Home / Consiliul Judetean Mures / Programe pentru toate vârstele la Biblioteca Județeană în săptămâna iubitorilor bibliotecilor

Programe pentru toate vârstele la Biblioteca Județeană în săptămâna iubitorilor bibliotecilor

Distribuie

În 14 februarie nu sărbătorim doar Ziua Îndrăgostiților. Iubitorii de carte, și mai ales iubitorii de biblioteci, sărbătoresc Ziua internațională a iubitorilor bibliotecilor (cititori, bibliotecari și șoareci).

Prima bibliotecă din țară la Igriș

Prima bibliotecă conturată pe teritoriul actual al României a apărut în cadrul mănăstirii cisterciene de la Igriş, în judeţul Timiş. Mănăstirea Igriş a fost fondată în anul 1179, de Ana de Chatillon, prima soţie a regelui Béla al III-lea al Ungariei, originară din Franţa. A fost întemeiată ca abaţie-filie a mănăstirii călugărilor cistercieni de la Pontigny, fiind locuită iniţial de călugări veniţi tot din Franţa.

Conform informației furnizate de Consiliului Județean Timiș, prin Timișoara Express, în bibliotecă se gaseau lucrări ale unor clasici precum Cicero, Seneca şi Suetonius, dar şi carţi ale unor autori medievali ca Grigore de Nazianz, Anselm de Canterbury sau Yves de Chartres.

Mănăstirea a devenit locul de înmormântare al soţiei regelui Andrei al II-lea al Ungariei şi fiica a împăratului latin al Constantinopolului, Pierre d’Auxerre, Yolanda de Courtenay. Aşezământul, care a fost distrus în urma marii invazii mongole din 1241, a fost reconstruit la scurt timp după aceasta, dar a fost din nou ruinat în timpul răscoalei cumanilor din 1279 – 1283.

Peste un milion de documente la Biblioteca Județeană

În Târgu-Mureș, Biblioteca Județeană a luat naștere acum 105 ani, când în 1913, odată cu darea în folosință a Palatului Culturii, o întreagă aripă a edificiului a primit destinația de bibliotecă, având  rolul  de  a  contribui  la  dezvoltarea  culturală  și  intelectuală  a comunității. Ulterior, datorită creșterii colecțiilor și a dezvoltării serviciilor oferite, spațiile ocupate de Biblioteca Județeană Mureș în Palatul Culturii s-au mărit proporțional, iar astăzi suprafața numără peste 2.250 metri pătrați.

Cu toate renovările care au survenit de-a lungul anilor, biblioteca încă și-a păstrat un aer tradițional. Și-a reîntregit încontinuu colecția de documente și cărți, fiind astăzi biblioteca  județeană  cu  cel  mai  bogat  fond  de  carte,  cu caracter enciclopedic, cu peste un milion de documente colecționate.

Pe lângă facilitățile pe care le oferă, biblioteca organizează încontinuu evenimente dedicate tuturor vârstelor. Numai în perioada următoare se anunță patru evenimente marca Biblioteca Județeană Mureș.

Dana Rus

Workshop în drepturile omului

American Corner anunță un nou workshop adresat tuturor vârstelor, singura cerință fiind un nivel minim de engleză B2. Workshopul este intitulat „Human Righs” și va aborda conceptul de drepturile omului în Statele Unite, dar și în comparație cu restul lumii, fiind un subiect caracterizat prin a sa universalitate. „Va fi mai degrabă o provocare la discuții”, a spus bibliotecara, Doina Gabriela Vanca. Se vor citi cărți care vor fi ulterior discutate, se vor urmări documentare și se vor dezbate subiecte controversate.

Workshopul va fi susținut de Dana Rus, asistent universitar în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie, care predă limba engleză la catedra de Inginerie electrică și Calculatoare și Marcu Nicoleta Aurelia, cadru didactic din cadrul aceleași universități. Va începe în 7 martie și va avea loc în fiecare joi, între orele 16.00 și 17.00, până în 13 iunie.

Concurs de lectură pentru cei mici

Un alt eveniment organizat de bibliotecă este concursul Star Reader. Concursul este un proiect organizat de secția American Corner în colaborare cu școlile gimnaziale și liceele din județul Mureș, și care se dorește a fi începutul unei lungi prietenii între cititori și literatura americană.

Acest eveniment se adresează elevilor din învățământul gimnazial și cel liceal din județul Mureș, cu un nivel al limbii engleze situat la nivel A2-C1.

Prin proiect, organizatorii doresc să promoveze lectura în limba engleză, lectura americană în rândul tinerilor mureșeni, exersarea cunoștințelor de limbă engleză dobândită, înțelegerea și interpretarea textului prin intermediul fișelor de lectură și dezvoltarea cunoștințelor generale de cultură.

Înscrierile se pot face până în 15 martie, iar fișele de lectură vor fi trimise până în 1 aprilie, urmând și proba orală a concursului. Fiecare participat va alege 2 cărți dintr-o listă stabilită (câte 3 cărți pentru fiecare nivel). Pe lângă premiile obișnuite, se va acorda totuși și un premiu special participanților care vor citi mai mult de 2 cărți din listă.

Proiecte pentru cei mai în vârstă

Un alt proiect frumos îl reprezintă clubul de lectură Our Readings Readers’ Club, unde o dată pe lună cititorii de toate vârstele se vor întruni pentru a discuta cărțile preferate, cu citate și discuții pe teme variate. Prima întrunire va avea loc în 26 februarie de la ora 17.30.

Un ultim proiect, English Conversations Club Seniors, care va reîncepe în martie, se adresează persoanelor de peste 45 de ani care își doresc să învețe limba engleză și se află la un nivel aflat între începător și mediu. Se vor lectura cărți ușoare, se va învăța gramatică și se vor purta discuții în limba engleză. Cursurile se vor desfășura în perioada 6 martie – 12 iunie, iar înscrierile se pot face până în 26 februarie inclusiv.

Înscrierile se pot face la sediul American Corner Târgu-Mureș, pe strada Primăriei, nr. 2 sau la americancornertgm@gmail.com până în 26 februarie.

Biblioteca cu doamnele bibliotecare care se află mereu la dispoziția cititorilor cu un zâmbet și un sfat, este deschisă de luni până vineri între orele 9.00 și 20.00, iar secția bibliotecii americane are un program special – luni, miercuri, vineri între 9.00 și 14.45, iar marți și joi între 11.00 și 17.45. Toate evenimentele organizate de bibliotecă sunt gratuite, așa că vă încurajăm să o vizitați pentru o carte sau un curs măcar în săptămâna dedicată ei.

 

De asemenea, verificati

Rețele de gaz modernizate în 14 localități mureșene

Distribuie Un număr de 20 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.