Home / Cultură / Vasile Cazan vă prezintă programul lunii ianuarie la Filarmonică

Vasile Cazan vă prezintă programul lunii ianuarie la Filarmonică

Distribuie

Permiteți-mi în primul rând să vă adresez din partea mea și a tuturor distinșilor mei colegi care slujim minunata artă a sunetelor precum și a echipei care lucrează în Administrația Filarmonicii un călduros LA MULȚI ANI! Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, succes în toate, bucurii și fericire alături de cei dragi!
Aș dori pe scurt să vă prezint evenimentele care se vor desfăsura pe scena Filarmonicii în luna ianuarie 2019. Am plăcerea să vă informez și pe această cale că cel mai recent proiect artistic de amploare al instituției: “Festivalul Muzicii de Divertisment” se consolidează, anul acesta suntem deja la ediția a treia. Prin acest proiect artistic îndrăzneț ne-am propus să menținem atmosfera de bucurie, de relaxare, specifică sărbătorilor de iarnă, pe parcursul primei luni din fiecare an. Literatura muzicală a genului de divertisment este vastă și, își găsește locul potrivit pentru interpretare în Palatul Culturii, acolo unde o asemenea instituție profesionistă de mare prestigiu ca cea a noastră o poate face la cel mai înalt nivel, tocmai în această perioadă.

Ediția a treia a Festivalului va începe cu susținerea joi, în data de 10 ianuarie (în abonament) și vineri 11 ianuarie a Concertelor speciale de Anul Nou ale Filarmonicii tîrgumureșene, dirijate anul acesta de Maestrul Pablo Boggiano din Argentina. De la demararea acestui concert special în urmă cu peste patru decenii, instituția și-a propus să creeze aici în minunata sală de concert din Palatul Culturii atmosfera Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena. O idee potrivită a fost invitarea atunci a dirijorului vienez Kurt Woss să inaugureze acest concert de excepție, concert care are așadar o frumoasă tradiție și, care an de an este foarte mult așteptat de publicul nostru meloman. Programul de anul acesta al celor două Concerte speciale de Anul Nou cuprinde în exclusivitate lucrări din creația familiei Strauss.

Următoarele două momente speciale din Festival sunt Concertele speciale ale Re-Revelionului dirijate aproape prin tradiție în ultimul deceniu de Maestrul Shinya Ozaki din Japonia, dirijorul permanent al orchestrei noastre simfonice. Veți putea gusta frumusețea acestor concerte miercuri, 16 ianuarie și joi, 17 ianuarie (concert în abonament). Prima parte a acestor două concerte cuprinde doar lucrări din creația familiei Strauss. În partea a doua, varietatea este deja evidentă, iar în program se regăsesc arii și coruri celebre din opere și operete dar și alte lucrări de referință din creația compozitorilor P. I. Ceaikovski, W. A. Mozart, J. Offenbach, G. Verdi și G. Puccini. Alături de orchestra noastră simfonică se vor afla în scenă Corul Mixt al Filarmonicii, precum și o minunată voce lirică, soprana Larisa Ștefan care în stagiunea noastră precedentă a avut aici la noi un succes răsunător.

Un superb Concert special intitulat generic „De la operă la operetă” îl vom susține miercuri, 23 ianuarie, la pupitru aflându-se un veritabil Maestru al genului liric, dirijorul clujean Victor Dumănescu. Pot anticipa cu certitudine că va fi o seară, aș îndrăzni să zic chiar o gală a genului liric, cu cele mai îndrăgite lucrări de G. Verdi, G. Puccini, P. Mascagni, G. Rossini, G. Donizetti, Ch. Gounod, Fr. Lowe, F. Lehár și Kálmán Imre. Celor două mari colective artistice ale Filarmonicii li se vor alătura mereu în scenă și două voci de excepție, binecunoscute în țară și peste hotare: soprana Diana Țugui și basul Petre Burcă, doi artiști minunați care fac cinste tuturor scenelor lirice.

Festivalul muzicii de divertisment se încheie în forță, desigur datorită unor “forțe artistice” de la noi, dar și din Argentina miercuri, 30 ianuarie și joi, 31 ianuarie (eveniment în abonament!!!). Îmi place să cred că sala va fi arhiplină la cele două Concerte speciale de tango simfonic, un adevărat show muzical intitulat “Milonga de mis amores”. Deja titlul celor două concerte ale finalului de Festival este grăitor, dar și artiștii care se vor afla în scenă alături de orchestra noastră simfonică sunt excepționali: dirijorul clujean Horváth József, îndrăgita și talentata cântăreață Analia Selis, bandeonistul Omar Massa (amândoi argentinieni) precum și binecunoscuta pianistă tîrgumureșeană László Cristina. Programul este absolut superb, datorită atât originalității, dar și al varietății aranjamentelor făcute de Julian Caeiro.

Dragi prieteni, sunt convins că nevoia de frumos, de bucurii și de înalte trăiri artistice ale lunii ianuarie ne este sută la sută asigurată prin programul Concertelor speciale ale Festivalului muzicii de divertisment de anul acesta.

Îndrăznesc să vă propun să vă procurați din timp bilete la fiecare concert căci nu veți regreta! Toate concertele încep la ora 19. Până la fiecare reîntâlnire vă spun ca de obicei, să auzim numai de bine!

Cu specială prețuire, Vasile Cazan, dirijor, Managerul Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.