Home / Editorial / Schimonoseala politică românească în contextul spiritual al Piramidei lui Maslow

Schimonoseala politică românească în contextul spiritual al Piramidei lui Maslow

Distribuie

De facto, s-a dat startul campaniei pentru alegerile în Parlamentul European care, după primele informații, vor avea loc la noi, în ziua de 26 mai a.c.

În acest context, formațiunile politice își pregătesc cu minuțiozitate arsenalul informațional, care va fi aruncat în spațiul public prin intermediul comunicatorilor mai mult sau mai puțin abili și profesioniști, facând astfel încalzirea pentru viitoarele scrutinuri electorale naționale din toamna aceasta şi din anul viitor.

Se știe, că în cadrul relațiilor publice unele din formele comunicării, comunicarea orală și non-verbală, constituie mijloacele prin care comunicatorii reușesc să penetreze conștiința civică a cetățeanului – alegător, cu scopul de a-i forma convingeri şi reprezentări, spre a-l determina să voteze şi nu să aleagă.

În schimb, istoria contemporană confirmă faptul că pînă acum, în spațiul public au apărut deseori comunicatori nervoși și mincinoși pe de o parte, iar pe de altă parte aceștia etaleaza o retorică schimonosită și obedientă de natură să producă o pulsiune agresivă a omului, o dușmănie a unuia față de ceilalți și a tuturor împotriva unuia singur.

Schimonosirea, dacă mai este și politică, este și mai periculoasă întrucât conduce inevitabil la dezumanizare și la apariția spontană a unor instincte ce aparțin totuși ființei umane dar, odată apărute, se transformă și sunt alimentate apoi de ideologii care promvează spiritului libertin, necontrolat, anarhic și virulent.

Pe de altă parte, în rândurile unor formațiuni politice, sunt prezenți oportuniști, analfabeți funcționali, manipulatori, interlopi, infractori cu decizii în portofoliu și alte specii umane, de ambe sexe, a căror mentalitate și viziune nu pot să pună în valoare decât obiective difuze, fără utilitate publică, aberații economice și politice, toate acestea, realizându-se pe căi pretoriene şi nicidecum respectând legea şi puterile legitime ale statului.

De cele mai multe ori, aleșii noştri, indiferent la ce nivel de reprezentare se află, foarte rar sau unii chiar deloc, se reîntorc la alegătorii lor originari, devin aroganți, atotștiutori, se îndepărtează chiar şi de propriul lor EU, uitând de acea sintagmă cu o mare încărcătură morală potrivit căreaia numai scara-i absolută, funcția este relativă. Această aserțiune este de fapt chintesența puterii bazată pe onoare.

Mai mult, vedem deseori parlamentari, naționali şi europeni deopotrivă, care se îneacă cu propriile lor cuvinte din cauza supliciului codensației cognitive la care se supun fără voia lor  întrucât, deseori, i-am vazut că nu știu nici ce se discută în forumul din care fac parte și nici măcar ce votează, nemaivorbind de tehnici legislative.

La câtă știință de carte au unii dintre aleșii nostri și cu ce coeficient de inteligență emoțională sunt dotați, sunt convins că unii din ei (sau ele) ar prefera să-şi petreacă concediul la Piramida lui Maslow, la concurență cu Piramida lui Keops, de care unii s-au plictisit vizitând-o, iar pe de altă parte de prima nici n-au auzit și suscită interes turistic din această cauză.

La banii și inteligența lor ar putea s-o viziteze oricând. Cei cu bani și cu spirit investional eficient și eficace au posibilitatea, dacă doresc, s-o și cumpere. Pentru a fi uşor de identificat, Piramida lui lui Maslow se găsește edificată în locul numit „A Theory Of Human Motivation”, a fost finalizată în anul 1943 și are 5 niveluri, spre deosebire de Piramida lui Kheops care nu are niveluri, ci, eventual, nivele. Cred că acestă deosebire semantică este cauzată de faptul că Piramida lui Maslow nu are lift. Dacă locul unde este amplasată nu-l puteţi identifica la prima vedere, nu mă îndoiesc că se va face apel la GPS-urile performante din dotare.

Ce este mai important și demn de subliniat ar fi faptul că, ducându-mi ideea pe aceeași linie de gândire, omul, odată ajuns în interiorul piramidei spirituale de care am făcut vorbire, adică cea a lui Maslow, în ascensiunea lui spre un nivel superior, nu poate fi blocat de nimeni, ci numai de propriile lui limite. Ajungând în vârful acesteia, este desavârșită dezvoltarea sa personală, devenind omul capabil și apt să se pună în slujba cetății.

Acesta ar fi locul spiritual de unde ar trebui recrutați aleșii neamului, unde s-ar putea identifica izvorul real al tuturor programelor politice având la baza nevoile reale ale cetăţeanului – alegător. La baza nivelurilor Piramidei lui Maslow trebuie clădite edificii în care formațiunile politice să-și amplaseze priceperea, inteligenţa, onestitatea, integritatea și celelalte resurse umane, care să fie în congruentă cu trebuințele materiale și spirituale ale alegătorului român.

Închei, prin a aminti factorilor decizionali actuali ceea ce Goethe spunea acum aproape 300 ani şi anume: „Ce nu este început azi, nu va fi niciodată terminat mâine!”.

Jrs. Iulian BADEA,

Nadeş

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Între ”divertisment” și ”puțină educație”

Distribuie Marți seara a debutat la Palatul Culturii cea de a XVIII-a ediție a Festivalul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.