2019, an electoral pentru români Stiri nationale
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 213 Vizualizări

2019, an electoral pentru români

Românii se vor prezenta de două ori să voteze în 2019, o dată în luna mai pentru a-şi trimite reprezentanţii în Parlamentul European şi încă o dată, la final de an, pentru a alege preşedintele României.

Românii se vor prezenta prima oară la secţiile de vot în luna mai, pentru a-şi alege eurodeputaţii.

Corina Creţu, care a deschis lista în urmă cu cinci ani şi care deţine în prezent funcţia de comisar european, s-ar putea să nu mai obţină un loc eligibil pentru Parlamentul European, după ce a fost criticată în ultima perioadă de liderii partidului. Pe listă social-democraţilor s-ar putea afla însă actualul vicepreşedinte al PE Ioan Mircea Paşcu, liderul eurodeputaţilor PSD, Dan Nica, precum şi Victor Boştinaru.

În cursa internă a liberalilor s-au înscris mai mulţi lideri ai partidului, precum şi doi dintre foştii preşedinţi, respectiv Crin Antonescu şi Vasile Blaga.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că nu este sigur dacă fostul lider al partidului, Crin Antonescu, va fi pe o poziţie eligibilă pentru alegerile europarlamentare. El a mai spus că sunt 49 de liberali înscrişi în listă, iar fiecare ”are şansa lui”.

Pe lista PNL se regăsesc câteva nume cunoscute, printre care Siegfried Mureşan, Dan Motreanu, Daniel Buda, Gheorghe Falcă şi Mircea Hava.

Lista PMP va fi deschisă, potrivit unor surse din partid, de fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, după ce fostul preşedinte Traian Băsescu a declinat propunerea partidului.

Cristian Ghinea se află pe primul loc al candidaţilor USR la europarlamentare, în cadrul votului intern fiind ales cu 13.662 de puncte acordate de membrii formaţiunii. Pe locul doi se află Clotilde Armand, urmată de Nicolae Bogdănel Ştefănuţă.

Totuşi, liderul partidului, Dan Barna, nu a exclus o listă comună cu formaţiunea politică a fostului premier, Dacian Cioloş.

Tot în 2019 vor avea loc şi alegerile prezidenţiale.

Primul care şi-a anunţat candidatura pentru Palatul Cotroceni a fost Klaus Iohannis, care a anunţat, pe 23 iunie, că este hotărât să candideze pentru încă un mandat de preşedinte al României.

Deşi nu au exclus niciodată intenţia de a-l contracandida pe actualul şef al statului, preşedinţii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ar putea candida ori din partea alianţei celor două formaţiuni politice, ori separat.

http://www.jurnalulolteniei.ro/2019/01/02/2019-an-electoral-pentru-romania/?fbclid=IwAR0vidgvIurCu12-l3Y2SEt7cwpqA-dx5Y_aTufu-441JCYxa369zMM8SGo

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE