Home / Cultură / Premieră pentru România, la Târgu-Mureş: arhivă online gratuită penru salvarea patrimoniului fotografic analog!

Premieră pentru România, la Târgu-Mureş: arhivă online gratuită penru salvarea patrimoniului fotografic analog!

Trei tineri din Târgu-Mureş, Edgár Szőcs, economist, Lóránd-Felix Furó, preot reformat şi fotograf, şi Lóránd Fülöp, programator, au lansat, miercuri, proiectul Fototeca Azopan, constând într-o arhivă fotografică online pentru salvarea şi publicarea patrimoniului fotografic analog din România.
Unul dintre iniţiatori, Edgár Szőcs, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că proiectul este inspirat după o idee existentă în Ungaria şi, întrucât a fost pornit din pasiune şi fără nicio finanţare, cele peste 6.000 de fotografii adunate până acum sunt puse la dispoziţia celor interesaţi în mod gratuit, singura condiţie fiind citarea sursei.
“L-am denumit Fototeca Azopan (după filmele fotografice AZO PAN produse la Târgu-Mureş până la începutul anilor 2000 – n.r.). Intenţia este să salvăm şi să transpunem valorile fotografiei analog în era digitală. Contactăm astfel familii, fotografi amatori şi profesionişti vechi să ne lase să digitalizăm materialul lor şi să publicăm pozele sub licenţă. Sperăm să ajungă vestea la cât mai mulţi şi, cu timpul, să fim contactaţi de cei care au materiale fotografice ce ar putea fi de interes publicului larg. Acest proiect www.azopan.ro este unul de timp liber, colecţia a fost realizată cu buget zero, bazat pe relaţii de prietenie. Pe termen lung este esenţial să găsim sprijin financiar pentru funcţionarea şi extinderea continuă. Oricine poate folosi fotografiile gratuit, cu citarea sursei, imaginile nu pot fi modificate şi nu pot fi folosite în scopuri comerciale. În rest, pot fi preluate de oricine. Pornim cu peste 6.000 poze din toată ţara, dar, întrucât suntem ardeleni şi contactele noastre deocamdată sunt din zonă, pozele de pe aici au o pondere mai mare. Sperăm să se schimbe cu timpul şi să fie cât mai echilibrat din punct de vedere geografic. Azopan.ro este o arhivă foto online care îşi propune salvarea şi publicarea patrimoniului fotografic analog din România-, a spus Edgár Szőcs.
Iniţiatorii îşi propun să publice cât mai multe fotografii realizate analog şi au făcut apel la persoane fizice, instituţii, muzee şi la fotografi amatori şi profesionişti să caute prin sertare sau prin poduri fotografii realizate pe suport de hârtie sau pe suport negativ pentru a putea fi digitizate, datate şi publicate.
“Fototeca se bazează pe munca voluntară a editorilor şi se adresează tuturor celor care pot îmbogăţi colecţia cu patrimoniul fotografic propriu. Poate face parte din colecţie orice poză care corespunde cerinţelor stabilite de către redactorii fototecii”, a arătat Edgár Szőcs.
În Fototeca Azopan se regăsesc acum fotografii realizate din anul 1900 până în anul 2000, inclusiv fotografii din Primul şi Al Doilea Război Mondial – soldaţi, adăposturi şi fotografii aeriene cu bombardarea oraşelor Oradea şi Braşov de către aliaţi – imagini sugestive din marile oraşe, viaţa cotidiană, cultură, tradiţii, peisaje, clădiri vechi, evenimente istorice şi religioase şi imagini cu o serie de persoane în diferite colţuri ale ţării.

(www.agerpres.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ceremonia de constituire a Consiliului Județean Mureș transmisă live

Reprezentanții Biroului de presă al Consiliului Județean Mureș au transmis miercuri, 28 octombrie, faptul că …