Home / Cultură / FOTO. Gabriela Feceoru a dat startul proiectului „Scriitori la școală”, ediția 2019
Gabriela Feceoru (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO. Gabriela Feceoru a dat startul proiectului „Scriitori la școală”, ediția 2019

Distribuie

Proiectul „Scriitori la școală”, ediția 2019, demarat de Asociația Podium, a debutat la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș, având-o invitată pe tânăra poetă Gabriela Feceoru. Aceasta a susținut ore de literatură contemporană la clasele a XII-a B, a IX-a A și a XI-a B, avându-le ca profesoare de Limba și literatura română pe doamnele Daniela Matache, Beatrice Standavid și Cristina Sărăcuț.

O voce reprezentativă a poeziei mureșene

Gabriela Feceoru s-a născut în 1993 la Petroșani, județul Hunedoara, și locuiește în prezent la Târgu Mureș, unde lucrează ca secretară de redacție a revistei Vatra. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu Mureş. A debutat cu poeme în revista Vatra și a colaborat cu numeroase reviste și platforme literare prestigioase.
A debutat editorial cu volumul de poeme „blister” la editura Cartea Românească, în 2017. Cartea a fost nominalizată la patru premii de poezie importante din România.
Gabriela Feceoru s-a remarcat și pentru promovarea egalității de gen atât în plan literar, cât și în plan social. Poezia ei se distinge prin tonul confesiv și intim, dar și prin intensitate emoțională, sinceritate și un amestec între fragilitate și forță. În prezent, lucrează la un nou volum de versuri, dar a finalizat și un alt proiect editorial inedit, care va fi lansat curând la Târgu Mureș.

Poezia, o necesitate

„Scriitori la școală este un proiect datorită căruia poezia mea, mai exact volumul meu de debut, „blister” (Editura Cartea Românească, 2017) a intrat în Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” miercuri, 13 februarie. Cu ocazia aceasta constat sau reconstat că elevii au nevoie de poezie contemporană. Și când spun că au nevoie, spun că au nevoie în sensul de necesitate, nu de obligativitate. Doi dintre elevii care au participat la ora clasei a IX-A, și care, practic, au fost învoiți de la ora lor ca să fie acolo atunci, la clasa doamnei profesoare Beatrice Standavid, au citit din creațiile lor. Au fost trei ore de libertate pentru formarea de opinii, sau pentru comunicarea scriitor-cititori. La clasa a XII-a B a doamnei prof. Delia Matache am găsit pe băncile elevilor poezii din cartea mea. La clasa a XI-a B, clasa doamnei Cristina Sărăcuț, o elevă mi-a zis că a marcat-o una dintre poeziile mele și că ar vrea să discutăm despre acestea”, a declarat Gabriela Feceoru. Poeta consideră că poezia este o necesitate a celor care o scriu și că nu și-a pierdut din relevanță, din actualitate și din forța de expresie de-a lungul timpului, ci s-a adaptat vremurilor și tipului de personalitate al creatorilor.

Premisele unei reîntâlniri

„M-am bucurat să văd că în tinerii erei noastre postumane tipul acesta de sensibilitate se perpetuează. Și nu e puțin lucru. Doamna profesoară Beatrice Standavid mi-a propus să țin ore extra proiect, cu elevii din clasele sale despre care știe că scriu și care ar fi interesați în mod direct de discuții despre bucătăria literaturii contemporane. Dumneaei consideră că elevii care scriu și văd și aud scriitorii în persoană se pot dezvolta într-un sens real, își pot dezvolta latura creativității literare. Am mai discutat tot cu doamna profesoară Beatrice Standavid despre programa din manuale, care constituie de fapt un real blocaj pentru elevii de liceu. Elevii s-au regăsit în elemente biografice ale poeziilor pe care le-am citit, nefiind o diferență de vârstă foarte mare între mine și ei, probabil și a construit rapid o cale de apropiere vizulă. Le-am prezentat nr. 12 al Revistei Vatra și i-am invitat la Cenaclul pe care deja l-a deschis Revista Vatra”, a adăugat Gabriela Feceoru. Poeta consideră că, până când programa școlară va fi adusă la zi și își vor face loc și autori contemporani, chiar tineri, întâlniri precum cea propusă de proiectul „Scriitori la școală” constituie o alternativă binevenită.

„Personal cred că tinerii pe care i-am descoperit azi, dar și tinerii pe care nu i-am descoperit încă, pot construi infrastructuri trainice de cultură, vreau eu să cred așa că ei vor fi ecoul străzilor și cartierelor, dar un ecou elevat. Așa proiecte să tot fie, să tot fie la nesfârșit. Cei mai în măsură să ghideze niște spirite în curs de ascensiune sunt scriitorii. Ori de câte ori se vor mai organiza întâlniri de acest gen, indiferent de cadru sau instituție, eu voi răspunde pozitiv la invitații, pentru că înțeleg importanța lor. „blister” este fix genul de carte adresată tuturor vârstelor. Nu există o anumită categorie de vârstă căreia m-am adresat”, a adăugat în încheiere Gabriela Feceoru.

Următorii doi scriitori invitați

Autorii care au acceptat invitația Asociației Podium sunt: Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter și László Noémi.

Demény Péter se va întâlni cu elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Rákóczi Ferenc” în 21 februarie, iar Elise Wilk va merge în 28 februarie la Liceul Tehnologic „Gheoghe Șincai”.

Proiectul „Scriitori la școală” este desfășurat de Asociația Podium, printr-o cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul companiei Reea, sponsor „hardcover” al proiectului și al jurnalistei Ligia Voro, sponsor „paperback”.

Partenerii Asociației Podium în cadrul proiectului „Scriitori la școală” sunt: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, revista Vatra și revista Látó, iar parteneri media sunt Radio Guerrilla, cotidianul Zi de Zi, Erdély TV și Radio Târgu Mureș.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Expoziția „Războiul Monumentelor” și lansare de carte, la Biblioteca Județeană Mureș

Distribuie Reprezentanții Bibliotecii Județene Mureș au anunțat luni, 18 martie, începerea expoziției „Războiul Monumentelor”, care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.