Home / Slider / Se estimează 1.000 de ciori anul acesta în Târgu-Mureș, majoritatea alungate spre cartiere

Se estimează 1.000 de ciori anul acesta în Târgu-Mureș, majoritatea alungate spre cartiere

Distribuie

În 28 februarie, cei de la asociația pentru protecția păsărilor sălbatice Milvus au prezentat un raport interesant privind speciile de păsări întâlnite în județul Mureș și comportamentul lor care ne afectează. Un subiect important abordat au fost ciorile de semănătură.

Anul trecut am avut în Târgu-Mureș aproximativ 480 de perechi de ciori de semănătură. Ele migrează, și avem populații care vin iarna din Ucraina și Rusia pentru că acolo iernile sunt mai grele, iar cele de la noi merg mai în sud, în Grecia. Această cioară este considerată una problematică, nu numai la noi, ci și în multe alte localități, primăria primind nenumărate plângeri din partea oamenilor că fac prea multă gălăgie. Este important de notat că ele trăiesc în colonii.

„Asta este o problemă pentru că coloniile sunt gălăgioase. Și dacă aceste colonii sunt în orașe, în apropierea caselor, blocurilor, oamenii probabil că vor fi deranjați. În două săptămâni ele vor începe să își facă cuib. Problema este că primăria de obicei încearcă să rezolve această problemă prin „toaletarea” copacilor, ceea ce nu constituie o metodă prea bună. Practic, dacă în oraș avem copaci înalți unde pot cuibări aceste păsări, nu îi putem toaleta pe toți. Deci dacă tăiem într-un loc, colonia se mută în altul, deci aruncăm pisica în curtea vecinului, adică în alt cartier”, a spus Tamas Papp, fondatorul asociației.

„Insula Partidului” a creat probleme

Acum 4-5 ani, asociația a fost contactată de primărie pentru discuții în acest sens, însă experiența nu s-a repetat. „Este foarte important să nu deranjăm acele colonii care sunt la marginea orașului și care nu creează probleme nimănui, și aici, ca exemplu pot da „Insula Partidului”, unde aveam o colonie anul trecut de peste 100 de perechi cuibăritoare, care, cu noul proprietar sau chiriaș, au fost gonite prin metode legale sau ilegale. Nu a fost o idee foarte bună pentru că ciorile părăsesc cuiburile la începutul lunii mai, adică taman când începe sezonul de nunți pe insulă, ciorile vor pleca de la sine. Așa, le-au gonit, și noi am înregistrat o creștere semnificativă de ciori în cartierele Cornișa și 7 Noiembrie, unde deranjează mii de oameni, în loc să rămână pe malul Mureșului unde nu deranjează pe nimeni”, a subliniat Tamas Papp.

Populația ciorilor se află în declin

O astfel de problemă nu poate fi rezolvată pe termen scurt, ci doar pasată de la un cartier la altul, generând conflicte permanente și creând impresia că ciorile s-au înmulțit, când de fapt populația lor este în declin de la an la an. O soluție pe termen lung propusă ar fi plantarea de plopi care cresc repede la marginea orașului, lângă gropi de gunoaie închise, asigurând păsărilor un loc atractiv în care să cuibărească, ciorile fiind atrase de gunoaie. Este nevoie doar de un pas în acest sens din partea autorităților.

Să nu uităm că ciorile meșteresc cuiburi în folosul altor specii mult mai rare în România și care au o valoare emoțională mai mare pentru oameni, cum ar fi vânturelul de seară, vânturelul roșu sau ciuful de pădure. Ele cuibăresc doar din martie până la mijlocul lunii mai, când pleacă toți puii, iar cuiburile rămân pentru aceste specii mai rare.

Ciorile de semănătură sunt o specie protejată, iar între 15 martie și 15 august, nu se pot împușca și nici nu poate fi atins cuibul, toaletările în acest scop fiind interzise în această perioadă.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ediția cu numărul 2 a campaniei ”High or Alive”

Distribuie „Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar complex, care afectează milioane de persoane din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.