită un efort considerabil și nu întotdeauna clienții dispun de timpul necesar desfășurării acestui demers. Opțiunea apelării la o agenție imobiliară profesionistă aduce astfel, la “pachet”, mai multe avantaje și anume:

În momentul colaborării cu o agenție imobiliară, timpul necesar găsirii unei locuințe se reduce substanțial, agenția având în portofoliul propriu o gamă diversificată de proprietăți, atât de pe piața locuințelor vechi deja construite, cât și oferte de locuințe noi, în curs de construcție, promovate prin parteneriatele pe care agenția le derulează cu investitorii și dezvoltatorii imobiliari.

Un alt avantaj ar fi selectarea locuințelor și imobilelor, conform necesității clientului, luând în calcul faptul că agenţia imobiliară cunoaște proprietățile din portofoliul propriu, dar și pe cele existente pe piață, putând astfel elimina, în avantajul clientului, acele proprietăți care nu corespund întru totul cerințelor acestuia, clientul economisind astfel efort și timp.

În general, tuturor ne displace și avem o reticență în a lucra cu documente și înscrisuri oficiale emise de autorități (notari, agenții de cadastru, consilii locale, etc.), rolul agenției imobiliare fiind acela de a oferi asistență, verificarea documentelor și, implicit, încredere clienților. Avantajul, în acest caz, pentru client, devine evident, prin conferirea certitudinii și a garanției unei tranzacții legale și certe.

Filozofia Fayora Imobiliare și raportarea la clienți

Legat de activitatea noastră în piața imobiliară, ne-am propus să obținem respectul și fidelitatea clienților noștri, demonstrând seriozitate și profesionalism, oferindu-le experiențe pozitive în procesul de consultanță și în fiecare interacțiune cu aceștia.

Obiectivul Fayora Imobiliare este să fim prima opțiune a clienților în alegerea partenerului lor imobiliar. Suntem dedicați și hotarâți să unim oameni, proiecte și idei comune, iar lucrul acesta ne dă forța necesară pentru a merge mai departe cu responsabilitate.

Fayora Imobiliare este o prezență activă pe piața imobiliară din Târgu Mureș și localitățile limitrofe, consolidându-ne de la an la an poziția pe piață și având un număr tot mai mare de clienți și parteneri imobiliari.

Suntem o echipă tânără și dinamică. Profesionalismul, seriozitatea și eficiența activității ne-au recomandat să derulăm parteneriate și proiecte imobiliare cu cei mai importanți dezvoltatori din piață, dintre care amintim: Regional Business Solution, Alfa Construct, Fomco 2006, Maurer Imobiliare, etc.

În perioada imediat următoare, vom lansa și promova noi proiecte imobiliare, ansambluri de locuințe și case, în colaborare cu partenerii noștri actuali, dar și cu alți importanți parteneri și dezvoltatori locali. Prin prisma parteneriatelor pe care le avem cu principalele instituții  bancare, dintre care amintim Banca Transilvania și BCR, venim în întâmpinarea clienților noștri, în sensul în care aceștia pot beneficia și de o finanțare adecvată.

Pe segmentul business, suntem onorați să avem parteneri și clienți, firme locale și naționale, dar și companii străine multi-naționale, care au ca obiectiv deschiderea de noi afaceri în Târgu-Mureș.

Ne dorim ca toți cei care ne calcă pragul și apelează la serviciile agenției Fayora Imobiliare să fie mulţumiți, să aibă încredere în seriozitatea noastră și, bineînțeles, să ne recomande mai departe și altor clienți, ca semn de apreciere față de activitatea pe care o prestăm.

Vă invităm să ne vizitati și pe www.fayoraimobiliare.ro.

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.