Comisariatul Județean de Mediu Mureş admite: stăm foarte prost la colectarea deșeurilor selective Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 922 Vizualizări

Comisariatul Județean de Mediu Mureş admite: stăm foarte prost la colectarea deșeurilor selective

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural al județului Mureș din data de 29 ianuarie, Annamaria Szekely, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu – Serviciul Comisariatului Județean Mureș, a prezentat un raport privind activitatea desfășurată de instituție.

 

În 2018, amenzi aproape duble față de 2017

Pentru a putea înțelege mai bine îndatoririle instituției, Annamaria Szekely a prezentat pe scurt segmentele pe care ei își desfășoară activitatea. Primul segment este reprezentat de Controlul Poluării Industriale, care se ocupă de extracția și depozitarea gazelor naturale, industria chimică, industria energetică, industria ușoară și agricultură, salubrizarea localităților și cursurilor de apă, precum și domeniul managementului deșeurilor (colectare și depozitare). În anul 2018, în cadrul acestei tematici s-au aplicat 44 de amenzi contravenționale la UAT-uri și 6 sancțiuni în ceea ce privește depozitarea deșeurilor. „Anul acesta cred că vom fi mai răi (în aplicarea amenzilor – n.a.). Va trebui să rezolvăm problema deșeurilor”, a spus Annamaria Szekely.

Al doilea segment este reprezentat de Biodiversitate, iar aici controalele se efectuează la cele 42 de arii naturale protejate și vizează prelucrarea lemnului, exploatarea agregatelor minerale, activitatea grădinilor zoologice și spațiile verzi din intravilanul localităților. În 2018 au fost efectuate 8 controale SEVESO, 116 controale planificate în domeniul controlul poluării și 62 de controale planificate în domeniul biodiversității. Controalele neplanificate au fost în număr de 470 în domeniul poluării și 33 în domeniul biodiversității. Comparativ cu 2017, controalele în 2018 au fost mai puține pe linie de biodiversitate și cu o creștere semnificativă a celor neplanificate în domeniul poluării industriale.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat în rândul amenzilor care au fost în 2018 în valoare totală de 1.080.100 de lei, adică o creștere de 92% față de anul precedent.

Selectarea deșeurilor cade sub incidența UAT-urilor

În ceea ce privește gropile ilegale care nu au fost încă închise la termenele stabilite, comisarul șef a declarat că există două la Târnăveni și încă una la Sâncrai care are finanțare până în 2020 și la care se fac controale săptămânale. Trebuie evacuată apa, să se realizeze izolarea și acoperirea cu un strat de pământ.

Întrebată de prefect cum stăm în privința colectării selective a deșeurilor, Annamaria Szekely a recunoscut că există foarte multe probleme.

„Din păcate, stăm foarte rău. La noi colectarea selectivă nu se face. Asta urmează să rezolvăm cu unitățile administrativ teritoriale care au obligația organizării colectărilor selective în cadrul programului de salubritate. Colectare selectivă nu înseamnă că după ce se colectează deșeurile, se scot peturile și ce se mai scoate din gunoiul adunat. Colectarea selectivă înseamnă să se colecteze pe fracțiuni, ceea ce nu există. Sunt câteva UAT-uri la care există un asemenea sistem. Containerele pentru colectare selectivă există deja la primării, dar nu s-au dat la populație”, a punctat comisarul șef.

Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, a ținut să facă anumite precizări în acest sens.

„Următorul pas ar fi stabilirea operatorilor zonali, fază în care suntem acum, cu desfășurarea licitațiilor pe cele şapte zone ale județului. Sunt depuse ofertele, ele sunt în faza de evaluare. Acești operatori vor pune la dispoziția populației și agenților economici containerele pentru colectarea selectivă. Inițial în cadrul proiectului au fost dotate cu astfel de containere, ele au fost repartizate pe UAT-uri, dar nu la populație. Deci în momentul în care vom avea operatorii și contractele de salubritate stabilite cu operatorii câștigători ai licitațiilor pe cele şapte zone, ei vor avea obligația să doteze populația și agenții economici cu containere pentru selectarea selectivă a deșeurilor”, a precizat Ovidiu Dancu.

Gestionarea selectivă a deșeurilor începe de la cei mici

Nu a lipsit declarația optimistă a directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu. „Sistemul de genstiune al deșeurilor sperăm ca până la sfârșitul anului să intre în linie dreaptă, să avem fiecare în casă pungi diferite pentru gunoi. Sperăm ca opertorii economici să nu ne creeze multe probleme, în special la apele curgătoare”, a spus directorul.

Totodată, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, prof. Ioan Macarie, și-a exprimat gândul în ceea ce privește gestionarea selectivă a deșeurilor.

„Cred că este important ca toate aceste containere să fie amenajate la nivelul unităților școlare. Nu cred să am în acest moment aceste containere și ar fi extrem de util, că atunci și eu aș putea din start să pot la orele de dirigenție să le transmit cât de importantă este colectarea selectivă a deșeurilor. Eu zic că de aici ar trebui să începem”, a concluzionat inspectorul școlar general al judeţului Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE