ANFP în vizită la Târgu-Mureș pentru a răspunde întrebărilor funcționarilor publici Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 616 Vizualizări

ANFP în vizită la Târgu-Mureș pentru a răspunde întrebărilor funcționarilor publici

Instituția Prefectului – Județul Mureș, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, a organizat în în Cetatea Medievală din Târgu-Mureș în 22 februarie, începând cu ora 10, un seminarul cu titlul „Noutăți legislative în managementul funcției publice și al funcționarilor publici”.

La eveniment a participat Felix Cozma, Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, și aproximativ 130 de primari, secretari și responsabili cu resursele umane din județele Mureș și Harghita.

Un eveniment necesar pentru conducerea locală

„Era necesară organizarea unui seminar de asemenea amploare. Primăria Municipiului Târgu-Mureș, primarul împreună cu tot cabinetul executiv din primărie, am hotărât să organizăm acest eveniment în Târgu-Mureș, ca primarii și secretarii comunelor, orașelor și a municipiilor din județul Mureș să poată participa și adresa întrebări direct președintelui ANFP, cu doamna director care l-a însoțit astăzi, ultra-specializată pe probleme de legislație. Mulți au reconfigurat sau urmează să își reconfigureze programele, să le mărească. Discutăm de finanțări, de posturi vacante, dacă se bugetează, dacă nu, temele de interes pentru administrațiile publice locale mai ales că suntem la începutul construirii bugetelor locale. Și atunci orice aviz, orice nevoie ca să funcționeze o administrație locală în mod eficient, trebuie să treacă pe la ANFP. Am considerat că decât să meargă primari la București împreună cu secretarii să-și rezolve problemele, invităm noi conducerea ANFP în Târgu-Mureș pentru ca să le poată adresa întrebări direct, să se cunoască și să poată interacționa mult mai eficient și mult mai rapid. Domnul președinte este deschis la colaborările cu primarii, este proactiv, provine și el din administrația locală și atunci eu cred că această întâlnire este și va fi de bun augur pentru toate părțile care participă”, a spus Sergiu Papuc, viceprimar al municipiului.

Prezent a fost și consilierul personal al primarului Dorin Florea, Claudiu Maior. „Aș vrea să le mulțumesc celor de la ANFP care au răspuns pozitiv invitației împreună cu prefectura. Dorim să cunoaștem orice apare nou în legislație și în primul rând să fie informați oamenii care se ocupă de astfel de lucruri. Astfel de întâlniri sper că vor mai avea loc și bineînțeles dacă cei care sunt implicați doresc și dacă totul va fi așa cum am estimat, să sperăm că atunci când vor pleca acasă, vor pleca cu gânduri bune și cu o informație mult mai mare”, a spus și Claudiu Maior.

132.000 de funcții publice ocupate în țară

„Complexitatea gestionării funcției publice este una deosebită și în procesul acesta de profesionalizare a funcționarului public, Agenției Naționale îi revine un rol deosebit, de aceea îl avem astăzi aici pe domnul președinte, pentru a dezbate cu cei care trebuie să aplice legea modul în care ea trebuie aplicată”, a adăugat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

Felix Cozma a ținut să mulțumească pentru invitație și precizat că îndatorirea agenției este în primul rând să ofere informații și să ajute. „Suntem onorați de invitația adresată Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, care are toată deschiderea pentru a veni aproape de administrația publică locală și nu numai. Încercăm de la nivelul agenției să rezolvăm atât cât se poate rezolva, toate problemele de care instituțiile publice locale și funcționarii publici central sau local se lovesc și să venim în întâmpinarea a tot ceea ce înseamnă probleme pe care dânșii le pot întâmpina. Provocările legislative și modificările care se întâmplă într-adevăr au fost și anul trecut destul de serioase, vor fi probabil și anul acesta, dar noi suntem din punct de vedere tehnic ca și suport aproape de tot ceea ce înseamnă administrație publică și încercăm să ajutăm atât cât putem”.

Președintele ANFP a vorbit despre Codul administrativ, iar conform spuselor sale, a fost o inițiativă a Parlamentului, deci ei ca instituție nu se pot exprima pentru oportunitatea lui sau să îl interpreteze deoarece nu este inițiativa lor. În România există în jur de 173.000 de funcţii publice, dintre care 132.000 (peste 75%) sunt ocupate, iar activitatea de management a resurselor umane este susţinută de doar 40 de angajaţi ai ANFP.

„Ce pot să vă spun, este că de exemplu legat de problema ridicată de domnul primar și colegii din sală, într-adevăr era o simplificare și chiar legată de anumite proceduri pe care în momentul de față le facem la nivelul agenției, să nu mai existe cheltuielile de rigoare pentru instituțiile publice, să existe o simplificare. Pot să vă spun doar că este respins în momentul de față [Codul administrativ] și că se așteaptă o motivare de la Curtea Constituțională, iar decizia de a fi pusă din nou pe tapet și dusă în parlament ca și inițiativă revine exclusiv Parlamentului. Noi ca practicieni nu putem sta deoparte, dar nefiind inițiativa noastră, nu avem cum să intervenim să facem ceva cu el”, a spus Felix Cozma.

O infrastructură IT puternică, prioritară

Pe lângă răspunsurile oferite funcționarilor publici, președintele ANFP a vorbit despre proiectele pe care le au în plan, dar și de obligațiile care le revin.

„Este în primul rând un proiect pe care agenția îl desfășoară și care își propune să pluseze și să profesionalizeze din rândul autorităților publice atât locale, cât și centrale, un număr cât mai mare de persoane care în munca de zi cu zi să implementeze acest concept de etică în funcția publică. Este un proiect pe care noi îl gestionăm și la nivel european, vă spuneam că este o discuție foarte amplă legată de acest lucru. Noi la ANFP de exemplu, avem preluată de la colegii noștri austrieci partea de președinție pentru grupul EUPAN. Și este o întâlnire informală unde subiectul acesta a fost amplu discutat. Vom avea 5 întâlniri în România pe care noi împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o să le gestionăm. Una dintre temele de discuție este cea de infrastructura IT mult dorită la nivelul întregii uniuni Europene, și va fi și acest aspect legat de etică. Este o temă de discuție destul de amplă și de arzătoare, inclusiv la nivelul Uniunii Europene”, a concluzionat Felix Cozma.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE