Comuna Batoș, în căutarea locului binemeritat pe harta turistică a județului Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 311 Vizualizări

Comuna Batoș, în căutarea locului binemeritat pe harta turistică a județului

Valea Luțului, comuna Batoș în special, este renumită pentru pomicultura existentă aici, ”Mărul de Batoș” fiind cunoscut nu doar la nivel local sau național. La acest brand se mai adaugă unul, vinul ”Liliac” produs  la Batoș, care atrage numeroși turiști dornici să guste din licoarea magică produsă la Batoș.

Sunt elemente care ar impune o mai mare atenție din partea autorităților județene și naționale, astfel ca zona Batoș să beneficieze de o mai mare promovare turistică, cum au alte zone precum Valea Mureșului, Valea Gurghiului,  Târnavele sau Valea Nirajului.

„Faptul că la Batoş avem renumitul vin Liliac, s-a dezvoltat şi turismul prin faptul că vin foarte multe persoane la degustările care se fac. Aceștia au ce să vadă la noi, nu doar crama şi via. Sunt bisericile evanghelice foarte vechi cu lucruri extrem de interesante de văzut, vizitate de multă lume. De multe ori mi se cere chiar mie să le fiu ghid, să le spun despre semnificaţia anumitor lucruri din comuna Batoş. De asemenea, avem un muzeu la Batoş, datorită profesorilor Biriş şi Cîmpean, cu obiecte foarte vechi şi interesante. Avem lacuri de pescuit unde se organizează diferite concursuri. Din păcate Valea Luţului nu este menţionată ca şi o zonă turistică, fapt pentru care Batoşul nu a putut beneficia de diverse finanţări pentru investiţii în pensiuni sau alte lucruri de acest gen. Să sperăm că vom pune pe harta turistică şi Batoşul. Am avut un proioect de înfiinţarea a unui centru de informare turistică, dar care a picat din cauza  punctajului, pe motiv că Batoşul nu e zonă turistică .Sperăm să schimbăm lucrurile, deoarece la Batoş ai ce vedea, şi cred că ar merita un alt statut în ce priveşte potenţialul turistic”, a precizat Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș.

Turismul, stimulat prin sașii plecați în Germania și Austria

Pe lângă mărul și vinul de Batoș, alt „magnet” pentru atragerea turiștilor sunt sașii plecați din comun Batoș, care revin cu drag acasă ori de câte ori au ocazia.

„Aproape în fiecare an vin sașii care au locuit în comuna Batoș, copiii lor sau prieteni din Germania. Vin și vizitează locurile lor natale. Întotdeauna mă sună, vor să se ducă cu căruța prin comună, pe pășunile satului, la cimitirul săsesc, după care intră la cămin unde servesc masa și se bucură alături de cei dragi de reîntâlnirea cu prieteni din satele comunei noastre. Și asta o putem percepe ca și un turism. Să nu mai spun de personalitățile care au trecut pragul comunei, datorită vinului Liliac, Am fost de multe ori ghidul unor personalități, cărora le-am prezentat comuna, obiectivele turistive existente aici . Am avut surprinderea să văd vedete de televiziune sau alte personalități care ne-au vizitat comuna. Să sperăm că, pe lângă mărul de Batoș, și vinul Liliac va fi un brand care va atrage cu atât mai mult turiștii. La acestea se adaugă concursurile de pescuit și evenimentele culturale care pot atrage mai mulți turiști în comuna noastră”, a subliniat primarul comunei Batoș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE