Home / Administratie / În ritmul actual, patinoarul acoperit va avea buletin

În ritmul actual, patinoarul acoperit va avea buletin

Distribuie

Consilierii locali târgumureșeni au primit în mapele de ședință o adresă din partea deputatului USR Lavinia Cosma, care le-a solicitat acestora să îi transmită motivul pentru care autoritatea locală nu a continuat demersurile privind preluarea patinoarului artificial din Parcul Municipal, aflat în administrarea CS Mureșul. Lucrările la patinoarul artificial, care urmează să aibă 1800-2000 de locuri și este proiectat pentru a găzdui competiții internaționale pentru 11 ramuri sportive, au început în 2008 și tot în acel an erau prognozate a fi finalizate. După aproape 11 ani, încă așteptăm finalizarea patinoarului pentru că de atunci unii au aniversat majoratul, iar alții pensia…

Pentru a pricepe despre ce este vorba în adresa deputatului Lavinia Cosma, remisă Consiliului Local Târgu Mureș ne ducem câteva luni în urmă, în primăvara lui 2018. Deputatul a interpelat-o atunci, la sfârșitul lunii martie 2018, pe Ioana Bran, ministrul Tineretului și Sportului în legătură cu situația finanțării Patinoarului artificial de la Târgu Mureș, o investiție care a împlinit deja 10 ani de când ar fi trebuit să fie finalizată.

Potrivit răspunsului ministrului, comunicat în 25 aprilie 218, pentru lucrările executate, au fost plătite peste 32 de milioane de lei, și anume – 29,199 pentru lucrări construcții-instalații, 342 de mii de lei – alte cheltuieli și 1,99 de milioane de lei pentru racorduri la utilități.

Pentru finalizarea lucrărilor, după cum se menționează în același răspuns al MTS, este necesară suma de 16,5 milioane de lei, inclusiv TVA, suma care urmează să fie cheltuită de Compania Națională de Investiții unde a fost transferat, între timp, obiectivul de investiții.

 

Vrea CL Târgu Mureș patinoarul?

Citește aici interpelarea, răspunsul ministrului și adresa către Consiliul Local Târgu Mureș

Adresa CL, Interpelare Lavinia Cosma, Raspuns ministru Ioana Bran

Printre întrebările adresate de deputatul Lavinia Cosma ministrului a fost și cea referitoare la potențiala transmitere a imobilului în patrimoniul Municipiului Târgu Mureș.

“Care au fost motivele pentru care nu a fost posibilă transmiterea patinoarului către Municipiul Târgu Mureș?”, a fost întrebarea adresată de către deputatul mureșean Ioanei Bran.

“Consiliul Local Târgu Mureș a solicitat și a primit din partea MTS date tehnice despre acest obiectiv, dar nu și-a manifestat intenția de a prelua în administrare acest imobil”, a arătat ministrul Ioana Bran în răspunsul la interpelare.

În ianuarie 2019, deputatul s-a adresat Consiliului Local Târgu Mureș solicitând următoarele: “În contextul celor expuse anterior (n.red. detalii referitoare la costurile pentru finalizarea lucrării, termenul de finalizare – 12 luni de la data începerii lucrărilor și răspunsul ministrului referitor la transmiterea obiectivului de investiții municipiului), vă rog să îmi transmiteți motivul pentru care nu ați continuat demersurile privind preluarea patinoarului din Parcul Municipal”.

Adresa deputatului a fost multiplicată și a ajuns în mapele consilierilor în ședința din 31 ianuarie, iar un răspuns la întrebare a fost formulat în plen de către viceprimarul social-democrat Sergiu Papuc.

“Eventual, după ce se realizează investiția, pentru că investiția nu este finalizată, a existat un raport de expertiză tehnică, care a dat o valoare, se va licita. Noi îl ajutăm pe directorul Clubului Sportiv Mureșul, pentru că ne-am asumat acest lucru, să îl evidențieze în Cartea funciară, la stadiul fizic la care este astăzi. Pe seama Clubului Sportiv Mureșul s-au emis în 2008, 2009, certificat de urbanism sau autorizație de construire, evidențiem la stadiul fizic, îl înscrie în cartea funciară, îl predă CNI. După ce se realizează investiția, după aceea putem discuta în ce măsură dorim să îl preluăm”, a punctat acesta.

În 2017, în luna decembrie, pentru cei care își amintesc, Administrația Domeniului Public din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș a întocmit o expunere de motive la un proiect de hotărâte privind aprobarea transmiterii unor imobile din domeniul public al Statului şi din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin Clubul Sportiv „Mureşul” Tîrgu Mureş, în proprietatea municipiului Tîrgu Mureş, domeniul public.

Concret, ADP a propus Consiliului Local să aprobe transmiterea imobilelor C2 (patinoar acoperit), în suprafaţă de 3640 mp, C3 (pct. traf. energie electrică), în suprafaţă de 40 mp, C4 (vestiare patinoar), în suprafaţă de 379 mp şi C5 (platforma tehnologică), în suprafaţă de 115 mp. Municipiul Tîrgu Mureş se obliga să menţină destinaţia actuală a imobilelor, să întreţină şi să modernizeze imobilele transmise şi să menţină imobilele la standardele de calitate privind desfăşurarea activităţilor specifice, ca un proprietar de bună credinţă.
De asemenea, în proiectul de hotărâre se mai preciza că imobilele vor fi predate – preluate pe bază de protocol, la valoarea de inventar de la data transmiterii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, protocol care va cuprinde şi un proces verbal al stadiului fizic al lucrărilor, precum şi toată documentaţia tehnico-economică a investiţiilor în original. Municipiul va prelua, de asemenea, mijloacele fixe și obiectele de inventar din dotare, pasivul și activul, conform situației contabile. După preluare, valoarea de inventar a imobilelor va fi actualizată.

De aici, proiectul de hotărâre nu a mai ajuns pe ordinea de zi a vreunei ședințe a Consiliului Local Târgu Mureș.

 

Soap opera la patinoar

Povestea patinoarului târgumureșean artificial seamănă cu un serial de tip soap opera, atât ca durată cât și ca dramatism al episoadelor. De prin 2008 tot povestim de un patinoar artificial acoperit la Tîrgu Mureș și iacă suntem în 2019, iar serialul încă nu pare să se apropie de sfârșit, după ce a consumat resurse financiare importante. Iar noi am văzut copii ajungând majori de când e tot finalizat patinoarul. Ce e supărător e faptul că Tîrgu Mureșul a avut cândva patinatori la patinaj viteză sau o echipă de hochei buni, iar azi sportivii care practică sporturi de iarnă se antrenează pe iarbă sau prin alte județe. Și se străduiesc să performeze chiar și în aceste condiții.
În vara lui 2008 au început lucrările la patinoarul artificial acoperit, cu o valoare totală a proiectului care se cifra, la acel moment, la 6 milioane de euro, bani care urmau să fie investiţi în construcţia efectivă, grupuri sanitare, vestiare, un sistem de climatizare, instalaţii de iluminat moderne. Până acum au fost cheltuite în jur de 7,5 milioane de euro și mai este nevoie de 3,5 milioane de euro pentru ca lucrarea să fie finalizată.
Revenind, în 2008, beneficiarul lucrării, Clubul Sportiv „Mureşul”, în baza proiectului executat de S.C. Proiect S.A., a contractat 3 firme pentru lucrări, respectiv S.C. Kesz S.R.L., S.C. Ecoterm Ardeal S.R.L. şi S.C. Izorep S.R.L. Autorizaţiile de construcţie şi organizare şantier au fost eliberate, de către Primăria Tîrgu Mureş, în 29 mai, iar lucrările au fost demarate în iunie, cu termen de finalizare a construcţiei în decembrie 2008. Ceea ce nu s-a întâmplat, ba mai mult, șantierul a fost închis în 2009 și redeschis în anii următori pentru o scurtă perioadă, pentru ca astăzi să fie în conservare. Ca să fie lucrurile și mai complicate, în 2010, Guvernul României a transmis gratuit Municipiului Tîrgu Mureș mai multe imobile din Parcul Municipal, inclusiv terenul de sub patinoar. Așa se face că obiectivul de investiții a rămas la Agenția Națională pentru Sport, respectiv Ministerul Tineretului și Sportului și în administrarea CS Mureșul, iar terenul municipiului. Și din această cauză, a situației juridice a terenurilor, investiția a fost blocată și a fost reparată parțial abia în 2013 și în ultimii doi ani.

De atunci, pe la patinoar au trecut ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, Borbély László, un alt ministru al Dezvoltării și Locuinței, Vasile Blaga, miniștrii Tineretului și Sportului Gabriela Szabo, Elisabeta Lipă, Marius Dunca și mulți alții care au promis finalizarea lucrărilor fie din biroul de la București, fie la o descindere în târg.

Bineînțeles că nu a răspuns nimeni pentru sumele cheltuite suplimentar, pentru nefinalizarea lucrărilor și pentru altele care or fi în jurul acestei investiții astăzi încă abandonate.

Ligia VORO

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.