Share

Home / Cultură / Casa de Producţie TVR vă propune „Efectul Genovese” de Alina Nelega, un film de televiziune în regia lui Jon Gostin
Oana Ștefănescu și Nicoleta Lefter în Efectul Genovese

Casa de Producţie TVR vă propune „Efectul Genovese” de Alina Nelega, un film de televiziune în regia lui Jon Gostin

Efectul Genovese face referire la celebrul caz al lui Kitty Genovese, care în noaptea de 13 martie 1964, în timp ce se întorcea de la muncă, a fost agresată şi omorâtă în apropierea casei sale din Queens, New York. Iniţial atacatorul o înjunghiase, apoi a revenit la locul faptei, a violat victima şi i-a aplicat noi lovituri de cuţit. Totul, într-un interval de patruzeci de minute. Deşi aproximativ o duzină de oameni au auzit ţipetele femeii, unii dintre ei surprinzând scenele în timp ce se petreceau, un singur om a telefonat la poliţie, dar nu imediat. Lipsa de reacție a oamenilor a fost denumită ulterior „efectul de spectator”.

Alina Nelega a dat acest titlu unei piese care vorbeşte despre Securitate şi informatori, despre minciuni şi trădări, dar şi despre neputinţa de a face pasul decisiv în vederea demascării celor care au făcut, într-un moment al vieţii lor, pactul cu diavolul.

Chiar dacă, în viziunea regizorului Jon Gostin, scenariul dramatic „Efectul Genovese” este transformat în film artistic de televiziune şi cinema, el se păstrează originalitatea Alinei Nelega, care s-a poziţionat tematic nu deasupra istoriei ci cu mult sub ea.

„Am făcut acest film ca noi, românii, să medităm la cum am mimat acordul cu comunismul, la cum i-am suportat „concertul” grotesc şi criminal, la cum am cauţionat (prin neimplicare, prin autism jucat dar şi asumat ca element protector) utopia comunistă.” (Jon Gostin)

Scenariul TV: Jon Gostin
Distribuția: Nicolae Urs – Silviu; Nicoleta Lefter – Silvana; Oana Ştefănescu – Adina; Vlad Logigan – Peter; Vivian Alivizache – Paula; Grigoriţa Rogobete –Vecina

„Efectul Genovese”, a fost pus în scenă la Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu Mureș, în 2012, în regia lui Gavril Cadariu, și a câştigat premiul UNITER pentru teatru de televiziune în 2014.
Piesa este scrisă de Alina Nelega, conducătorul Masteratului de Scriere Dramatică la UAT, iar spectacolul va fi difuzat de televiziunea publică, după următorul program:

TVR Internațional: vineri, 18 ianuarie, ora 23.00

TVR Moldova: sâmbătă, 19 ianuarie, ora 11.30

TVR 3: duminică, 20 ianuarie, ora 20.00

Sursă: www.tv3.tvr.ro

(A.V.)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTOGALERIE. O „expoziție-școală“ a graficienei Szotyori Anna, la Galeria Art Nouveau

Galeria Art Nouveau a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Mureș, prezintă publicului târgumureșean o nouă expoziție; …

Share
Share