Februarie cultural, la Biblioteca Municipală „Petru Maior” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 276 Vizualizări

Februarie cultural, la Biblioteca Municipală „Petru Maior”

După omagierea Zilei Culturii Naționale, eveniment care a deschis seria manifestărilor culturale din 2019 organizate de către Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, luna februarie aduce noi și frumoase manifestări culturale organizate de instituția etalon a cărții din Municipiul Reghin.

În prima parte a lunii februarie , în perioada 1-8 februarie, vom avea o expoziție de carte dedicată istoricului Vasile Netea , cu prilejul împlinirii a 107 ani de la nașterea sa, ținând cont că el s-a născut la 1 februarie 1912, în localitatea Deda, unde își doarme și somnul de veci. Expoziția va fi găzduită de secția Împrumut carte pentru adulți și  Sala de lectură și va cuprinde lucrări scrise de Vasile Netea, respectiv cărți scrise despre acest ilustru istoric”, ne-a declarat Florin Bengean, director interimar al Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.

Grigore Vieru, Vasile Netea și Miron Cristea, omagiați la Reghin

Luna februarie la biblioteca reghineană mai cuprinde activități menite să omagieze personalitățile culturii române, printre care poetul Grigore Vieru, istoricul Vasile Netea și Patriarhul Miron Cristea.

În data de 14 februarie, avem o activitate mai vastă , organizată în colaborare cu Direcția Județeană de Cultură, Inspectoratul Școlar Județean, Despărțământul Reghin al Astrei, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Reghin, prin care sunt evocați și comemorați poetul Grigore Vieru, istoricul Vasile Netea și Patriarhul Miron Cristea. 14 februarie este data nașterii lui Grigore Vieru, se apropie 30 de ani de la moartea lui Vasile Netea și 80 de ani de la moartea lui Miron Cristea. Miron Cristea și Vasile Netea sunt comemorați la Reghin pentru că acest oraș a fost primul centru cultural cu care cei doi au avut contct. În cadrul acestui eveniment vor fi prezenți omeni de cultură din județ, Nicolae Băciuț, Dimitrie Poptămaș, Gheorghe Ilarie Opriș, Constantin Bogoșel, Răzvan Ducan, alături de poeți și scriitori din Târgu Mureș, Sărmaș, Târnăveni, Sighișoara. Prima parte a evenimentului va fi una ștințifică, în care vor fi evocate cele trei personalități, urmând ca partea a doua să fie una de cenaclu, cu muzică și poezie, lansări de cărți, care vor fi donate cu generozitate de autori bibliotecii noastre”, a precizat Florin Bengean.

În calendarul manifestărilor lunii februarie se numără și activitățile orgnizate în zilele de joi, cu formația artistică „Crenguță de brad” coordonată de Sorina Bloj, fosta directoare a bibliotecii, gazda unor întâlniri de suflet sub forma unei întâlniri literare plină de poezie și cântec.

În data de 13 februarie, va avea loc activitatea intitutală „ABC-ul sănătății”, coordonat de către bibliotecara Carmen Lihăt, din cadrul Secției pentru copii, care va cuprinde jocuri educative , comunicări și dezbateri pe teme de igienă. Pe 21 februarie, urmează un alt eveniment dedicat Zilei Internaționale a Limbii Materne, coordonat de bibliotecarele Mona Bucin, Elena Enache, Dana Hârcegă și Imola Grama, prilej cu care va fi punctată evoluția dezvoltării limbii române moderne. Alt eveniment ale acestei luni este legate de scriitorul Szekely Ferenc, cu prezentarea cărții sale de interviuri, eveniment coordonat de bibliotecara Menyei Ildiko.

Martie, sub auspiciile primăverii

Luna martie continuă seria manifestărilor culturale organizare de Biblioteca Petru Maior, aflate sub auspiciile primăverii.

Pentru luna martie pregătim o serie de activități, deschise de atelierele de confecționat mărțișoare și felicitări, organizate în săptămâna 1-8 martie, coordonate de bibliotecara Angel Dălălău de la Secția pentru copii , precum și o expoziție de mărțișoare și felicitări realizate de către elevi intitulată „Semnele primăverii” și un atelier de confecționat obiecte din hârtie reciclabilă. Tot în luna martie, cu prilejul Zilei Presei Maghiare, vom avea o întâlnire cu redactorii ziarului Nepujsag, De asemenea, în data de 6 martie, vom vea o activitate la Deda prilejuită de Simpozionul Național Vasile Netea, organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la moartea ilustrului istoric al Văii Mureșului, cu o slujbă de pomenire la biserica din Deda, depuneri de coroane la mormântul lui Vasile Nete și o sesiune de comunicări ștințifice în sala de ședințe a primăriei Deda. Tot în data de 6 martie, colega Alina Burian va organiza o nouă ediție a evocării cu tema „Femei celebre din România sau românce care au schimbat lumea” cu participarea elevilor de la școlile din Reghin. Alt eveniment din luna martie care îl vom organiza poartă titlul de „Limba română, patria mea-scriitori de seamă ai Munteniei” prilej cu care va avea loc un medalion literar dedicat împăratului basmelor, Petre Ispirescu. Nu în ultimul rând, în jurul datei de 27 martie, vom  găzdui simpozionul cu tema „Basarabia, pământ românesc”, organizat cu prilejul împlinirii a 101 ani de la Unirea Bsaraabiei cu România ”, a precizat Florin Bengean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE