Lansare de carte: „Ce mai rămâne din mai ’68?” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 163 Vizualizări

Lansare de carte: „Ce mai rămâne din mai ’68?”

Publicul târgumureșean este invitat la o discuție despre semnificația și moștenirea actuală a mișcărilor de protest din 1968, prilejuită de apariția recentă a volumului „Ce mai rămâne din mai ’68?” (Editura Fractalia, 2018). Cartea este coordonat[ de Alex Cistelecan și Alex Ciorogar.

Care este semnificația, moștenirea și relevanța actuală a ultimului mare val revoluționar care a traversat lumea acum 50 de ani? În ce măsură trăim în continuare în paradigma social-politică a 68-ului, și, dacă da (sau nu), în ce măsură e asta ceva bun (sau rău)? Volumul reunește o serie de contribuții (studii și eseuri) pe marginea acestor întrebări, articulate din perspectivele multi-disciplinare ale istoriei, sociologiei, filosofiei și teoriei literare, și ancorate în (cel puțin unul din) două unghiuri de abordare: empiric-istoriografic, cu accent pe contextele particulare și evoluțiile specifice ale mișcărilor din 1968, dincolo de mitizarea și romanțarea lor ulterioară (cu ample studii de caz pe Franța, Germania, Italia și Europa de Est); și politico-filosofic, de descifrare a impactului de durată, dar și a denaturărilor de parcurs, care au afectat posteritatea 68-ului revoluționar.

Alex Ciorogar este asistent universitar la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai și doctorand al catedrei de literatură comparată. A semnat numeroase articole și recenzii pentru diferite reviste și jurnale academice, coordonând totodată o serie de volume conținând eseuri critice. A publicat diferite articole științifice sau capitole în lucrări colective (atât în țară, cât și în străinătate) și a participat la o serie de conferințe naționale și internaționale. Absolvent al Facultății de Litere (secția Engleză – Română) și a două masterate (literatură comparată și studii literare românești), parcursul său academic a evoluat, apoi, înspre alte zone disciplinare, precum literatura comparată, studiile culturale ori teoria critică.

Alex. Cistelecan este lector la Universitatea Petru-Maior din Târgu Mureș, redactor la Revista Vatra și platforma CriticAtac.ro. Autor al volumului Viața ca film porno. Protocoalele Lacan (Aula, 2007). Coordonator al volumelor Plante exotice. Teoria și practica marxiștilor români (Tact, 2016, împreună cu Andrei State), Wronging Rights. Philosophical Challenges for Human Rights (Routledge, 2010, împreună cu Aakash Singh-Rathore) și Ghid practic de teorie critică (SPAC, 2011, împreună cu Veronica Lazăr).

Evenimentul va avea loc miercuri, 23 ianuarie, ora 18.00, la J’ai Bistrot, și vor lua cuvântul Giordano Altarozzi, Alex Ciorogar și Alex Cistelecan.
(A.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE