Home / Sanatate / Ceaiul de coajă de salcie, adevărata „aspirină” naturală

Ceaiul de coajă de salcie, adevărata „aspirină” naturală

Aspirina de azi cu toate denumirile ei comerciale îşi are originea în ceaiul de coajă de salcie, un remediu banal. Cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru efectele sale anti-inflamatoare, febrifuge, antireumatice şi analgezice, ceaiul de coajă de salcie (Salix alba), a fost remediul de bază pentru toate frigurile, durerile reumatice, racelile şi gripele vremurilor. Acidul salicilic care este considerat a fi responsabil de toate aceste efecte a fost extras în 1838 din coaja de salcie (Salicis cortex) şi sintetizat chimic în 1860.

Efectele ceaiului obţinut din coaja de salcie sunt datorate heterozidelor salicilice, într-un complex fitochimic. Alfel nu s-ar putea explica şi efectele sedative, reducerea excitaţiei nervoase, tratarea insomniilor nevrotice. În sine acidul salicilic este cunoscut tuturor gospodinelor, ca şi conservant şi antiseptic. Fără însă a fi folosit în alt scop. Aspirinele zilelor noastre, inclusiv cele considerate extracte bio, eco sau organice, nu acoperă nici pe departe gama problemelor de sănătate pe care le poate rezolva acest preparat. Eficienţa acestui ceai constă în întregul complex fito-chimic.

În loc de pastilă, poți bea un ceaiCeaiul de coajă de salcie se prepară ca şi decoct din o linguriţă de ceai (lingurița de desert), ca și unitate dozatoare, încărcată cu vârf cu plantă măcinată (cât se poate de fin) la 300-350 de mililitri de apă, prin fierbere la foc mic, cu capacul întredeschis, timp de 15-20 de minute. Atenție: în timpul fierberii ceaiul spumează. Va rezulta un ceai roşu la culoare şi cu un gust neutru. Dacă doriţi, puteţi să-l dregeţi cu lămâie. Nu vă sfătuiesc să-l îndulciţi.

Se recomandă să beţi acest ceai fierbinte, una până la trei căni pe zi, în funcţie de gravitatea problemei, de la o banală răceală, la insomnii. Ar trebui să provoace o sudoraţie intensă. Este un efect normal. Pregătiţi-vă din timp haine de schimb pe timp de noapte. În cazul în care trebuie să iesiţi din casă, este mai bine să amânați utilizarea acestui remediu. Încercaţi sa beţi două căni seara, ca să compensaţi „doza” lipsă sau pierdută. Dacă preparatul nu produce sudoraţie, poate fi un semn că nu este un produs de calitate. Încercaţi să cumpăraţi şi de la un alt producător.

La un moment dat am avut o discuție în contradictoriu cu o doamnă care mă întreba ce poate să facă un biet ceai? Am avut situații în care adulți răciți cobză s-au dus la culcare bolnavi și s-au trezit dimineața sănătoși. Cei drept cu prețul unei nopți dormite pe bucăți și trei pijamale schimbate. Merită încercat. Ce vă costă?

Gabriel-Silviu Aoșan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Decani noi la UMFST Târgu-Mureș (3). Excelența în educație și cercetare susținută de Cristina Bica

Cotidianul Zi de Zi vă propune un serial de prezentare a noilor decani ai Universității …