„100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată parțial și cu foarte multe greșeli de conținut! (II) Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

„100 de ani de sport mureșean”, o lucrare plagiată parțial și cu foarte multe greșeli de conținut! (II)

Aminteam în episodul trecut că lucrarea „100 de ani de sport mureșean”, editată în 2018  de D.J.S.T. Mureș, este plagiată  parțial și cu foarte multe greșeli de conținut. Cred, o parte de vină revine celor patru persoane care au girat cu numele lor apariția cărții: Iuliana Rus, directoarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș, Koós Béla, cel mai vechi angajat al D.J.S.T. Mureș, Siklodi József, referent angajat relativ recent la D.J.S.T. Mureș, ambii autointitulați „redactori coordonatori”, și Raluca Creț, care s-a ocupat de editare și design!

Chiar dacă admitem că unele propoziții, fraze, chiar și un capitol au fost preluate de așa-zișii „contributori”(cuvânt care nu există în dicționar pe dexonline.ro!), cum sunt numiți în lucrarea editată de D.J.S.T. Mureș, din cartea „Sportul mureșean de-a lungul anilor”, responsabilitatea publicării textelor respective le aparține celor doi „redactori coordonatori”.

Să ne (re)amintim care este semnificația cuvântului plagiat, conform dexonline.ro: „opera literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală”!
Citind cu atenție cartea „100 de ani de sport mureșean”, mi-am recunoscut unele texte scrise de mine, care au fost incluse în lucrarea editată de D.J.S.T. Mureș, fără să se precizeze sursa acestora!!


Ca să ne dumirim mai bine, iată câteva exemple, pe capitole:
Box:..” în anul 1935 secția de box de la MSE se transferă la societatea MTE, unde se spera că și condițiile de pregătire să fie mai bune” (în lucrarea „100 de ani de sport mureșean”, D.J.S.T. Mureș, 2018, text Daniel Ghiurca și Siklodi József);
„În anul 1935, secția de box de la MSE se transferă pe lângă Societatea MTE, unde se spera în condiții de pregătire mai bune” (în cartea mea, Sportul mureșean de-a lungul anilor, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 41);
’’în anul 1945 secția de Box de la MTE s-a transferat de MTC Târgu-Mureș’’(în lucrarea ’’100 de ani de sport mureșean’’, D.J.S.T. Mureș, 2018, text Daniel Ghiurca și Siklodi József);
„1945 : Secția de box existentă la MTE s-a transferat la MTC Târgu-Mureș” (în cartea mea, Sportul mureșean de-a lungul anilor, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 43).
„În anul 1952 la Asociația Sportivă Dinamo Târgu-Mureș se înființează o secție de box condusă de antrenorul Marin Dumitru’’(în lucrarea ’’100 de ani de sport mureșean”, D.J.S.T. Mureș, 2018, text Daniel Ghiurca și Siklodi József);
„1952: La Târgu-Mureș se constituie o secție de box pe lângă Asociația Sportivă Dinamo. De pregătirea celor dornici să învețe boxul se ocupa antrenorul Marin Dumitru” (în cartea mea, Sportul mureșean de-a lungul anilor, Editura Nico, Târgu-Mureș, 2007, pag. 43).
Și exemplele pot continua.

În lucrarea editată de D.J.S.T. Mureș sunt înșiruite, la capitolul Box, o serie de pugiliști care au obținut câteva rezultate mai acătării, dar nu este amintit numele celui mai bun boxer mureșean, Lunka Zoltán (născut în localitatea Miercurea Nirajului), medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din anul 1996 de la Atlanta, care a făcut parte din delegația Germaniei! În plus, Zoli a fost și campion mondial la amatori în 1995, la 54 de kg., versiunea W.B.A.!
Va urma.

Aurel RAŢIU

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!