Share

Home / Slider / Poliţia Mureş, la raport: creştere alarmantă a deceselor cauzate de accidente rutiere!

Poliţia Mureş, la raport: creştere alarmantă a deceselor cauzate de accidente rutiere!

Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în decursul anului 2018 relevă că în perioada de referinţă s-au produs 292 accidente grave (plus 12 comparativ cu anul 2017, în creștere cu 4,29%), soldate cu 65 de persoane decedate (plus 21 comparativ cu anul 2017,ceea ce reprezintă o creștere cu 47,73%) şi 279 de persoane rănite grav (la fel ca anul anterior), comparativ cu anul 2017, a informat Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, cu ocazia prezentării bilanţului instituţiei pe anul 2018.

Principalele cauze ale accidentelor

Conform sursei citate, pe parcursul anului 2018 au fost constatate 1.290 de infracţiuni rutiere, au fost ridicate 1.387 de certificate de înmatriculare şi 4.899 de permise auto.

Din analiza efectuată se poate constata faptul că în perioada supusă analizei principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: viteza neadaptată la condiţiile de drum, viteza neregulamentară (62 de accidente), indisciplină pietonală (54 de accidente) şi neacordarea de prioritate pietoni (31 de accidente).

„Numărul total al accidentelor grave produse pe fondul primelor trei cauze generatoare a înregistrat o scădere cu 8 accidente, ceea ce procentual reprezintă minus 5,59%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, scădere datorată în principal de creșterea numărului de accidente survenite din cauza „neacordare pietoni”, minus 6 accidente (minus 16,22%) și „viteza neregulamentară”, minus 2 accidente (minus 3,12%). În ce privește cauza ”indisciplină pietonală”, se înregistrează creștere cu 10 accidente (plus 22,73%). Deși activitatea de impunere a legii a cunoscut un trend ascendent, existând creșteri la numărul sancțiunilor aplicate pentru combaterea primelor trei cauze generatoare de accidente rutiere grave, riscul rutier a crescut, în principal, datorită altor factori favorizanţi, respectiv: reţeaua de drumuri, raportat la numărul de autovehicule, o treime din accidentele grave sunt autoaccidentări, 6 evenimente rutiere au fost accidente colective, o treime din accidente sunt produse de conducători auto aflaţi în tranzit”, se menţionează în comunicat.

Campanii de informare

Totodată, poliţiştii rutieri din judeţul Mureş au abordat şi partea preventivă, participând la campanii de informare dedicate siguranţei rutiere, atât în trafic cât şi în şcoli.

„Amintim în acest sens proiectele în care au avut activităţi: “Ştiu să circul în siguranţă”, „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, „Şcoala altfel”, „Fii vizibil în trafic!”, „Desenăm, ne jucăm, circulaţie învăţăm”, precum şi „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, pe parcursul căreia au transmis recomandări pentru siguranţa conducătorilor auto, bicicliştilor şi pietonilor”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş.

Evoluţia numărului de decese, în urma accidentelor rutiere produse în judeţul Mureş

An         Decese

2010          69

2011          53

2012          64

2013          43

2014          61

2015          61

2016          51

2017          44

2018          65

(Sursa: IPJ Mureş)

Alex TOTH

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Recomandări pentru o vacanţă în siguranţă

Reprezentanţii Biroului de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au transmis recent, prin intermediul …

Share
Share