Home / Cultură / FOTOGALERIE. O „expoziție-școală“ a graficienei Szotyori Anna, la Galeria Art Nouveau
Szotyori Anna este îndrăgostită de Târgu Mureșul altor vremuri (Foto: Andrei Vornicu)

FOTOGALERIE. O „expoziție-școală“ a graficienei Szotyori Anna, la Galeria Art Nouveau

Distribuie

Galeria Art Nouveau a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Mureș, prezintă publicului târgumureșean o nouă expoziție; de această dată, evenimentul este o retrospectivă a activității artistice a graficienei Szotyori Anna, una dintre senioarele artei plastice mureșene.

Expoziția reunește lucrări datând din anii ’70 și până în prezent, realizate într-o paletă variată de stiluri care marchează totodată evoluția artistei, păstrând însă câteva teme recurente, care definesc viziunea și preocupările Annei Szotyori.

La vernisaj au luat cuvântul artista Mana Bucur, președinta U.A.P. Mureș, și criticul de artă Nagy Miklos Kund.

„Astăzi o sărbătorim pe o veterană a filialei noastre, doamna Szotyori Anna, graficiană. Eu de fiecare dată, la ședințe, le spun colegilor mei: uitați-vă la doamna aceasta care este tânără, este extrem de activă, lucrează și acum, bineînțeles, cu tempoul pe care și-l impune, vine aproape zilnic la magazinul Fondului plastic, și vizionează toate expozițiile, ceea ce nu fac colegii ei mai tineri. Este dintr-o școală veche, cu tradiție, din Târgu Mureș, alături de Barabás István, Piskolti Gábor, Bordi András și Izsák Márton, care nu mai sunt printre noi. Dumneaei încă rezistă și îi doresc să trăiască până la 150 de ani, să mai facă câteva expoziții bune. O să întâlniți în această expoziție toate manierele de lucru pe care le are la îndemână un grafician cu tradiție: cu penița, cu creioane colorate, cu gravuri în metal, în piatră, în linoleum, ș.a.m.d. Este o expoziție-școală. Eu chiar le recomand colegilor mei care predau la liceu să își aducă elevii și să vadă aceste lucrări pentru că sunt niște lecții de grafică. Eu o felicit pe doamna Szotyori, îi doresc viață lungă, multă creație și de azi înainte, să vedem cât mai multe lucrări frumoase. N-a fost ușor pentru ea să strângă atâtea lucrări, pentru că majoritatea fac parte din colecții“, a declarat Mana Bucur.

Expozanta a fost apoi răsplătită cu o diplomă de excelență pentru toată activitatea și pentru contribuția la artele contemporane.

Târgu Mureș, un axis mundi pentru Szotyori Anna

Dacă lucrările timpurii ale artistei tratează preponderent tematici florale și naturi moarte, ulterior, acestea s-au orientat către portrete stilizate și figuri antropomorfe, precum și numeroase desene de tip colaj în care se evidențiază un aer elegiac pregnant, rememorări, decupaje ale unor ipostaze existențiale și grupaje de imagini în care coexistă evenimente din viața autoarei, scene de familie, spații și introspecții realizate într-o tehnică miniaturală. Sunt frecvente trimiterile la proporțiile în artă, precum și inserțiile unor schițe în cadrul unor lucrări finite, care, astfel, reconstituie traseul de la proiecție la concretizare. Cea mai importantă temă este, însă, de departe, orașul natal al artistei, Târgu Mureș, care apare în numeroase lucrări, atât sub forma unor fragmente recognoscibile de clădiri, în cadrul unor colaje, cât și a reproducerilor în tehnica acvaforte a unor gravuri de epocă.

„Aici m-am născut și orașul mi-a fost foarte drag fiindcă în centru, fiind Palatul Culturii și Palatul Administrativ atât de frumoase, aveam mereu impresia că atunci când le vizitam pătrund într-un templu al culturii“, a declarat Szotyori Anna.

Artista a petrecut patru ani la Timișoara, în copilărie, apoi trei ani la Cluj, pe timpul facultății, și alți doi ani la București, dar locul de obârșie a chemat-o necontenit înapoi. „Îmi era dor de casă, de Târgu Mureș. Pe-atunci, când mergeai pe str. Gheorghe Doja nu întâlneai nici o mașină pentru că nu existau decât birje. Acum nu îmi mai place așa de mult fiindcă nu mai e atâta liniște și nici aerul nu mai e atâta de curat.“

Artista este foarte nostalgică după urbea altor timpuri, în care tehnologia sofisticată de acum, poluarea și agitația erau ceva de neconceput, dar se declară mulțumită de faptul că locuiește într-un imobil care îi oferă vedere către zidurile decrepite ale unor clădiri vechi, dar și asupra turlei bisericii din Cetate, ceea ce îi reactualizează un crâmpei din farmecul vieții de odinioară. Szotyori Anna obișnuia până de curând să realizeze lucrări în acvaforte în atelierul amenajat în bucătărie, dar tehnica presupune un grad destul de ridicat de toxicitate, iar la sfatul medicului, a fost abandonată. Artista este, totuși, mulțumită, fiindcă a reușit să facă foarte multe copii ale lucrărilor, pe care le-am trimis maghiarilor din toată lumea, inclusiv în America.

Despre libertatea de a greși

Tehnica de lucru preferată a fost desenul cu tuș negru sau colorat: „Am desenat direct, nu făceam niciodată schițe. Și am făcut lucrările rapid, fiindcă lucrez foarte repede. Inițial parcă aveam un fel de teamă ca nu cumva să greșesc desenul, dar apoi mi-am dat seama că nu e o problemă, chiar dacă fac niște erori de desen, iese bine în tușul colorat, iar esența se va vedea și așa. Acum nu mai am nici o frică, fac ce vreau. Nici nu mai sunt interesată să vând ceva.“

Copiii ei sunt cei mai pasionați colecționari ai lucrărilor sale, iar aceștia au prioritate maximă în obținerea lucrărilor. O bună parte dintre acestea se regăsesc acum în expoziția de la Galeria Art Nouveau, care va fi deschisă timp de trei săptămâni.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Haide să plantezi copaci împreună cu Asociația Mureș Runners! „Noi trebuie să dăm tonul schimbării”

Distribuie „Comunitatea crește atunci când fiecare dintre noi acționăm!” este deviza de la care pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.