FOTO. „Tonitza. Imagini ale copilăriei”, o expoziție-eveniment unică la nivel național, în 150 de exponate Cultură
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 1534 Vizualizări

FOTO. „Tonitza. Imagini ale copilăriei”, o expoziție-eveniment unică la nivel național, în 150 de exponate

Muzeul Județean Mureș va deschide pe 1 martie o expoziție unică în România care, prin importanța demersului, numărul exponatelor și miza artistică va constitui un eveniment de marcă la nivel național. „Tonitza. Imagini ale copilăriei” va reuni 150 de picturi, sculpturi și obiecte, din care jumătate vor fi lucrări ale marelui pictor post-impresionist.

Muzeul Județean Mureș a organizat o conferință în cadrul căreia Soós Zoltán, directorul instituției, Cora Fodor, istoric de artă și critic la Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș și artistul Ioan Șulea au oferit mai multe informații despre expoziția ce va fi deschisă în mai puțin de două săptămâni.

Despre și pentru copii

Soós Zoltán a pus în vedere faptul că cei mici vor avea parte de o ofertă pe măsură și că sunt așteptați cu drag la muzeu: „Va fi o expoziție amplă, o sinteză a ceea ce înseamnă în pictura interbelică românească imaginea copilăriei. Am dorit să prezentăm în primul rând ce colecții valoroase există în România și la Târgu Mureș. Prin această expoziție interactivă încercăm să ne adresăm nu doar adulților, ci încercăm să îi atragem și pe copii și, de la o vârstă fragedă, să iubească arta vizuală și Palatul Culturii din Târgu Mureș care a demonstrat că este un altar al culturii mureșene.”

De la un tablou, la o expoziție

Ideea expoziției „Tonitza. Imagini ale copilăriei” a pornit de al achiziționarea lucrării Odaia copiilor, realizată de Nicolae Tonitza în perioada anilor ’20.

„La acest amplu proiect partenerii colaboratori au fost în mare parte muzeele de artă din țară și colecționarii privați. Ineditul este numărul foarte mare de lucrări Tonitza dedicate acestei tematici, a copilului în lume. Tocmai pentru a intra în atmosfera lumii artistice interbelice, alături de lucrările lui Tonitza am vrut să avem și lucrări ale artiștilor care au cochetat cu această temă; este vorba de Gherghe Petrașcu, de avangardiștii Corneliu Mihăilescu și M.H. Maxy, o lucrare din patrimoniul târgumureșean Nagy István, Catul Bogdan și Eustațiu Stoenescu. Pentru a face o corelare între atmosferă interbelică și partea de contemporaneitate, în care ne aflăm, am încercat să aducem elemente noi. Partea de interbelic este exprimată de alte obiecte care vor fi incluse în această expoziție, pe lângă lucrările de sculptură, pictură și grafică, respectiv obiecte de îmbrăcăminte dedicate copiilor, din diverse medii sociale (atât din lumea satului, dar și din mediul urban), jucării ale copiilor din acea perioadă, oferite cu mare generozitate de colecționarul privat Marian Spătariu, fotografii de epocă în interior sau instantanee surprinse într-o ambianță diferită, tocmai pentru a crea o imagine cât mai complexă a acestei tematici. Vor fi și materiale audio, respectiv mărturii și cronici ale unor personalități care au admirat creația lui Nicolae Tonitza, va fi un material furnizat de Radio România din arhivă, care îi aparține lui Octavian Paler. De asemenea, tot ca notă de inedit, va exista o animație a ilustrațiilor lui Tonitza făcute la cartea lui Cezar Petrescu, „Fram, ursul polar”. O secțiune aparte pe care o oferim cu prilejul acestei expoziții este cea dedicată copiilor, provocând partea lor tactilă și senzorială, alături de reproduceri de foarte bună calitate, de tip poster, a lucrărilor aparținându-i lui Nicolae Tonitza. Cei mici vor fi provocați la o multitudine de jocuri pe material textil, pe lemn sau pe plexi”, a explicat Cora Fodor.

Expozițiile sunt contexte rigide, în care vizitatorii (și în special copiii) sunt rugați să nu atingă exponatele, iar interacțiunea cu acestea este una distantă și pur vizuală. Organizatorii expoziției de față vor să ofere o alternativă la acest tip de context pe deplin justificat, punând la dispoziție replici ale unor lucrări pe care copiii vor fi invitați să le atingă, dar să le și îmbogățească prin intermediul unor jocuri. Expoziția dedicată copiilor va cuprinde o încăpere dedicată în totalitate jocurilor pentru copii între 3 și 12 ani.

Valoarea lucrărilor expuse se ridică la aproximativ 4 milioane de euro

Soós Zoltán a menționat că vizitatorii vor putea admira un exponat inedit mulțumită unei donații.
„Am primit și o donație importantă cu ocazia acestui vernisaj. În decembrie a fost licitată la Galeriile Artmark o colecție privată în care figura și o carte Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu, dar specificul acestui volum este faptul că Tonitza a dedicat acest exemplar colecționarului. Cartea va ajunge în colecția Muzeului Județean Mureș grație domnului Cosmin Pop.”

Partenerii evenimentului sunt: Muzeul „Vasile Pârvan” (Bârlad), Muzeul de Etnografie (Brașov), Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române, Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Muzeul Național al Țăranului Român, Artmark (București), Muzeul de Artă (Constanța), Muzeul de Artă (Craiova), Muzeul de Artă (Ploiești), Muzeul Național Brukenthal (Sibiu) și peste 30 de colecții private.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 1 martie, ora 18.00, la aripa dreaptă de la etajul II al Muzeului de Artă din Palatul Culturii, iar expoziția va putea fi vizitată până pe 1 iunie.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE