Display-ul gadgeturilor declanșează miopia la copii de la vârste fragede Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 565 Vizualizări

Display-ul gadgeturilor declanșează miopia la copii de la vârste fragede

Din cauza condițiilor moderne de viață, miopia a ajuns să afecteze tot mai multe persoane și tot mai mulți copii ajung să fie diagnosticați cu miopie, de la vârste fragede. Cauza o reprezintă petrecerea a cât mai mult timp în fața ecranului de laptop, telefon, tabletă sau televizor, aspect ce forțează ochiul să se acomodeze la vederea de aproape.

La nivel global se estimează că până în anul 2050 peste 50% din populație va avea miopie cauzată de dispozitivele moderne, dar și de lipsa unei alimentații echilibrate, bogată în legume și fructe.

Utilizarea îndelungată și aproape de ochi a telefoanelor, tabletelor afectează ochii, în special ai copiilor aflați în creștere. Aceste dispozitive ajung de multe ori și în posesia copiilor mici, cu vârste de 3, 4, 5 ani, iar utilizarea lor de la o vârstă fragedă le va afecta treptat vederea. Pentru a vedea clar de aproape mușchiul ciliar se contractă, iar dacă această contractură se menține apare o presiune ce poate cauza forma de ou a ochiului, o alungire a ochiului, care este de fapt miopia.

”Faptul că stă prelungit la un dispozitiv, foarte aproape, creează un spasm acomodativ care determină o contractură a mușchiului ciliar și prin aceasta se declanșează ulterior și miopia”, explică medicul oftalmolog Dacia Hîncu, managerul clinicii de oftalmologie Vizual Med din Târgu-Mureș.

La copiii care suferă de miopie de mici există riscul ca dioptriile să crească de la an la an. Nu doar miopia poate să apară.

”Mulți copii ajung la noi cu ticuri din cauza statului mult la calculator deoarece atenția se pare că abolește reflexul de clipire. Copilul fiind atent să vadă anumite detalii nu mai clipește cum clipește în mod normal, frecvența clipitului scade de patru, cinci ori. Ochiul fiind expus o perioadă mai lungă de timp apare un sindrom de uscăciune, de disfuncție a suprafeței oculare, copilul începe după aceea să clipească de mai multe ori ca să își umecteze corneea. Sau apare starea de oboseală și uneori chiar și niște keratopatii de expunere la aceste dispozitive”, a adăugat dr. Dacia Hîncu.

Copilul cu părinți miopi, șanse mai mari să dezvolte miopie

La fel ca multe alte afecțiuni miopia poate să aibă și cauze ereditare. Conform studiilor, probabilitatea ca un copil cu un părinte miop să devină și el miop este de 7 ori mai mare decât la copilul cu părinții care nu au miopie, iar dacă amândoi părinții sunt miopi probabilitatea să apară miopia la copil este de 10 ori mai mare. De aceea, părinții care au miopie trebuie să-și ducă copilul mai des la consultații. Însă nu doar aceștia, se recomandă ca toți copiii să fie consultați din timp, primul consult fiind indicat deja de la vârsta de 6 luni deoarece au fost diagnosticate și cazuri de miopie congenitală la vârsta de un an, iar la un și jumătate copilul purta ochelari cu dioptria de -5.

Miopia poate să apară oricând, chiar dacă la un ultim control oftalmologic copilul nu avea nimic.

Cum să protejezi vederea copilului

Sunt câteva semne care ar trebui să-i dea de gândit părintelui că vederea copilului său este alterată: copilul a dezvoltat un tic, închide ochii mai des și pare să-l deranjeze lumina, copilul are tendința să se apropie mai mult cu privirea de televizor sau display-ul telefonului, preferă să stea izolat, să nu se joace cu alți copii, se plânge că nu vede scrisul la tablă etc.

Pentru a preveni afecțiunile oculare, este recomandat ca copiii cu vârsta sub trei ani să nu aibă acces la dispozitivele moderne, copiii mai mari să păstreze o distanță de 60 – 70 de centimetri față de nivelul calculatorului, iar ecranul să fie mai jos de nivelul ochiului copilului, la fiecare 45 de minute se recomandă o scurtă pauză, clipitul voluntar periodic, o dietă bogată în fructe verzi și galbene, petrecerea a cât mai mult timp la soare.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE