Home / Invatamant / Preşedintele Consiliului Rectorilor, mesaj tranşant despre evenimentele de la UMFST: “Educaţia nu trebuie folosită ca temă electorală!”

Preşedintele Consiliului Rectorilor, mesaj tranşant despre evenimentele de la UMFST: “Educaţia nu trebuie folosită ca temă electorală!”

Distribuie

Preşedintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a publicat sâmbătă, 2 februarie, pe pagina sa de Facebook, o opinie referitoare la situaţia de la UMFST Târgu-Mureş, respectiv despre afirmaţiile făcute pe această temă de Tibor Navracsics, comisar european pe Educaţie.

Redăm, în rândurile de mai jos, mesajul preşedintelui Consiliului Rectorilor:
“Educaţia este un domeniu esenţial în orice societate şi nu trebuie folosită în scopuri obscure, electorale, nici în plan intern şi nici extern. Cu atât mai mult într-o Europă unită, care are la baza existenţei sale unitatea în diversitate. Într-o Românie europeană, dreptul la educaţie nu este şi nu poate fi condiţionat sau negociat din raţiuni etnice sau politice. Informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la prezenţa şi activitatea Domnului Tibor Navracsics în România, dar mai ales din perspectiva afirmaţiilor sale la adresa activităţii unei universităţi româneşti, autonome (nu reiese exact în ce calitate a făcut aceaste afirmaţii mai degrabă suprarealiste) calificând drept “nepotrivită” o iniţiativă pur administrativă, de echitate a procesului educaţional, respectiv modificarea modului de derulare a evaluării studenţilor la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu-Mureş, ne fac să considerăm că aceste afirmaţii pot genera, în mod total nejustificat, un prejudiciu de imagine procesului educaţional din instituţiile de învăţământ superior din România. Atragem atenţia că educaţia este un domeniu vital pentru România şi care are nevoie urgentă de finanţare corespunzătoare şi de reforme care să aducă ţara noastră în rândul naţiunilor care înţeleg că bunăstarea şi progresul nu sunt posibile în lipsa unei educaţii performante. În niciun caz, educaţia nu trebuie folosită ca temă electorală, nici în plan intern, dar nici în plan extern, aşa cum este cazul declaraţiilor făcute de Domnul Tibor Navracsics. Declaraţia respectiva este lipsită de o fundamentare a subiectului, întrucât decizia de modificare a regulamentului, luată în luna aprilie 2018, a vizat asigurarea la standarde superioare de calitate a procesului de evaluare a studenţilor, indiferent de cetăţenia/ etnia acestora, prin subiecte identice, elaborate de către cadrele didactice române şi maghiare, fiind apoi redactate în cele trei limbi. În aceste condiţii, considerăm această modificare ca fiind conformă cu standardele internaţionale în domeniul învăţământului superior, fiind chiar necesară. Autonomia universitară este o valoare internaţională care trebuie apărată şi din interiorul, şi din exteriorul sistemului de învăţământ. Nu poate fi acceptată şubrezirea autonomiei universitare, nici de către politicieni şi nici de către membrii comunităţii academice. De aceea, condamnăm cu fermitate folosirea Educaţiei în scop electoral, intern sau extern, precum şi ingerinţele de orice fel în activitatea unei instituţii autonome.”

(Redacţia)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.