”Matematicienii la Sighisoara!” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 618 Vizualizări

”Matematicienii la Sighisoara!”

Într-un cadru ambiental de poveste, cu ninsori dinspre cer coborâte, strălucirea feerică arhitecturală a reflectoarelor cu lumină lăptoasă, pun în evidență măreția Cetății Medievale Sighișorene. Odată cu înserarea, acel aer de poveste al orașului privit de sus, de pe buza zidurilor de apărare, hălăduind cu privirea peste zările înfășurate în umbrele estompate de-ntuneric și alb de zăpadă, par imagini de basm greu de uitat pentru orice călător în căutare de inedit.

În acest binecuvântat timp încărcat de miraj, Sighișoara a găzduit Întâlnirea de lucru a Comisiei Naționale de Specialitate (CNS)  disciplina matematică, a inspectorilor școlari pentru disciplina matematică, alături de conducerea Societății de Științe Matematice din România, pe durata a trei zile, 11 -13 ianuarie.

Resursele învăţământului românesc, nesecate

Întâlnirea avut loc sub oblăduirea Inspectoratului Școlar Județean Mureș reprezentat de inspector școlar general, prof. Ioan Macarie, alături de reprezentanții Ministerului Educației Naționale,  o pleiadă de matematicieni renumiți printre care s-a aflat prof. univ. dr. în matematică Radu Gologan, președinte al Societății de Științe Matematice din România și președintele Comitetului Științific de organizare a Olimpiadei Internaționale de Matematică de la Cluj, denumit pe bună dreptate ”tatăl” olimpicilor. Primirea matematicienilor a fost făcută în ropotul bătăii de tobă a binecunoscutului Toboșar al Cetății.

Deschiderea oficială a avut loc în impunătoarea și frumoasa Sală Festivă a Primăriei Municipiului Sighișoara. Organizator, moderator pe toată perioada întâlnirii, a fost prof. de matematică Elisabeta Ana Naghi – consilier superior la Ministerul Educației Naționale, cea care, după cum  a precizat, odată cu Olimpiada  Internațională de Matematică de anul trecut, de la Cluj, într-un context de împrejurări, mai nou, face parte din Ministerul Educației Naționale – disciplina Matematică, implicându-se cu brio în nenumărate proiecte, evidențiind rolul jucat de această știință în pregătirea viitorilor specialiști, diferitelor domenii de vârf ale științei și cercetării.

Cuvântul de „bun venit” a fost rostit de prof. Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean, primarul municipiului Sighișoara, care şi-a exprimat totala deschidere și apreciere pe seama întâlnirii, şi le-a transmis participanților să aibă parte de dezbateri constructive, întâlnirea să fie de bun augur pe timpul celor trei zile, iar în orele de recreere să se bucure de mirificul peisaj al iernii, care dă întregului oraș o aură de un pitoresc aparte.

La rându-i, prof. Ioan Macarie, în calitatea sa de inspector şcolar general pe întreg județul Mureș, a mulțumit primarului Ovidiu Mălăncrăvean pentru disponibilitatea arătată, efortul depus pentru ca lucrurile preconizate să fie duse la bun sfârșit, accentuând ideea de trecere a timpului.

”Cel mai mare dușman al nostru este timpul, de foarte multe ori facem greșeala că nu ne mai raportăm la trecut, el s-a încheiat, și trebuie să ne gândim cu foarte mare încredere la prezent, la viitor, dar să nu uităm prezentul pe care îl trăim, și-l trăim plenar, care, vrem nu vrem, durează doar o clipă. Iar viitorul pe care îl clădim pentru copiii noștri ne scapă de multe ori printre degete, și atunci ceea ce este sigur, cu certitudine trăit, este doar trecutul, el este cert în sufletul și inimile noastre, fapt pentru care, și ceea ce v-am spus până acuma este un bun trecut. Să vă bucurați de clipele petrecute în acest oraș unde sunteți bine veniți oricând”, a transmis prof. Ioan Macarie.

În alocuţiunea sa, prof. univ. dr. Radu Gologan a ținut să sublinieze, din discuțiile purtate în ultima vreme cu oamenii din ”meseria de matematicieni, de dascăli, la nivel de disciplină școlară, rezultă foarte clar, o schimbare prin atitudinea foarte prietenoasă și foarte implicată pentru viitorul școlii de matematică din România”.

”Învățământul românesc poate să sufere o decădere foarte gravă, trebuie sprijinit în continuare pentru că are încă mari resurse, suntem într-un moment bun, într-un moment în care la conducerea Ministerului Educației Naționale a revenit o profesionistă, se poate observa din ultimele declarații, din lucrurile care se fac, sunt idei corecte, idei care pot ajuta educația în general și, în special educația matematică”, a afirmat prof. univ. dr. Radu Gologan.

Educaţie prin matematică

Societatea de Științe Matematice, în ultimii 10-15 ani, după prof. univ. dr. Radu Gologan, a fost implicată într-un amplu program în care a reușit destul de mult să schimbe o paradigmă – paradigma educației matematicii, spunând că se bucură „văzând peste tot, tot mai multă lume vorbește despre educația matematică.”

„Rezultatul educației matematice este unul care nu-ți dă un instrument pentru viață, ci îți dă o minte limpede, cu care poți să înveți repede să te adaptezi în orice situație”, a precizat prof. univ. dr. Radu Gologan.

La final de întâlnire, am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Radu Gologan.

”În primul rând, Societatea de Științe Matematice, cât și reprezentanții din Minister au dorit să creeze posibilitatea de socializare pentru cei care răspund de matematică din județele țării, în matematica școlară. Acesta a fost principalul  scop al întâlnirii. Sigur, în plus, întâlnirea a avut puncte concrete legate de faptul că există probleme în educația matematică și care ar fi soluțiile, posibilitățile de a le remedia, măcar parțial”, a subliniat prof. univ. dr. Radu Gologan.

La această întrunire, fiecare județ al țării a avut cel puțin un inspector școlar care răspunde de matematică. Întrunirea de la Sighișoara a fost onorată de profesioniști ce-și iubesc vocația de dascăli, mai mult iubesc faptul că trebuie făcut ceva să nu se piardă contactul cu matematica, cu educația matematică.

Vasile LUCA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE