Home / Cultură / FOTOGALERIE. Expoziție retrospectivă de caricaturi semnate Tety Boros, la Biblioteca Județeană Mureș
Karácsonyi Zsigmond, Tety Boros, Monica Avram și Ion Sfâriac (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE. Expoziție retrospectivă de caricaturi semnate Tety Boros, la Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie

Fanii cunoscutului și îndrăgitului caricaturist mureșean Tety Boros, dar și cei care apreciază caricaturile de calitate au putut participa la vernisajul expoziției „Tety Collection & Cartoon Expo”, care a avut loc în sala de la parter a Bibliotecii Județene Mureș. Artistul a fost însoțit de caricaturistul Ion Sfâriac, de Karácsonyi Zsigmond, redactorul-șef al cotidianului Népújság și Monica Avram, directoarea instituției-gazdă.

„Tety Boros face caricatură de aproape 60 de ani, iar desenul umoristic a devenit pentru el un mod de viață. Caricatura are două sau mai multe părți. Caricatura este atunci când vrei să desenezi figura unui om și să satirizezi anumite trăsături, iar desenul umoristic sau grafica satirică, unde domnul Boros întotdeauna a excelat și a și câștigat foarte multe premii internaționale, contează mai mult ideea decât cuvintele.” a spus Ion Sfâriac în deschidere. Tototadă, acesta a făcut referire la aspectul fizic inconfundabil al lui Tety Boros, precizând că l-a văzut tuns și fără barbă o singură dată, prin anii ’80.

Karácsonyi Zsigmond a amintit faptul că Tety Boros a crescut într-un mediu plin de medici, dar că i-a lipsit vocația medicinei și s-a orientat spre arhitectură. Redactorul-șef al cotidianului Népújság a subliniat la final importanța unei expoziții dedicate exclusiv caricaturii.
„Să fie o expoziție anuală de caricaturi la Târgu Mureș. Să nu trăim numai din amintiri, cu sprijinul județului și al bibliotecii, de ce nu am avea și o reacție la ceea ce ne înconjoară care să fie prezentată la Târgu Mureș? Facem expoziții de artă fotografică și atunci ar trebui să fie măcar o dată la doi ani o expoziție de caricaturi. Eu îl felicit pe Boros Tety, noi suntem și prieteni dar și concurenți… la lungimea părului”, a încheiat pe un ton glumeț jurnalistul fără barbă, dar pletos.

Tety Boros a fost zgârcit la vorbă și nu a vorbit despre lucrările sale, dar a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți pentru participare, evidențiind un invitat special: „Doresc neapărat să vă amintesc de ce sunt bucuros și mândru, pentru că participă un fost profesor de la Școala tehnică, în vârstă de 90 de ani, domnul Pál Tamás. Pentru mine, aceasta este cea mai mare bucurie.”

Tety Boros a donat Bibliotecii Județene un raft de cărți, care vor fi puse la dispoziție pentru citit, dar nu vor putea fi împrumutate la domiciliul. Expoziția cuprinde numeroase lucrări realizate pe parcursul câtorva decenii, multe dintre el fiind premiate la saloane internaționale. Caricaturile vor fi expuse timp de câteva luni, ceea ce va constitui un motiv suplimentar pentru târgumureșeni să calce pragul bibliotecii.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO. Importanța digitizării ziarelor, dezbătută la evenimentul „Digitalizare/ DigitalizOare?”, susținut la Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu

Distribuie Compania Arcanum, împreună cu Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, a organizat vineri, 22 martie, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.