Home / Reghin / Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine, marcată la Reghin

Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine, marcată la Reghin

Distribuie

„Veniți, că iată, toate sunt gata!: este invitația Bisericii Evanghelica C. A. Reghin adresată tuturor comunităților creștine din zona Reghinului de a lua parte Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine, marcată anual în prima zi de vineri a lunii martie.

Fondată în 1887 în Statele Unite, Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine promovează egalitatea și justiția pentru femei prin rugăciune, slujire și celebrare liturgică. Femeile creștine de diferite confesiuni, tradiții, culturi sau grupuri etnice se reunesc pentru a sărbători în peste 170 de țări și regiuni ale lumii, în scopul de a se informa, a se ruga și a acționa împreună”.Invitația la Rugăciunea Mondială a Femeilor Creștine, chiar dacă este organizată de femei, se adresează tuturor creștinilor, în întreaga lume, și se dorește a fi un apel internațional, de „a nu rămâne tăcuți sau indiferenți în fața nedreptăților sociale, a traficului de persoane, de a a arăta compasiune și înțelegere celor care se confruntă cu suferințe și obstacole, pentru a continua împreună pe calea libertății, a justiției și a păcii”.

Ziua Mondială de rugăciune a femeilor de pretutindeni este sărbătorită începând din anul 1890 şi este principala mişcare ecumenică a femeilor. Mişcarea a fost declanșată de femeile creştine din Statele Unite şi Canada, iar astăzi este sărbătorită în peste 180 de ţări. În România, Ziua Mondială de rugăciune a femeilor de pretutindeni este sărbătorită de peste 40 de ani. Prima slujbă oficiată în Bucureşti cu ocazia zilei mondiale de rugăciune a femeilor ceştine a avut loc în anul 1993 după înfiinţarea Forului Ecumenic al Femeilor Creștine din România. De atunci, cu regularitate, în prima zi de vineri a lunii martie femeile creştine de toate confesiunile se întrunesc şi se roagă pentru o ţară anume, ţară unde femeile sunt marginalizate. Anul acesta femeile creştine de pretutindeni se vor ruga pentru Slovenia.

Slovenia este una dintre cele mai mici țări din Uniunea Europeană și totodată una dintre cele care au aderat cel mai recent, având un număr de locuitori de doar două milioane, din care 60% sunt catolici. Peste 280.000 de persoane locuiesc în Ljiubliana, capitala țării. Până în 1991 Slovenia nu a fost niciodată un stat independent, dar a fost dintotdeauna un punct de răscruce a mișcărilor internaționale de migrație și al canalelor comerciale, care au adus cu sine o multitudine de influențe din toate cele patru zări ale lumii. Încă de pe vremea Iugoslaviei comuniste, dar și în zilele noastre, sub forma unuia dintre statele descendente din fosta Iugoslavie, Slovenia reprezintă etalonul dezvoltării economice și al progresului. Astăzi se regăsește pe „infama“ rută balcanică, pe care ajung mii de refugiați în Europa. Râul de la graniță, Kolpa, reprezintă în acest sens un impediment, care pune viața umană în pericol. Ziua Mondială pentru Rugăciune este pregătită în fiecare an de către femeile creștine din câte o țară, mereu alta. Această slujbă se ține în prima zi de vineri din luna martie, în peste 120 de țări, pe diversele fusuri orare, de jur-împrejurul globului, pe durata a 24 de ore. Suntem o mișcare ecumenică de bază, care, de 130 de ani este susținută de tot mai multe confesiuni și care conferă putere femeilor la nivel mondial, în felurite modalități. În 2019 ne rugăm și acționăm împreună pentru implicarea și participarea tuturor, dar în mod special a femeilor, în societățile, comunitățile și bisericile noastre. Simbolul acestui deziderat este masa întinsă și pregătită, la care mai este loc. Comitetul sloven al Zilei Mondiale pentru Rugăciune propune să se pregătească o masă mare, întinsă, în culorile naționale slovene alb-albastru-roșu, să se decoreze cu garoafe, rozmarin și câteva produse tradiționale din Slovenia, cum ar fi miere, sare, pâine sau potica (un fel de beigli cu nucă). Exact în spiritul sloganului din Slovenia: „Veniți, totul este pregătit!“.

Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine este marcată la Reghin începând cu anul 1994, cu implicarea Bisericii Evanghelice, care vineri, 1 martie va marca la Casa Bogner, începând cu ora 17:00, Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine

„La rugaciune vor participa enoriași din Reghin, Petelea, Ideciul de Sus și Jos. Femeile implicate în organizarea rugăciunii provin din diferite confesiuni, aceasta sublinind caracterul ecumenic. Este un moment de sărbătoare pentru femeile creștine din întreaga lumea, fapt pentru care și noi, cei din zona Reghin venim să marcăm această frumoasă sărbătoare”, a precizat Martina Melinda Zey, organizatorul serii de rugăciune de la Reghin.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Fată de 16 ani din Reghin violată de propriul tată!

Distribuie Lucrătorii din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Reghin s-au sesizat din oficiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.