Sub „supravegherea” Camerei de Conturi, diferend între Municipiul Târgu Mureș și Aquaserv Administratie
  • ligia.voro
  • 1 comentarii
  • 736 Vizualizări

Sub „supravegherea” Camerei de Conturi, diferend între Municipiul Târgu Mureș și Aquaserv

Consilierii locali târgumureșeni au amânat să ia o decizie privind proiectul de hotărâre care va fi supus în ședința extraordinară a Adunării Generale a Acționarilor Companiei Aquaserv, convocată pentru data de 18 februarie a.c.. Potrivit proiectului de hotărâre, Compania Aquaserv a propus trecerea pe cheltuieli a unor creanţe ale Municipiului Târgu Mureş. Municipiul Târgu Mureș datorează Companiei Aquaserv peste 4 milioane de lei cu titlul de creanțe neîncasate, conform unui raport al Camerei de Conturi din 2015, din care mare parte, după cum arată conducerea companiei de apă și reprezentanții Municpiului Târgu Mureș sunt prescrise.

 

Mai este mai puțin de o săptămână până la ședința extraordinară a Adunării Generale a Acționarilor Companiei Aquaserv, firmă al cărei acționar majoritar este Consiliul Local Târgu Mureș, convocată pentru data de 18 februarie 2019.

Proiectul de hotărâre, varianta II, privind mandatarea reprezentantului A.G.A., consilierul local Bakos Levente să aprobe documentele referitoare la subiectul de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Acţionarilor  SC Compania Aquaserv SA, a fost pe ordinea de zi a ședinței Consiliul Local Târgu Mureș din 31 ianuarie.

“În primul rând, eu voi vota în AGA, dacă mă veți mandata prin această hotărâre, indiferent de votul meu de acum, ceea ce veți vota dvs., deci am calitatea de a transmite rezultatul votului care urmează. (…) Trebuie să știți că votăm în calitate de Consiliu Local o hotărâre AGA prin care se încearcă ducerea la bun sfârșit a unui litigiu între Municipiul Târgu Mureș și Aquaserv SA la care suntem acționari majoritari. Există un proces verbal de conciliere între cele două părți, prin care cele două părți au încercat să ajungă la un consens, nu este încă un consens, dar în linii mari s-a ajuns la această idee care ni se pune acum în vedere. (…) Ambele părți ne arătăm că suntem de acord cu ștergerea unor penalități și creanțe ale municipiului față de Aquaserv. De asemenea trebuie să știți că există o decizie a Curții de Conturi și o adresă a Curții de Conturi prin care ni se atrage atenția să luăm măsuri. (…) Deci suntem rugați ca să urmărim încasarea acestor sume”, a spus Bakos Levente, care este reprezentantul Consiliului Local Târgu Mureș în AGA Companiei Aquaserv.

După această intervenție, Csiki Zsolt a propus luarea unei pauze în care nelămuririle nu par să se fi clarificat deoarece aleșii locali au votat amânarea proiectului de hotătâre cu 17 voturi pentru și o abținere.

 

De unde a pornit diferendul?

Potrivit expunerii de motive care s-a aflat în mapele de ședință ale consilierilor locali târgumureșeni, proiectul de hotărâre ce urmează să fie supus dezbaterii acționarilor în ședința extraordinară a AGA Companiei Aquaserv se referă la aprobarea trecerii pe cheltuieli a unor creanţe ale Municipiului Târgu Mureş. Mai precis, o sumă de aproximativ 4 milioane de lei, stabilită ca neîncasată în urma controlului Camerei de Conturi Mureș care a avut loc între 7 ianuarie – 27 februarie 2015.

În fapt, Aquaserv a stornat, în 2013, 7 facturi, iar controlorii financiari au constatat că: “La nivelul entităţii s-au înregistrat pierderi prin anularea drepturilor de creanţă reprezentând contravaloarea serviciilor prestate şi penalităţi de întârziere pentru neplata la termenele contractuale ale acestora, în condiţiile adoptării unor decizii ce nu sunt susţinute din punct de vedere legal şi contractual – valoarea estimată a veniturilor anulate este de 3.999.752 lei». Din suma respectivă, 926.857 de lei o reprezenta contravaloarea serviciilor de apă, canalizare ape uzate și ape meteorice, în timp ce 3,032 de milioane de lei erau penalități de întârziere, iar 40.863 de lei – corecții eronate ale soldurilor de creanțe.

Potrivit raportului, Camera de Conturi a recomandat Aquaserv: “Dispunerea de măsuri în vederea preluării în evidenţa contabilă şi recuperării veniturilor cuvenite bugetului entităţii, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate până în data de 31.12.2009, în favoarea Municipiului Târgu Mureş, precum şi penalităţi de întârziere datorate pentru nerespectarea termenelor contractuale de plată a serviciilor prestate, venituri ce au fost anulate prin decizii ce nu sunt susţinute de prevederi legale şi contractuale; Actualizarea cuantumului penalităţilor de întârziere, preluarea acestora în evidenţa contabilă şi dispunerea măsurilor de încasare; Stabilirea, înregistrarea şi plata diferenţelor de impozit pe profit, cuvenite bugetului de stat, urmare reîntregirii veniturilor cuvenite entităţii.»

Aquaserv a emis, în consecință, facturi pentru suma de 880.065 de lei, în timp ce pentru suma de aproape 4 milioane de lei a înaintat Obiecţiile nr. 203.724/VIII/C/11.03.2015, arătând că, potrivit noului Cod civil, suma este prescrisă, trecând termenul de 3 ani. Obiecțiile nu au fost acceptate de Camera de Conturi, iar prin Decizia nr. 4 din 27.03.2015, Camera de Conturi a stabilit următoarele: “Se vor dispune măsurile legale care să asigure preluarea în evidenţa contabilă a drepturilor de creanţă cuvenite din prestările de servicii efectuate către UATM Tg. Mureş şi din penalităţile de întârziere datorate pentru nerespectarea termenului de plată, stornate în mod nejustificat în baza facturilor emise în data de 15.11.2013 şi urmărirea încasării acestora. Cuantificarea influenţelor asupra conturilor de profit şi pierdere şi efectuarea rectificărilor contabile şi fiscale care se impun».

Contestația pe care compania de apă a făcut-o la această decizie a fost respinsă de Curtea de Conturi a României, astfel că Aquaserv s-a adresat instanței, Tribunalul Mureș respingând acțiunea sa ca neîntemeiată, respectiv Curtea de Apel Târgu Mureș a decis că recursul Aquaserv este nefondat prin Decizia definitivă nr. 1323/R/21.12.2017.

 

Încercare de conciliere

 

În consecință, Aquaserv a remis Municipiului Târgu Mureş, în luna aprilie 2018, 8 facturi, în valoare de 4.306.804,96 RON, reprezentând dobânzi de întârziere aferente anilor 2007-2013.

“Prin adresa nr. 1.954/25.976/03.05.2018, înregistrată la compania noastră sub nr. 208.283/04.05.2018, Municipiul Tg. Mureş, ne-a restituit în original, aceste facturi, pe motivul că „s-a împlinit termenul de prescripţie prevăzut de lege”, fără nicio altă justificare, în fapt şi în drept”, au arătat reprezentanții Aquaserv, așa cum apare în expunerea de motive.

Facturile au fost retrimise în original în iulie 2018, acestea fiind din nou restituite.

După ce facturile au fost restituite în două rânduri, conducerea Companiei Aquaserv a convocat o ședință de conciliere, care a avut loc în octombrie 2018, unde în procesul verbal au fost consemnate următoarele: “Suma totală datorată de către Municipiul Târgu Mureş, la data întocmirii prezentului, este de: 4.306.804,96 RON, potrivit “Situaţiei soldurilor restante cumulate”, anexate – din care, raportându-ne la data Raportului de control din data de 25.02.2015, apreciem că: suma de 282.561,79 lei o putem considera ca neprescrisă, compusă din: suma de 197.458,22 lei (aferentă perioadei martie-dec. 2012) și  85.103.57 lei  (integral aferent anului 2013), suma de 4.024.243,17 lei o putem considera ca fiind  prescrisă, compusă din: 3.966.216,92 lei (aferentă perioadei 2007-2011) şi 58.026,25 lei (aferentă perioadei ian.-febr.2012), prin raportare la termenul general de prescripţie de 3 ani, conform art. 2517 din C.civ.”.

Reprezentanții Municipiului Târgu Mureș au arătat în cursul ședinței de consiliere că suma de 4.024.243,17 lei este prescrisă, iar în termen de maximum 30 de zile de la încheierea procesului verbal de conciliere se vor exprima asupra sumei de 282.561,79 lei.

La jumătatea lunii noiembrie, reprezentanții municipiului au arătat printr-o adresă trimisă Aquaserv că, din punctul lor de vedere, întreaga sumă este prescrisă. În consecință, Compania Aquaserv a acționat Municipiul Târgu Mureș în instanță pentru recuperarea sumei considerate neprescrise, și anume 282.561,79 de mii de lei.

Între timp, Camera de Conturi Mureș a prelungit până în aprilie 2019 termenul până la care trebuie realizate măsurile dispuse în Decizia nr. 4 din martie 2015, astfel că deliberativul local a primit câteva săptămâni de respiro, ceea ce explică, de altfel, și votul dat în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Târgu Mureș.

Cum Bakos Levente nu a primit niciun mandat din partea Consiliului Local și nu va putea vota în consecință, nu va putea fi adoptată nicio hotărâre în ședința extraordinară a AGA Companiei Aquaserv. În acest caz, în data de 26 februarie 2019, va fi convocată o nouă hotărâre a AGA Aquaserv.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Cam prea multe sunt faptele prescrise in orasul Tg.Mures.Faptele de coruptie sunt taraganate pana cand ajung la stadiul de prescriptie.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE