Share

Home / Religie / Sfântul Ioan, Înainte-mergătorul şi Botezătorul Domnului

Sfântul Ioan, Înainte-mergătorul şi Botezătorul Domnului

Milioane de români îşi serbează pe 7 ianuarie ziua de nume, zi în care creştinii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului. Sărbătoarea  Sfântului Ioan Botezătorul urmează sărbătorii Bobotezei şi marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă, creştinii celebrându-l pe  Înainte-mergătorul şi Botezătorul Domnului, cel care a primit de la însuşi Domnul Hristos mărturia că el era cel mai mare dintre toţi oamenii născuţi din femeie şi cel dintâi între Proroci.

“l-a facut să salte de bucurie”

Despre legătura dintre Sfântul Ioan Botezătorul şi Mântuitorul Iisus Hristos, părintele Stăniloaie ne spune că Ioan “a simţit venind din Acela o lumină, sau de la Duhul Sfant din El, care l-a făcut să salte de bucurie. Sunt cunostinţe care apar în noi în chip tainic, fără niciun efort al nostru de a le câştiga”. Sfântul Ioan Botezătorul  a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia şi de a-L descoperi pe Acesta şi a-L face cunoscut luiIsrael. Sfântul Ioan a fost vrednic nu doar de a-l vedea pe Mântuitor, al cărui Înainte-mergător a fost să fie, ci chiar să-l boteze în Iordan şi să fie martorul descoperirii Sfintei Treimi cu acest prilej. Mesajul adresat lumii de către Ioan fiind elocvent pentru întreaga lume creştină: “Pregătiţi calea Domnului”, mesaj valabil pentru fiecare creştin care rămâne valabil pentru eternitate Bisericii.

“El trebuie să crească”

Fiind considerat un model al smereniei Ioan Botezătorul a fost cel care L-a botezat pe Hristos, afirmând despre sine: “Nu sunt vrednic, ca plecându-mă, să-i dezleg cureaua încălţămintei” (In 1, 27). “Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii”, iar după botezul Domnului în Iordan spune “Am văzut Duhul coborându-Se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El”, marturisind: “Eu trebuie să mă micşorez, iar El trebuie să crească”.

Moartea Sfântului Ioan Botezătorul

Din Evanghelie cunoaştem că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbatorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Punte între Vechiul şi Noul Testament

Semnificaţia Sfântului Ioan Botezătorul este una de referinţă în istoria creştinismului, el face legătura dintre Vechiul Testament şi Noul Testament, netezând căile Domnului şi pregătind venirea lui Mesia la împlinirea timpurilor. Anual, la data de 24 iunie, lumea creştină celebrează naşterea lui Ioan Botezătorul, acest mare sfânt având privilegiul comemorării de mai multe ori, ştiindu-se că sfinţii şi martirii sunt comemoraţi în ziua morţii lor, considerată a fi ziua naşterii lor pentru Împărăţia Cerurilor.

Sfântul lui Dumnezeu, omul dreptăţii

Importanţa acestui sfânt este dată nu doar de prezenţa în calendarul ortodox, el fiind celebrat atât în Răsărit, cât şi în Apus, fiindu-i consacrate câteva sărbători importante: Soborul Sf. Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Naşterea lui Ioan Botezătorul (24 iunie) şi Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august). Pe 7 ianuarie biserica creştină îl cinsteşte pe acest mare sfânt, Ioan Botezătorul fiind considerat cel mai mare dintre sfinţi, după Fecioara Maria. Drept cinstire iconografia ortodoxă îl reprezintă în icoana numită Deisis, rugându-se împreuna cu ea, ca mijlocitori pentru păcatele oamenilor. „Eu am văzut pe Sfântul Duh pogorându-se şi am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu….”, reprezintă una din cea mai sinceră mărturie dată de către Sfântul Ioan Botezătorul, de Sfântul lui Dumnezeu, omul dreptăţii, de milostivul celor năpăstuiţi şi de profetul cu care s-a încheiat perioada de pregătire a venirii în lume a Mântuitorului Iisus Hristos.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Exclusiv! VIDEO: Ghenele de gunoi subterane vandalizate lângă Valea Rece!

Un cititor ne-a trimis un video si cateva fotografii pe adresa redacţiei cu vandalizarea ghenelor …

Share
Share