FOTO: Angiograf performant pentru proceduri de cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2061 Vizualizări

FOTO: Angiograf performant pentru proceduri de cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

Numărul pacienților ce pot beneficia de proceduri de cardiologie intervențională în cadrul Clinicii de Cardiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș s-ar putea majora sau chiar tripla. În cadrul Clinicii s-a dat în funcțiune o nouă sală de cateterism cardiac unde funcționează un angiograf biplan, performant, de ultimă generație, achiziționat cu fonduri de la Ministerul Sănătății, investiția ridicându-se la suma de 1 milion de euro.

Angiograful are un singur ecran, reușindu-se astfel integrarea mai multor informații-imaginea coronarografică, imaginea de ecografie intravasculară-pe un singur ecran, lucru de mare ajutor pentru intervențiile complexe.

”Foarte important pentru acest laborator de cateterism este faptul că avem două tuburi,este un angiograf biplan care atunci când facem intervenția filmează din mai multe direcții și atunci putem reconstrui tridimensional informația. Ne ajută în intervențiile complexe pentru ghidarea anatomică, este de ultimă generație, mult superior față de ce am avut până acum”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională din cadrul SCJU Târgu-Mureș.

”Clinica de Cardiologie a funcționat în ultimul an doar cu o sală de cateterism cardiac, cea de a doua sală fiind reamenajată pentru a putea găzdui acestă echipament, acest angiograf biplan, performant. Începând  de astăzi vom lucra la capacitate dublă în sensul că ne vom putea desfășura activitatea de cardiologie intervențională în două săli de cateterism în loc de una, ceea ce implică în mod direct o creștere a numărului de cazuri de urgențe cardiovasculare, dar și de cazuri programate care se pot efectua în Clinica de Cardiologie. Vorbesc aici de intervenții percutane, intervenții de cardiologie intervențională, stentări, implantări de dispozitive de stimulatoare cardiace, defibrilatoare, electrofiziologie și, cel mai important, posibilitatea de a rezolva un număr mai mare de cazuri de infarct miocardic, inclusiv de infarct miocardic non stemi și tratamentul intervențional a unui număr mai mare de urgențe cardiovasculare din toată gama”, a adăugat prof. dr. Theodora Benedek.

Mai mulți pacienți tratați

În cursul anului 2018, în laboratorul de cateterism cardiac au fost efectuate peste 1.100 de proceduri, însă în acest an, având în vedere că funcționează două săli de cateterism, conducerea clinicii speră că numărul pacienților tratați se va dubla, poate chiar și tripla. ”Atunci când ai o singură sală de cateterism cardiac acea sală îți este într-un fel blocată de urgențele majore, cum ar fi infarctul miocardic acut, și îți crează foarte multe greutăți în a-ți programa cazurile cronice pentru intervenții pentru că atunci când îți vine un infarct sau o urgență trebuie să dai prioritate rezolvării infarctului. (…) Când ai două săli, ai o anumită flexibilitate și atunci poți face într-o sală urgențele și în cealaltă sală programa pacienții pentru intervenții. Asta ar duce cel puțin la dublarea numărului de proceduri. Numărul de proceduri a crescut la noi în fiecare an în ciuda faptului că a fost foarte greu să lucrăm într-o singură sală”, a explicat șeful Clinicii de Cardiologie Intervențională.

În prezent, garda de urgențe de tratament intervențional a infarctului este asigurată 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, existând șapte medici intervenționiști cu competențe. ”Această competență s-a obținut printr-o activitate îndelungată și ca recunoștință Societatea Europeană de Cardiologie a recunoscut Clinica de Cardiologie din Târgu-Mureș ca singurul centru de formatori cu competență valabilă în Europa”, a adăugat prof.dr. Benedek Imre, care este și coordonatorul unuia dintre cele două centre din România care acordă competența de cardiologie intervențională. Potrivit acestuia, în cadrul Clinicii de Cardiologie Intervențională din Târgu-Mureș mortalitatea prin infarct miocardic este de 2,2% la Târgu-Mureș, fiind cea mai mică din țară.

În urmă cu mai bine de un an, în cadrul Clinicii s-a inaugurat Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Coronarieni Critici (USTACC), unde anul trecut au fost tratați 1595 de pacienți aflați în stare critică cu infarct miocardic acut, insuficiență cardiacă avansată în stadiu terminal etc. ”Au avut o șansă crescută la supraviețuire tocmai pentru că acolo, în acea secție, există în prezent toate condițiile pentru a asigura tratamentul cel mai optim”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek.

Arina TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE