Home / Editorial / De la ”Mica unire”, la marea comuniune

De la ”Mica unire”, la marea comuniune

Distribuie

După un an 2018,   încărcat de evenimente care mai de care datorate celor 100 de ani de la Marea Unire, iată că vine rândul și Micii Uniri să fie sărbătorită, eveniment de la care se împlinesc,  nici mai mult nici mai puțin, decât 160 de ani.

Multe s-au mai întâmplat în acești 160 de ani, domnitori, regi, monarhii, republici, războaie, comunism, și câte și mai câte, o istorie întreagă numai bună de studiat și  aprofundat. Baiul e că suntem nevoiți să facem un adevărat slalom prin paginile istoriei noastre, mult cipoârțită de cei care se tot bat cu pumnul în piept că dețin adevărul absolut al vremurilor trecute.

Vremurile s-au tot schimbat, la fel și  adevărul  istoric, de ne-am trezit că nu mai știm ce să mai credem despre trecutul nostru. Ba unii spun că a fost glorios, alții dau cu el de pământ, iar cei neutrii stau și se minunează de acest spectacol prin care cinstim istoria neamului nostru românesc.

Anul 2018 a fost unul plin de spectacole, nicidecum  un an spectaculos, la cum merg treburile, mană cerească pentru artiști, formații. Doar nu credeți că au urcat pe scenă gratis, din dragoste pentru înaintașii noștri. Dar fapta e consumată, spectacolele au trecut, la fel și artiștii care le-au dat viață, și o luăm de la capăt.

Ne pregătim acum de un nou spectacol cu titlu „gratuit”,  cel de 24 ianuarie, de Mica Unire, cu o cheltuială ceva mai modică decât de Marea Unire, cu același scenariu, animat de artiști care își declară dragostea pentru a noastră istorie, la căldura onorariului călduț oferit cu generozitate de organizatori.

Darnici mai sunt și organizatorii ăștia, cum știu ei transforma un eveniment istoric într-un spectacol, nu  într-un eveniment. Spectacol și cam atât, nu tu esență de vreo unitate, comuniune sau ceva care să aducă oamenii laolaltă.

Am tot slăvit marea unitate în cursul anului trecut , dar nu am făcut decât să o transformăm într-un spectacol , nicidecum într-o apropiere între oameni. Păcat, cei mulți așteaptă un impuls care să-i unească,  o speranță de mai bine, nu eterna așteptare sădită cu promisiuni deșarte.

Noroc că mai sunt și zone unde spectacolul festiv e înlocuit de o întâlnire sinceră între oameni, pe fundalul unei sărbători, cum este și cea  de 24  ianuarie. Mica Unire poate fi astfel transformată în marea comuniune, când grupurile folclorice din comunitățile unei comune se întâlnesc și se bucură împreună de un moment istoric, cinstit cu sufletul, nu așteptând vreo atenție sau onorariu de la organizatori. Se adună cu drag , cântă, recită, mai un vin fiert, o scorușă, fără scenă, fără instalație de sonorizare și alte cheltuieli mai mult sau mai puțin costisitoare. Chiar simt o unitate, mică, mare, nu contează, o marchează în comunitatea lor, fără mare tam tam și fără cheltuieli. Cinste lor, modului în care știu să marcheze un moment frumos al istoriei acestui neam, care continuă să-și caute unitatea .

P.S.

Că tot vorbim de unitate, de Mica Unire, de unitatea dintre frați, de autostrada care leagă Ardealul de Moldova  se mai știe ceva ?


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

EDITORIAL: Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la Ulieş

Distribuie Undeva prin luna iulie am primit un telefon de la Costi Dumitru, profesor şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.