Omagiu adus lui Vieru, Netea și Miron Cristea, la Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 429 Vizualizări

Omagiu adus lui Vieru, Netea și Miron Cristea, la Reghin

Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, Direcția Județeană de Cultură, Inspectoratul Școlar Județean, Despărțământul Reghin al Astrei, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Reghin a organizat  joi, 14 februarie, la sediul bibliotecii reghinene, evenimentul omagial „Omagiu pentru iluștrii înaintași”, dedicat poetului Grighore Vieru, istoricului Vasile Netea și Patriarhului Miron Cristea.

„Acest eveniment cultural a marcat evocarea și comemorarea a trei personalități ale culturii române , un triptic extrem de interesant, poetul patriot Grigore Vieru, marele roman de peste Prut, care de un deceniu a trecut la cele veșnice, istoricul Vasile Netea, cel născut aproape de Reghin, la Deda, și Miron Cristea, cel dintâi patriarh al României reîntregite, cel care descinde tot din această parte de țară, de la Toplița română, unul din strămoșii săi fiind originar din Deleni, comuna Ideciu de Jos. Acest eveniment este unul de importanță majoră pentru cultura reghineană, pentru învățământul reghinen prin cercul metodic al profesorilor de istorie și religie din zona Reghin organizat în cadrul acestui eveniment, fapt pentru care aduc mulțumiri Inspectoratului Școlar pentru buna colaborare , cum de altfel mulțumim Primăriei Municipiului Reghin pentru sprijinul care ni-l acordă de fiecare data în acțiunile pe care le organizăm, dar și celorlalte instituții partenere, Direcția Județeană de Cultură, Fundația Culturală „Vasile Netea”, Despărțământul Reghin al Astrei. Evenimentul  fost în primul rând unul de suflet,pentru că ne-am adus aminte de făuritorii de cultură, de oameni care s-au pus în slujba culturii noastre naționale, care au făurit unitate românească și au consolidat unitatea noastră ca și popor”, a precizat Florin Bengean, directorul interimar al Bibliotecii „Petru Maior” din Reghin.

În deschiderea evenimentului , cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria celor care  fost Lazăr Lădariu, apropiat al evenimentelor și oamenilor de cultură din municipiul Reghin.

„Grigore Vieru ar fi meritat Premiul Nobel”

Despre poetul Grigore Vieru a vorbit Nicole Băciuț, directorul Direcției Județene de Cultură Mureș,

„Nu cred că a fost premeditat acest gând, să marcăm în același timp trei repere fundamentale ale devenirii noastre într-o ființă. Credința, fiind vorba de primul Patriarh al României, Miron Cristea, istoria, e vorba de Vasile Netea, și nu în ultimul rând, spiritulitatea noastră, limba și neamul, evocându-l pe Grigore Vieru. Personlitatea lui Griogore Vieru este una complexă, o după miază întreagă nu ne-ar fi de ajuns, nu doar să-l evocăm, ci pentru a ne asuma condiția de continuatori ai unei moșteniri extraordinare pe care ne-a lăsat-o Grigore Vieru. Despre el, un critic literar pe nume Alex Ștefănescu spunea că , și doar pentru poezia sa dedicată mamei, Grigore Vieru ar fi meritat Premiul Nobel. Întreaga sa poezie are un orizont de cuprindere fundamental, mama, copilăria, și apoi neamul, limba, ființa națională. Grigore Vieru a avut un reper fundamental, pe Mihai Eminescu. Unii dintre comentatori  l-au și considerat un urmaș al lui Eminescu, l-au pus în aceiași linie a galeriei scriitorilor importanți din literatura română. Pentru noi cei din spațiul transilvan, Grigore Vieru  a jucat  un rol important pentru că a reușit să ne dea nouă sentimentul celei mai profunde și mai clare definiri a spațiului transilvan, în tentativa sa de a realiza imnurile celor mai importante spații geografice și spirituale românești . Nu a reușit decât un imn dedicat Transilvaniei, pus pe muzică la Târgu Mureș de Doina și Ion Aldea Teodorovici, difuzat în premieră la Radio Târgu Mureș”, a precizat Nicolae Băciuț, oasptele al evenimentului alături de Dimitrie Poptămaș, Ilarie Gheorghe Opriș, Sorina Bloj, Claudiu Dorin Chiorean. Printre cei prezenți s-au mai numărat Alexandru Cîmpeanu, vicepreședintele Consiliului Județen Mureș, ospeții din Sighișoara, Sărmașu, prin grupul de elevi coordonați de Dinuca Buruian, directoarea Bibliotecii Orășenești „Liviu Rusu”, primarii comunelor Deda , Lucreția Cadar, și Chiheru de Jos, Eremia Pop și nu în ultimul rând Grupul coral „Crenguță de brad” coordonat de Sorina Bloj.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE