Zeci de judecători și procurori mureşeni, protest împotriva OUG 7 Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1894 Vizualizări

Zeci de judecători și procurori mureşeni, protest împotriva OUG 7

Aceștia și-au exprimat nemulţumirea marţi, 26 februarie, în fața sediului Palatului de Justiție din Târgu-Mureș, în urma apariției OUG nr. 7 din 19 februarie și a consecințelor pe care acesta le produce.

Au fost prezenți judecători și procurori de la Tribunalul Specializat Mureș, Tribunalul Mureș, judecătoriile Târgu-Mureș și Luduș, respectiv de la Curtea de Apel Târgu-Mureş, parchetele de pe lângă Tribunalul Mureș și Judecătoria Târgu-Mureș, auditori de justitie și cursanţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

Președintele Judecătoriei Târgu-Mureș, Simona Aldea, a atras atenția că sunt în joc independența justiției și statul de drept.

”Susținem și noi demersurile pe care Consiliul Superior al Magistraturii urmează să le demaraze pentru abrogarea tuturor dispozițiilor acestei ordonanțe, care exced solicitărilor CSM cu privire la admiterea la INM și promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a spus judecătorul Simona Aldea, care a adăugat că acțiunile vor continua până la sfârșitul acestei săptămâni, urmând ca vineri să se decidă măsurile de protest pentru săptămâna care urmează.

La rândul său, prim procurorul adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș, Raluca Moisoiu, a precizat că prin această acțiune se raliază poziției procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr.

”Ne aflăm într-o postură de dezavuare a poziției guvernanților noștri, care conduc un atac susținut împotriva intereselor justiției și care se răsfrânge asupra intereselor fiecărui cetățean. Ca atare, protestul procurorilor îmbracă și o formă concretă, iar începând de astăzi până vineri, 1 martie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș și-a suspendat activitatea obișnuită, exceptând cauzele considerate urgente. Acestui protest s-au alăturat și parchetele de pe lângă judecătoriile Târnăveni, Luduș și Târgu-Mureș”, a arătat Raluca Moisoiu.

Magistrații nu consideră ilegală acțiunea lor

Protestatarii au declarat că, în pofida acuzelor la care au fost supuși, nu consideră ilegală ieșirea lor în public, fiindcă în cazul în care sunt periclitate independența judectorească și statul de drept, magistrații sunt obligați să le apere. Ca atare, și Adunarea Generală a Magistraților de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș a decis suspendarea activității din 26 februarie până pe 1 martie, iar judecătorii Tribunalului Specializat Mureș sunt, tot de marţi, în grevă japoneză, a anunțat președintele Curții de Apel Târgu-Mureș, Andreea Ciucă.

”Colegii de la Tribunalul Specializat Mureș au stabilit să intre într-un protest sub forma purtării unor banderole albe timp de cinci zile și ulterior posibilitatea de a protesta pe scările palatului, neimplicând oprirea activității instanței. În situația în care factorii de decizie din cadrul celorlalte puteri nu vor ține seama de solicitări, se va analiza o agravare a protestului, prin suspendarea activității de judecată”, a confirmat judecătorul Andreea Ciucă.

Activitatea cu publicul a fost suspendată încă de luni și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureș, a precizat purtătorul de cuvânt Andreea Tătar.

”Am hotărât în cadrul Adunării Generale a Parchetului să achiesăm la aceste puncte de vedere exprimate de Parchetul Înaltei Curți și secția de procurori din cadrul CSM, respectiv ne-am suspendat activitatea cu publicul în instituție, cu excepția cazurilor urgente pentru o săptămână, din 25 februarie până în 1 martie, ca formă de protest”, a explicat Andreea Tătar.

Judecătorii și procurorii mureșeni apreciază că, prin solicitarea avizării proiectului ordonanței de urgență de către CSM cu doar o zi înainte de adoptarea lui, a fost ignorat rolul Consiliului, de garant al independenţei justiţiei. Apoi, prin OUG nr. 7/2019 se încearcă scoaterea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție de sub conducerea Parchetului General, urmărindu-se constituirea unui „Parchet Extraordinar”. Este prejudiciat astfel statutul constituțional al procurorilor prin încălcarea principiului controlului ierarhic consacrat de Constituție. În condițiile nedefinirii termenului „bună reputație”, în lipsa căreia magistratul va fi eliberat din funcție, s-a considerat că această modificare aduce o atingere gravă și imprevizibilă statutului judecătorilor și procurorilor. Colegiile de conducere nu vor putea să ia hotărâri și implicit măsuri administrative (de multe ori urgente) în materiile care nu sunt acoperite de legi, ducând astfel la blocaje a activităţii instanțelor. Magistrații au anunțat că își rezervă dreptul de a lua decizii în consecință începând de săptămâna viitoare, în cazul în care Ministerul Justiției nu va abroga OUG nr 7 din 19 februarie.

V. OANCEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE