Cum alegi o metodă de încălzire pentru locuință Business
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 508 Vizualizări

Cum alegi o metodă de încălzire pentru locuință

În momentul în care alegi o anumită metodă de încălzire, pentru început, întotdeauna trebuie să pornești de la sursa de energie disponibilă – lemne, gaz sau curent electric.

Peleții se scumpesc odată cu lemnul, deci ideea de a cumpăra o centrală pe peleți din cauză că lemnele se scumpesc, dar peleții nu, nu este una prea bună. În plus, o centrală pe peleți este foarte scumpă, dar și greu de întreținut – trebuie aduși și introduși peleții, scos cenușa, făcută o curățare continuă. Același principiu poate fi aplicat și la încălzirea pe lemne, care necesită mentenanță – trebuie aduse lemne, strânsă cenușa și curățatecoșurile de fum periodic de către profesionști, mai exact de două ori pe an conform indicațiilor celor din cadrul Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum si Șeminee, altfel devine un pericol. Este de asemenea o metodă care nu poate fi folosită în apartament, însă în anumite zone poate fi singura soluție în ciuda factorului ecologic. Pădurile româneștisunt tot mai rare.

Gaz sau curent electric?

În cazul în care avem disponibil gaz, sunt anumite costuri implicate. Dacă se construiește o casă, gazul trebuie aducționat. Aducțiunea gazului, în funcție de parcursul conductei, depășește cu mult prețul unei centrale pe gaz. De asemenea, trebuie inclus prețul proiectului. În apartamente nu este nevoie de aducțiune, însă costurile cu proiectulrămân valabile. Trebuie ținut cont de faptul că prețul gazul variază constant, centrala pe gaz trebuie instalată într-un loc predefinit, deteriorând aspectul încăperii (de multe ori fiind în bucătărie), iar controalele obligatorii periodice se plătesc.

Când vine vorba de centrala pe curent electric, cea mai importantă întrebare este dacă există suficientă putereinstalată pentru a asigura încălzirea apartamentului. O centrală cu rezistențe, de 6 kW, care e cea mai mică, va absorbi în punctul ei de plecare 6 kW. Puterea instalată într-un apartament este de aproximativ tot 6 kW, deci toate electrocasnicele din casă trebuie să se mulțumească cu atât.În acest caz, centrala va acapara toată energia (asta dacă nu o oprește siguranța).  Soluția în această situație o reprezintă mărirea puterii instalate în apartament, care ar presupune cereri la furnizorul de curent electric care va trebui să facă schimbări costisitoare, schimbări pe care de multe ori nici nu acceptă să le facă pentru că ele trebuie făcute la nivel de infrastructură.

O alternativă o reprezintă centralele electrice pe ionizare, care au o putere de doar 2-4 kW, însă încălzesc la fel de bine ca cele de 6 kW. Diferența o face principiul de funcționare care în acest caz încălzește apa printr-un proces endotermic numit ionizare. Asta înseamnă că folosim doar jumătate din puterea oferită de furnizorul de curent electric, celalaltă jumătate revenindu-le electrocasnicelor.Dacă locuința este bine izolată, factura la curent va fi mult mai mică, reprezentând o investiție foarte avantajoasă.

Mai există și alte sisteme neconvenționale, cum ar fi cele alimentate de energia geotermală (schimbul de căldură între două medii), dar care funcționează doar la case și necesită o investiție inițială foarte mare. Sistemul se bazează pe temperatura constantă a scoarței terestre unde la o adâncime de aproximativ 3 m se vor instala țevi subterane cu menirea de a prelua căldura din sol și a o direcționa spre un schimbător de căldură, iar de acolo, spre întreaga casă.

Un alt aspect important îl reprezintă tipul produsului, mai exact dacă aveți nevoie de o centrală care oferă doar încălzire sau și apă caldă – unele companii oferă și această opțiune, alte nu.

În concluzie, cu toate că primul impuls este de a alege o centrală în funcție de preț și marcă, este mult mai important să vă ghidați în funcție de putere, randament, siguranță în exploatare, suport și perioadă de garanție.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE