Share

Home / Recomadări zi de zi / Procedura de implant de valve aortice derulată la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Procedura de implant de valve aortice derulată la Institutul Inimii din Târgu-Mureș

Pacienții cu stenoze aortice, declarați neoperabili, sau cu risc chirurgical foarte mare beneficiază de înlocuirea valvei aortice prin implantarea acesteia pe cale percutană, cu ajutorul unui cateter introdus în corp pe la nivelul arterei femurale. Această procedură este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate în cadrul Programului național de boli cardiovasculare, subprogramul TAVI-Tratamentul pacienților cu stenoze aortice, declarați inoperabili sau cu risc chirurgical foarte mare, prin tehnici transcateter. La nivel național, acest program se derulează în 11 unități sanitare, printre care și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș. Aici, prin acest procedeu au fost implantate, din 2016 și până în prezent, peste 30 de valve aortice.

Stenoza aortică este o boală degenerativă care progresează odată cu înaintarea în vârstă. Îngustarea orificiului valvei face ca sângele să fie pompat de inimă cu dificultate, pacientul începe să acuze progresiv oboseală din ce în ce mai mare la eforturi din ce în ce mai mici, durere în piept sau chiar poate să prezinte episoade de pierdere a cunoştinței. Tratamentul curativ pentru această boală o reprezintă înlocuirea valvei bolnave cu una nouă. Pacienții vârstnici având adesea și alte boli ce îi fac fragili și sunt operabili cu riscuri mari pot beneficia de implantarea unei valve pe cale percutană, în acest fel dispărând riscurile unei intervenții chirurgicale invazive.

(Redacţia)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sărmaşu: Şofer prins cu alcoolemie de 1,7 la mie!

Poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Sărmaşu au oprit în trafic duminică, 14 iulie, în jurul …

Share
Share