Share

Home / Administratie / Excedent de 101 milioane de lei la Consiliul Judeţean Mureş

Excedent de 101 milioane de lei la Consiliul Judeţean Mureş

Aleşii judeţeni au aprobat joi, 31 ianuarie, cu ocazia unei şedinţe ordinare de lucru, utilizarea în anul 2019 a sumei de 39.009.065,87 de lei din excedentul cumulat al anilor precedenți pentru acoperirea golurilor temporare de casă ale secțiunii de funcționare şi a sumei de 62.000.000 de lei din excedentul cumulat al anilor precedenți pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare.

Ce prevede legislaţia

Potrivit articolului 58 alineatul 1, litera a) și b) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,excedentul anual al bugetului local rezultat la încheierea exercițiului bugetar, pe cele două secțiuni, după efectuarea regularizărilor în limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prevăzute la articolul 6, litera a) și litera b), a celor exceptate la articolul 6, litera b) și a transferurilor din bugetul de stat sau din alte bugete, precum și după achitarea plăților restante, se reportează în exercițiul financiar următor și se utilizează,în baza hotărârilor deliberative astfel: ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare şi pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile și cheltuielile secțiunilor de funcționare și dezvoltare în anul curent ,în limita disponibilului rezultat în urma aplicării prevederilor litera a).

“Ţinând seama de cele de mai sus, din excedentul cumulat al anilor precedenți în sumă de 101.009.065,87 de lei, se propune aprobarea utilizării în anul 2019 astfel: 39.009.065,87 de lei, pentru acoperirea golurilor temporare de casă ale secțiunii de funcționare, 62.000.000 de lei pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare”, a precizat Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mureş, în expunerea de motive a proiectului.

“Găuri” de acoperit

La finalul şedinţei, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a oferit detalii suplimentare în legătură cu utilizarea excedentului cumulat.

“Acest excedent în principal se cumulează datorită neexecutării acelor investiţii care au fost promovate în anul 2018, în cele mai multe situaţii sunt contracte încheiate care din anumite cauze obiective ori nu au fost finalizate, ori au fost finalizate parţial. Astfel, aceste sume trec în anul următor tot pentru respectivele investiţii. Restul sumelor sunt folosite în principal în prima parte a anului pentru acoperirea fondului de salarii şi pentru acoperirea sumelor necesare funcţionării Consiliului Judeţean şi a instituţiilor subordonate. În fiecare an se întâmplă acest lucru – este un lucru nedorit, dar practic este inevitabil”, a declarat Péter Ferenc.

Alex TOTH

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

ASCOTID Trail Race revine cu cea de-a V-a ediție!

Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș organizează în 29 septembrie la Platoul Cornești din Târgu …

Share
Share