Cum  se remunerează Ziua Unirii Principatelor muncită Social
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

Cum se remunerează Ziua Unirii Principatelor muncită

Începând din 2016, ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor, a devenit oficial zi liberă, făcând parte din cele 15 zile libere din anul 2019. În 24 ianuarie se sărbătorește unirea Moldovei cu Țara Românească, eveniment ce a avut loc în anul 1859 și care este cunoscut și sub denumirea de „Mica Unire”.

Zi liberă sau un spor de cel puțin 100%

Conform Codului Muncii, aceste zile se adaugă zilelor obligatorii de concediu de odihnă. Astfel, în această zi, salariații din România primesc liber de la angajator, iar cei ce lucrează în această zi sunt îndreptățiți la compensații. Angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, dar și de la locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității vor primi astfel timp corespunzător celui lucrat în următoarele 30 de zile sau un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau cei care nu acordă compensații angajaților care lucrează în acele zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Și bugetarii lucrează astăzi

Cu toate că în aceste cazuri statul a obișnuit bugetarii cu oferirea unei zile libere care urmează a fi recuperată în următoarea perioadă, de data aceasta, conform site-ului avocatnet.ro, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a confirmat că „nu există un proiect de act normativ prin care ziua de 25 ianuarie 2019 să fie declarată zi liberă”. Asta înseamnă că astăzi toți bugetarii vin la muncă.

Mini-vacanța a fost acordată doar școlarilor care astfel, conform spuselor ministrului educației, „vor putea evita expunerea în colectivități”, având în vedere că numărul de cazuri de gripă s-a întețit, mai exact cu 20% față de numărul infecțiilor respiratorii așteptate în această perioadă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE