- redactia
- 0 comentarii
- 741 Vizualizări
FOTOGALERIE. A debutat Cenaclul Revistei Vatra
3 februarie 2019Lumea literară mureșeană s-a îmbogățit considerabil începând cu ultima săptămână a lunii ianuarie. Revista Vatra, în colaborare cu Biblioteca județeană Mureș, a lansat Cenaclul Revistei Vatra. Organizatorii au motivat demersul precizând că scopul cenaclului este de a stimula creația literară mureșeană, construind un mediu corespunzător lecturilor publice și dialogului critic autentic, în măsură să ofere repere axiologice veritabile, dialog întreținut de criticii literari ai revistei împreună cu scriitorii consacrați și debutanți prezenți.
Prima ediție a cenaclului a avut loc la American Corner, unde au citit din creațiile proprii poetul Kocsis Francisko, poeta Flavia Adam și prozatorul Valentin Covaciu. Receptarea critică a fost asigurată de Călin Crăciun (principalul organizator al evenimentului), Senida Poenariu și Cristina Timar.
Un mediu propice evoluției literaturii mureșene
Criticul Călin Crăciun a făcut o scurtă prezentare a cenaclului înainte de a o invita să citească pe Flavia Adam: „Lansăm acum cenaclul Revistei Vatra cu intenția de a contribui la consolidarea unui mediu propice evoluției literaturii mureșene și sperăm noi că nu numai atât, adică visăm la mize mai mari, ca în timp să reușim cumva să facem să se vorbească chiar la nivel național de existența unui cenaclul la Târgu Mureș care are efecte pozitive în ceea ce numim literatura română. Nu știm deocamdată nici ce vom reuși să facem, nu știm nici cum vom face mai departe, dar știm sigur că dorim, știm sigur că era momentul să începem. Unde ajungem, vom vedea cândva când probabil va fi un prilej pentru bilanț. Vrem ca acest cenaclu să fie unul îndelungat. Gândul nostru este să fie cu o frecvență tot a doua lună, și anume la finalul lunilor impare. Deocamdată ne-am gândit că dacă ar fi lunar, s-ar putea să fie un ritm cam alert, dar dacă cererile de a se prezenta scriitorii în fața publicului vor fi foarte numeroase, atunci vom programa întâlniri și în lunile pare, ca să obținem niște efecte pozitive.“
Flavia Adam scrie „o poezie suavă și delicată“
Flavia Adam a deschis cenaclul cu prima lectură, care a cuprins mai multe poeme. Călin Crăciun a apreciat poezia Flaviei Adam ca situându-se „între valul realist și, să zicem, prelungirea spiritului modernist care este interesat de abstractizare, chiar și atunci când miza este transmiterea, deslușirea emoției. Flavia Adam se află între aceste două influențe, pe de o parte mizează pe exprimarea intimității, dar în același timp e deschisă chiar către o meditație acestei intimități. Nu e o etalare de emoții, de sentimente, ci încearcă să le traducă, să le formuleze dintr-o perspectivă oarecum autocritică.“
Cristina Timar a constatat caracterul feminin și fragil al poeziilor Flaviei Adam, cărora nu le lipsește, însă, forța: „Cred că ea, temperamental, este o lirică, are forma asta foarte interiorizată de a fi și transpare în poezia pe care o scrie aspectul ăsta de ușoară reținere. Există încă în cazul ei o căutare, dar și o autocenzurare. Este o poezie foarte delicată și suavă.“
Călin Crăciun a mai observat că Flavia Adam ar putea să fie mai îndrăzneață la nivel formal și să împingă puțin limitele propriilor poeme. „Se ferește de provocări, se ferește de șoc, se ferește de a fi deschisă, de a spune prea mult“, a menționat criticul.
Kocsis Francisko aspiră la „poemul perfect, integral, complet“
Kocsis Francisko a citit o serie de poeme cu un pregnant conținut filosofic, în care imaginile izvorau dintr-o zonă ideatică bine articulată. Textele au conținut, de asemenea, și frecvente trimiteri culturale și numeroase referințe biblice.
Călin Crăciun a remarcat caracterul memorabil al textelor și caracterul lor compact, unitar, la care nu se mai poate adăuga (aproape) nimic: „Sunt poeme care rămân în memorie și după ce a fost încheiată lectura lor. Sunt poeme foarte elaborate, poeme în care se observă și preocuparea pentru ritmul fiecăruia. Există o atenție foarte mare asupra ritmului, cumva în sensul sau în genul simboliștilor care și prin intermediul ăsta încercau să transmită o emoție, o stare. E o poezie care reușește vraja asta, să își facă parcă autoanaliza. Totul e acolo. Domnul Kocsis vrea poemul perfect, integral, complet.“
Senida Poenariu a subliniat la rândul ei calitatea vizuală a poeziilor lui Kocsis Francisko: „Dincolo de muzicalitate și de ritm, au o capacitate fenomenală de a crea imagini percutante, care îți rămân efectiv în minte.“
Valentin Covaciu este „frust, autentic, sincer“
Valentin Covaciu a citit un fragment din romanul „Omul de tinichea“, finalizat în urma unei munci laborioase de trei ani, și care va fi prima parte a unei trilogii. Caracterul oral, stilul colocvial, alert, vivace și savuros al textului, din care nu lipsește caracterul autoreflexiv și umorul, pe-alocuri exploziv, a delectat audiența, iar criticii au lăudat cele două voci naratoriale care au alternat, cea a copilului care locuiește într-o comună ardeleană și cea a tânărului plecat la muncă în metropola londoneză.
Cristina Timar a enumerat câteva caracteristici ale prozei lui Valentin Covaciu: „Merge pe frust, adică nimic prelucrat, să fie cât mai autentic, cât mai sincer, atmosfera aia creată, a localității, a relațiilor dintre copii, a relațiilor cu adulții.“
Călin Crăciun a făcut la rândul său câteva observații: „În partea a doua e un univers limitat la impulsul imitației, pe de o parte. Pe de altă parte, în pasajele care vizează aventura londoneză, e o zbatere, un dat din coate pentru supraviețuire, e o încercare de a obține un ideal, unul foarte difuz, nespecificat, neclarificat, dar e clar că e legat de a câștiga, de a face bani. Din alăturarea celor două timpuri și a celor două vârste, rezultă ca o învârtire în cerc.“ Totodată, cei prezenți și-au manifestat curiozitatea de a citi textul integral în varianta sa finală, iar autorul a menționat că mai are de editat, textul fiind încă în lucru.
Următoarea ediție a Cenaclului Vatra va avea loc la finalul lunii martie, la American Corner (Str. Primăriei nr. 2, Târgu Mureș). Cei interesați să citească sunt rugați să ia legătura cu organizatorii. Participarea publicului la eveniment este liberă și e încurajată.
Andrei VORNICU
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu