Sfaturi pentru gravide cum să-și mențină sănătatea în sezonul rece Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 380 Vizualizări

Sfaturi pentru gravide cum să-și mențină sănătatea în sezonul rece

Sarcina este o perioadă delicată în viața unei femei, iar atenția acordată sănătății este deosebit de importantă, mai ales în sezonul rece.

Medicii recomandă ca în această perioadă, având în vedere temperaturile scăzute, gravida să se îmbrace adecvat și să se pună un accent mai mare pe consumul de fructe și legume, dar și pe alimente care conțin proteine. ”Din punct de vedere al alimentației este bine să se pună accent pe fructe și legume, dar și pe alimente care conțin proteine. Sunt importante de adus în alimentație atât din punct de vedere al dezvoltării bebelușului cât și din punct de vedere al formării anticorpilor. Aportul alimentar bogat în proteine ajută la dezvoltarea imunității”, recomandă medicul de familie dr. Elen Crăciun.

În perioada sarcinii evitarea contactului cu persoanele răcite devine și mai importantă. În cazul în care se intră în contact cu o persoană bolnavă trebuie respectate regulile uzuale de igienă, spălatul frecvent pe mâini, iar în locurile aglomerate sau locurile unde sunt persoane afectate se recomandă folosirea măștilor de protecție.

Medicamente pentru răceală, doar la recomandare

În cazul îmbolnăvirilor cu viroză respiratorie de sezon, ca prime măsuri sunt recomandate consumul de multe lichide, odihna, suplimentarea cantității de vitamine printr-un consum mai mare de fructe, dar și consultul medical imediat în cazul apariției febrei și a stării generale de sănătate alterate. ”Este neapărat necesar consultul medical pentru că în cazul gravidelor, în mod special, medicația nu se administrează decât de către medic. Nici măcar medicamentele simple, pe care le cunoaștem pentru răceală, nu este voie să le ia o femeie însărcinată pentru că și aceste medicamente, în anumite doze, pot influența nefavorabil dezvoltarea bebelușului”, a atenționat medicul de familie.

Pentru a preveni gripa, mai ales că în sarcină pot să apară cele mai grave forme de gripă, este recomandat ca gravida să se vaccineze. ”Există oarecare reticență referitor la vaccinarea în timpul sarcinii, dar este dovedit științific că nu sunt efecte negative asupra dezvoltării fătului în urma vaccinării antigripale. Vaccinarea antigripală se face cu un vaccin inactiv și atunci nu există riscuri pentru bebelușul în dezvoltare. Se poate face în orice perioadă a sarcinii și nu există contraindicații legate de vârstă, singura contraindicație este infecția acută cu stare febrilă sau în cazul în care gravida se știe alergică la proteinele din ou, deoarece mediul de cultură conține elemente din oul de găină. Și atunci cele două cazuri prezintă contraindicații de vaccinare”, a atras atenția dr. Crăciun.

Anemia în timpul sarcinii, risc pentru complicații

Un aspect ce poate favoriza apariția îmbolnăvirilor îl reprezintă și anemia în perioada sarcinii, frecvent întâlnită în România, conform specialiștilor, deoarece se consumă mult din rezervele de fier ale mamei pentru dezvoltarea bebelușului, iar dacă nu este depistată la timp predispune la apariția infecțiilor și a complicațiilor atât la naștere cât și în dezvoltarea copilului. ”Este de luat în calcul să se facă analize pentru depistarea anemiei gravidice și pentru tratament, eventual sub îndrumarea medicului de familie sau ginecolog ar fi cel mai corect”, a recomandat medicul de familie.

Arina TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE