Home / Invatamant / Împrumuturi de până la 40.000 lei fără dobândă pentru studenți și tineri fără loc de muncă

Împrumuturi de până la 40.000 lei fără dobândă pentru studenți și tineri fără loc de muncă

Începând din luna octombrie a anului trecut, conform unei hotărâri de guvern, tinerii cu vârste cuprinse între 16-26 de ani care se află în perioada studiilor sau nu au un loc de muncă, pot solicita de la bănci credite fără dobândă de până la 40.000 lei. Această sumă revine pentru acoperirea cheltuielilor acestora care țin de educație, cultură, sănătate, sport și multe altele.

Dacă tinerii se vor angaja în timpul derulării creditului, statul le oferă ocazia de a mai împrumuta 20.000 lei în baza unei adeverințe de la angajator.

Statul garantează împrumutul în proporție de 80% (20% de un debitor sau codebitor dacă tânărul nu are venituri) și tot el va subvenționa dobânda. Durata creditului va fi de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație de maximum 5 ani, iar banii se vor putea scoate toți deodată sau fracționat.

Banii se obțin în anumite condiții

Pentru a fi eligibili, candidații trebuie să fie persoane fizice cu cetățenie română, cu domiciliul și reședința obișnuită în România, să fie tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani (împliniți la data solicitării creditului) și 26 de ani (neîmpliniți la data solicitării creditului), care sunt în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, să aibă acordul reprezentantului legal pentru obținerea creditului, dacă sunt persoane cu capacitate de exercițiu restrânsă, dacă nu sunt angajați, să aibă cel puțin un codebitor, să completeze o declarație pe propria raspundere prin care să declare că n-au accesat și nu vor accesa un alt credit în cadrul programului, să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și să se încadrez în normele interne de creditare ale finanțatorului.

Banii astfel obținuți pot fi folosiți pentru plata cărților, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate (se includ cheltuielile cu plata cărților, rechizitelor, suporturilor/materialelor de curs, în format tipărit sau digital, indiferent de domeniul de acoperire a acestora sau de specificul domeniului de studiu pentru care s-a obținut finanțarea), plata creșelor, grădinițelor, școlilor particulare (se includ cheltuielile cu plata taxelor și a costurilor aferente participării copilului la activități din creșe, grădinițe, cele de stat și cele private, acreditate, inclusiv școlile și liceele particulare), plata cursurilor de specializare/calificare, plata cursurilor de pregătire profesională, taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA, plata chiriei și a utilităților, plata locurilor de cazare în căminele studențești, o parte din construcția sau achiziția unei locuințe, modernizarea sau renovarea unei locuințe, costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare și al intervențiilor chirurgicale, achiziționarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate (indiferent de domeniul de acoperire a acestora sau de specificul domeniului de studiu pentru care s-a obținut finanțarea), abonamente sau bilete culturale (cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee), costul publicării cărților sau al studiilor de specialitate, articole sportive, taxa de participare la manifestări științifice și concursuri, dar și cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări științifice și concursuri.

Momentan, proiectul de modificare al normelor de aplicare a acestui program, proiect ce prevede plafonarea garanțiilor de stat din cadrul programului, se află într-o dezbatere publică, au anunțat specialiștii de pe avocatnet.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Noutăți despre ”Marisiensis”!

Reprezentanții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș …