Home / Slider / Urmărește live berzele de la Dumbrăvioara și o familie de vânturei roșii din Dâmbu Pietros

Urmărește live berzele de la Dumbrăvioara și o familie de vânturei roșii din Dâmbu Pietros

Distribuie

Astăzi, 28 februarie, cei de la asociația pentru protecția păsărilor sălbatice Milvus au prezentat un raport interesant privind speciile de păsări întâlnite în județul Mureș și comportamentul lor care ne afectează.

Odată cu venirea primăverii, păsările migratoare se află pe drum și în curând vor sosi și primele berze la Dumbrăvioara, motiv pentru care cei de la Milvus fac demersuri pentru a pregăti camerele video care vor transmite în direct imagini din cuibul de barză.

Iulia Vizi și Tamas Papp

Transmisiunile cu berze, foarte populare

„Anul acesta vom avea două camere să creștem șansele de a prinde un cuibărit, până acum fiind doar una singură la un cuib care din nefericire anul trecut nu a fost ocupat. Va intra on-line la sfârșitul lunii martie, pe pagina www.milvus.ro”, a spus Tamas Papp, biolog, președintele organizației Milvus.

Conform membrilor organizației, este una dintre cele mai iubite transmisiuni. În 2017, au avut cel puțin 36.000 de oameni care s-au logat în peste 250.000 de sesiuni. „Comentariile sunt absolut năucitoare, oamenii trăiesc fiecare moment de când se întoarce barza. Avem și un concurs pregătit, cine ne trimite fotografia cu ora cea mai apropiată de prima vizionare a berzei în cuib și primim sute de e-mailuri pe acastă cale, avem și un premiu pentru aceste persoane. Ei pot observa când neclozează un pui, când crește, am avut și moartea unui pui în cuib și cred că a fost o tragedie națională pe site-ul de comentarii, oamenii erau atât de împătimiți și de îndurerați de ceea ce se întâmplă. Sper ca și anul acesta să avem o vizionare bună și oamenii vor înțelege din ce în ce mai mult despre păsări, că locuim cu ele, suntem în același mediu și trebuie să ne respectăm reciproc”, a spus Iulia Vizi, manager comunicare Milvus.

Vânturel roșu (foto: pasaridinromania.sor.ro)

Este așteptată o familie de vânturei roșii în Dâmbu

Zilele următoare se va da drumul la o altă cameră în Târgu-Mureș care va fi instalată la etajul 10 al unui bloc din Dâmbu Pietros unde un vânturel roșu a început să facă primii pași de curtoazie pentru a-și întemeia un cuib. „Sperăm ca aceste transmisiuni live să aducă oamenii cât mai aproape de natură ca să înțeleagă care este ciclul natural al unei păsări”, a spus Iulia Vizi.

Monitorizarea live a păsărilor prin satelit

Există 4 păsări monitorizate prin satelit. Două dintre ele se află încă în Africa, dar au început deja procesul de migrație. Este vorba despre o dumbrăveancă și un vânturel de seară, Otilia și Ringlo. Ele vor sosi în România probabil la începutul lunii mai. Altele două sunt Bandi, acvila de câmp care vine prin Ardeal, merge prin Serbia, ea fiind cea mai rară pasăre de la noi, cunoscându-se doar un singur cuib în țară, și Anna, un șoim dunărean. „Această monitorizare nu ne arată doar problemele, ci și unde sunt concentrări de hrană, așa am găsit locații unde se adunau mai multe acvile de câmp”, a spus Tamas Papp. Locația lor poate fi urmărită în direct pe www.satellitetracking.eu.

Pescăruș cu picioare galbene (foto: guerillaradio.ro)

Pescărușii, atrași de autorități

Pescărușii cu picioare galbene, care cuibăresc deja de 15 ani în Târgu-Mureș, și ei pleacă toamna din oraș, însă de o săptămână au revenit și încep să își pregătească cuiburile. Le vom auzi și vedea în centrul orașului, fiind niște vestitori ai primăverii mai deosebiți, cărora le place să cuibărească deasupra autorităților, la Primărie, Prefectură și Palatul Culturii.

„Ne pregătim pentru un sezon încărcat, și anul trecut, foarte mulți pui de pescăruși cu picior galben au căzut din cuiburi, lumea ne-a sunat, iar noi am încercat să îi salvăm, cred că am avut doar un singur deces anul trecut”, a spus Iulia Vizi.

Elena Polearuș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.